Aprovada la llei de vegueries
Comparteix
El dimarts 27 de juliol es va aprovar en el Parlament de Catalunya la Llei de vegueries. La vegueria és una demarcació territorial històrica de Catalunya d’ origen medieval, que existí des del segle XII fins el segle XVIII.
Aquesta llei suposa la substitució de les diputacions provincials pels consells de vegueria, així com la creació d’una organització territorial pròpia en set vegueries. Amb aquesta llei es fan coincidir els ens supramunicipals amb la descentralització territorial de la Generalitat.
La demarcació veguerial és la divisió en la que la Generalitat organitza els seus serveis. La llei estableix que l’àmbit territorial de les demarcacions veguerials serà el següent:
- Alt Pirineu, que comprèn els municipis de les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà
- Barcelona, que comprèn els municipis de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
- Catalunya Central, que comprèn els municipis de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona, i el Solsonès.
- Girona, que comprèn els municipis de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Selva.
- Lleida, que comprèn els municipis de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell.
- Camp de Tarragona, que comprèn els municipis de les comarques del Tarragonès, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat.
- Terres de l’Ebre, que comprèn els municipis de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
Per la seva banda, l’Aran constitueix una entitat territorial singular dins de Catalunya i es relaciona de manera bilateral amb els òrgans de Govern de la Generalitat. Però, pel que fa a la seva integració a la institució provincial de Govern i administració local, l’Aran formarà part de la Vegueria de l’Alt Pirineu.
La llei té efectes jurídics de manera gradual, perquè l’encaix d’aquesta organització territorial pròpia amb el fet provincial requereix de la necessària col•laboració de l’Estat i la modificació de lleis estatals. En cada cas, el consell de vegueria assumirà la titularitat de béns i drets, i es subrogarà en la representació en ens públics i privats. A més, el personal passarà a integrar-se amb plena dependència orgànica i funcional de cadascuna de les vegueries.
Llegir més
Afegeix un nou comentari