Anna Estaran: “Un gos no és perillós per pertànyer a una raça”
Comparteix
La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) recull firmes per modificar la Llei de gossos potencialment perillosos, considerada “injusta” i “ineficaç”.
La campanya #NoSomosPeligrosos, impulsada aquest estiu per FAADA, anima la ciutadania a firmar en contra de l’actual Llei de gossos potencialment perillosos per “inútil” i “discriminatòria”.
Actualment, la llei espanyola obliga tots els gossos catalogats com a potencialment perillosos (Pit Bull Terrier, Rottweiler, Dogo Argentí, Akita...) a anar lligats amb una corretja curta i morrió. A més, han de comptar amb una assegurança de responsabilitat civil específica i una llicència específica. Per a la resta de gossos, només s’imposen aquestes mesures en el cas que produeixin un incident.
FAADA considera que la normativa és injusta perquè “els gossos perillosos no ho són per la seva raça, sinó per la seva educació”. Així ho assegura Anna Estaran, activista i advocada de l’entitat.
Per aquesta raó, la campanya aposta per canviar l’actual llei i crear un protocol que s’activi quan un gos provoca un incident, sigui quina sigui la seva raça. “Perquè un gos tingui un problema de comportament no tots han de passar pel mateix”, apunta Estaran.
El focus en l’educació
La fundació s’inspira en legislacions de països com Itàlia o els Països Baixos, on ja s’ha derogat aquesta llei a favor d’una bona educació tant dels gossos com de les persones que se’n fan càrrec.
De fet, Estaran defensa que la correcta educació de qualsevol gos i dels seus responsables és l’única mesura eficaç per evitar possibles agressions a persones o a altres animals. Així ho deixa clar la proposta per a la modificació de la llei, que es pot consultar en línia.
Un carnet per mascotes
FAADA demana que totes les persones amb gossos es treguin un carnet de tinença canina abans de tenir l'animal, perquè sàpiguen les responsabilitats que comporta: una llibertat limitada i l’obligació de donar-los una bona alimentació i educació.
“El carnet també se l’haurà de treure el propi gos amb unes proves de comportament (que no d’obediència)”, explica l’advocada.
En cas d’agressió, la fundació aposta per la reinserció. “Ara ningú està vetllant perquè el gos pugui tornar a fer vida normal, i això al final és una bomba de rellotgeria. Imagina que un dia s’escapa sense morrió. Provocarà un incident perquè ningú s’ha preocupat perquè un educador caní l'avaluï i vetlli per al seu benestar”, afegeix Estaran.
Excés de gossos perillosos als refugis
La falta de socialització dels animals afectats és un dels problemes que FAADA considera que genera aquesta llei. “S’abandonen les races involucrades i es col·lapsen refugis i protectores”, destaca Estaran.
De fet, l’entitat lamenta que entre un 70 i un 80% dels gossos que viuen en refugis són gossos potencialment perillosos. “Són races que no es donen en adopció, perquè comporten moltes més obligacions si es compleix amb la llei”, ressalta la portaveu de la fundació.
Afegeix un nou comentari