75 ONG demanen al Govern Espanyol que aprovi el Segon Pla de Drets Humans

75 organitzacions no governamentals s’han adreçat al President del Govern Espanyol mitjançant una carta oberta per sol·licitar l’elaboració, aprovació i consolidació d’un Segon Pla de Drets Humans per a aquesta legislatura.

Les organitzacions signants, entre les quals es troben Amnistia Internacional, Metges del món, Reporters sense Fronteres o Intermón-Oxfam, consideren que el Pla ha de situar els drets humans  en un lloc prioritari i que han de ser considerats com un interès nacional.

Les entitats reclamen que en aquest Segon Pla de Drets Humans constin com a prioritaris assumptes com la pena de mort, la pobresa, la impunitat, el racisme, el dret a l’habitatge i el dret a la salut.

Per aconseguir aquest objectiu, demanen que es garanteixin mesures concretes tan a la política exterior com a la interior i que s’incorporin objectius clars, estratègies d’acció i terminis d’aplicació que permetin assolir millors resultats.

Les entitats creuen que s’ha de donar difusió a aquesta mesura recomanada per Nacions Unides a fi d’aconseguir una participació activa de la societat civil en l’elaboració del Pla i aconseguir un avenç que beneficiï els milers de víctimes de violacions de drets humans que hi ha a tot el món, incloses les del propi país. També es demana més transparència del Govern i que acompleixi amb el deure d’informar anualment en relació al compliment del Pla.

L’elaboració del Pla es va iniciar a l’anterior legislatura. Han participat nou ministeris del Govern i s’han incorporat apreciacions d’ONG i instituts universitaris de drets humans. Aquest Pla va ser adoptat pel Consell de Ministres el 12 de desembre de 2008, essent presentat tres dies més tard a Nacions Unides.

Aquesta sol·licitud enllaça amb una petició de Nacions Unides per a què els Estats adoptin Plans d’Acció Nacional de Drets Humans, que es va realitzar a la Conferència Mundial de Drets Humans de Viena de 1993. Amb l’adopció del  Pla per part de l’estat espanyol, ja seran una trentena de països els que s’han compromès amb aquesta iniciativa.

Llegir més

Afegeix un comentari nou