Barcelona, ciutat refugi com a pla d’emergència

Autor/a: 
Yaiza Cuevas
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Barcelona, ciutat refugi com a pla d’emergència

Autor/a: 
Yaiza Cuevas

Resum: 

El pla d’acollida dels refugiats de Barcelona presentat el passat dimarts no és del tot compatible amb el pla d’actuació de la Generalitat.

A la roda de premsa celebrada el passat divendres 2 d’octubre, Xavier Bosch, director general per a la Immigració, i Àngel Miret, Coordinador del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, van exposar les darreres novetats sobre l’arribada de les persones refugiades al territori català.

Des d’aquesta es va posar en evidència la poca comunicació entre la Generalitat i el municipi de Barcelona, al demostrar-se incompatibles les diferents propostes.

En primer lloc, es va manifestar que entre les competències de l’Ajuntament de Barcelona no hi figura la gestió de la recepció dels refugiats, sinó que aquesta pertany a l’Estat que delegarà en la Generalitat l’acollida.

En aquesta roda de premsa, es va avançar també, que el lloc de recepció dels refugiats no serà el FORUM, com bé va anunciar Ada Colau, sinó que serà la Casa Bloc de Sant Andreu. En cas de quedar sobrepassada la ocupació d’aquest espai, es procedirà a allotjar-los al seminari menor de la Conreria de Tiana i a les instal·lacions de Sant Joan de Déu de Manresa.

Àngel Miret, va afirmar que el que va presentar l’alcaldessa feia referència més a un pla d’emergència que no a un pla d’actuació, en el que es contempla acudir a l’edifici FORUM en cas que es vegin sobrepassats els aforaments dels altres centres.

En segon lloc, el coordinador va deixar clar que el nombre de refugiats que arribaran a Catalunya no equival a les dades que va dir l’alcaldessa (1200 refugiats, dels quals la meitat o una mica més, es quedarien a la ciutat comtal) i va posar en relleu al seu torn, la falta de concreció que hi ha en aquest tema des de l’Estat espanyol.

Es va emfatitzar així, la necessitat de que l’Estat espanyol concreti més en aquest assumpte de cara a que Catalunya prepari un pla d’acollida adequat. Per ara, tal y com va precisar Bosch, està previst que arribin a tota Espanya els propers mesos, al voltant de 15.000 refugiats, dels quals entre 3.000 i 5.000 es quedaran a Catalunya.

Finalment, Bosch també va advertir que aquestes persones no arribaran amb la condició d’asilats i per tant no gaudiran de l’estatut d’aquests, donada la complicació que representa fer aquest tràmit. Així mateix, va afirmar també, que en el cas concret de Barcelona, hi ha una saturació tal, que és difícil fins i tot demanar la sol·licitud d’asil. Miret va relatar, no obstant, que el Govern central vol incrementar els recursos per agilitzar els processos de peticions d’asil.

Tot i les retretes esmentades, segueix en marxa el viatge de l’alcaldessa de Barcelona del proper dimecres a les ciutats europees, de Viena, Munic i Leipzig, que tenen sobrada experiència en acollida.

Afegeix un comentari nou