Deficiències del sistema judicial davant l’abús sexual infantil

 • Logo Save the Children

  Logo Save the Children

 • Infants al gronxador, Font: el mundo digital

  Infants al gronxador, Font: el mundo digital

L'ONG Save the Children ha presentat l’informe "La justícia espanyola front l’abús sexual infantil en l’entorn familiar" amb què es  denuncia les deficiències de la justícia en els procediments d’abús sexual de menors a l’hora de donar resposta a la situació de les víctimes.

Save the children és una entitat sense ànim de lucre que sempre ha lluitat pels drets dels infants i per l’aplicació de totes aquelles normes que serveixen per a la seva defensa i protecció.

Save the children denuncia en el seu informe l’actuació judicial en els procediments d’abús sexual de menors dins l’àmbit familiar, tant des del punt de vista del procediment, com de la situació final que pateix la víctima.

L’informe destaca les deficiències del sistema així com la problemàtica de la prova en els procediments on la víctima és un menor. En aquets casos  la justícia espanyola sovint parteix d’entendre  que la prova és difícil i no suficient i, per tant, tendeix a arxivar les actuacions.

Així, l’informe estableix diverses recomanacions com són:

 • La necessitat d’aprovar una normativa que reconegui i promogui la defensa dels drets dels infants en el procediment judicial.
 • L’especialització dels professionals que dins l’àmbit judicial han de treballar i tractar amb menors víctimes d’abús sexual.
 • Afavorir la denúncia d’aquestes situacions per part dels  pares o representants legals del menors.
 • Defensar els menors de les agressions, establint mesures de  protecció judicial i un torn d’ofici especialitzat.
 • Agilitzar tots els procediments d’abús sexual de menors.

 

De fet, la majoria de recomanacions recollides a l’informe existeixen ja a la Directiva Europea relativa a la lluita contra els abusos sexuals i la explotació sexual dels menors i la pornografia infantil.

Es tracta d’una Directiva que es va aprovar a finals del 2011  i que al desembre de 2013 s’hauria d’aplicar a tots els estats membres de la Unió Europea.

Afegeix un comentari nou