Com afecta la llei de seguretat ciutadana a les manifestacions socials?
Comparteix
La llei de Seguretat Ciutadana afecta a diversos drets dels ciutadans reconeguts al nostre ordenament jurídic. A continuació fem un recull de com afecta al dret de manifestació.
Tal i com ja ens hem fet ressò a Xarxanet, la llei de Seguretat Ciutadana aprovada l’ 11 de desembre de 2014 pel Govern espanyol, és una llei que ha creat molta controvèrsia, en tant en quan, afecta a diversos drets reconeguts al nostre ordenament jurídic i també al dret internacional, com per exemple, el fet que permeti les devolucions en calent de les persones d’altres orígens que intenten entrar en territori espanyol.
Una de les qüestions més polèmiques de la normativa és com afecta aquesta al dret de manifestació i a les accions de protesta que poden fer els ciutadans contra fets o decisions amb les quals estan en disconformitat i volen fer sentir la seva veu, ja que aquestes podrien ser castigades amb multes que podrien arribar als 600.000 euros.
A continuació fem un recull de les principals accions recollides a la llei de seguretat ciutadana i que són sancionables:
- Intrusió en recintes
Queden prohibides les reunions en instal·lacions on es realitzen serveis bàsics.
Per exemple, es podria sancionar a les persones que a mode de protesta per les polítiques de sanitat, es tanquin en un hospital per manifestar la seva posició contraria.
- Intromissió en els oficis religiosos
Es podria sancionar a les persones que per no estar d’acord, per exemple amb la reforma de la llei de l’avortament, faci una acció en el marc d’una cerimònia o esdeveniment de caire religiós.
- Ocupació de qualsevol immoble aliè
Per exemple, es podria sancionar la ocupació i gravació d’una flashmob en una oficina bancària com a protesta per l’actuació del sistema financer.
- Escalar monuments
Serien sancionables aquelles accions de protesta que utilitzen alguns activistes i ONG per mostrar el seu desacord respecte a l’aprovació de certes lleis o polítiques que afecten a sectors o col·lectius concrets.
- Obstaculitzar la via pública amb contenidors
Aquesta actuació, sovint, es utilitzada per treballadors en vaga, manifestacions sindicalistes, etc., la qual podria ser objecte de sanció.
- Gravació dels cossos policials
Es podria sancionar qualsevol gravació, i la seva publicació, en la que surtin imatges dels membres dels cossos de seguretat durant el seu exercici professional.
- Actuacions amb l’objectiu d’impedir a una autoritat l’exercici de les seves funcions
Seria sancionable la barrera humana realitzada pels ciutadans davant d’un edifici públic per protestar contra decisions que s’hi prenen a l’interior.
- Resistència pacífica
Es podria sancionar el no seguiment de les indicacions dels cossos de seguretat respecte a la dissolució d’una manifestació, malgrat aquesta no suposi cap desordre públic o violent.
- Manifestacions davant del Congrés dels Diputats, el Senat o les Delegacions del Govern
No es podria convocar una manifestació pacífica al voltant de qualsevol d’aquests edificis oficials.
Moltes entitats s'han posicionat en contra d'aquestes mesures que incorpora la llei de seguretat ciutadana i han participat en mobilitzacions en contra, com per exemple: La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i Greenpeace, entre d'altres. També s'hi han manifestat contra aquesta normativa els sindicats i alguns partits polítics.
Afegeix un nou comentari