Àmbit de la notícia
Jurídic

Denúncia col·lectiva contra el sistema de protecció de menors

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Integrants d'Aprodeme davant la Fiscalia de Catalunya on van presentar la denúncia
    Font: Ferran Nadeu
  • Aprodeme denuncia actuacions abusives per part de la DGAIA
    Aprodeme denuncia actuacions abusives per part de la DGAIA Font: Aprodeme
  • Famílies afectades per la retirada de la tutela dels seus fills/es manifestant-se en contra del sistema de protecció de la DGAIA
    Famílies afectades per la retirada de la tutela dels seus fills/es manifestant-se en contra del sistema de protecció de la DGAIA Font: Aprodeme

Col·lectius de famílies afectades per la retirada dels seus fills i filles reclamen que les mesures vinculades a la protecció dels i les menors les decideixi un jutge o jutgessa i no un funcionari/a.

L’Associació per a la Defensa del Menor (Aprodeme), formada per més de 800 famílies afectades per la retirada de la tutela dels seus fills i filles, han presentat una denúncia col·lectiva contra el sistema de protecció de la infància i l’adolescència de la Generalitat.    

La denúncia es va presentar el 21 de novembre davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la seu del Parlament Europeu a Barcelona i el Síndic de Greuges.

La reforma que proposa l’associació passa, entre d’altres aspectes, per evitar que una persona funcionària sigui qui decideixi si s’ha d’apartar un fill o una filla de les seves pares i mares. La plataforma demana que les mesures les prengui un jutge o jutgessa amb formació en l’àmbit dels drets dels infants i adolescents, tal com ja passa a països com França o Itàlia. La demanda reclama que es creïn jutjats especialitzats i ràpids com els de violència masclista.

Demanen la reforma del sistema perquè consideren que l’actual permet separar nens i nenes de les seves famílies de forma “abusiva, brutal i arbitrària”, segons va explicar Francisco Cárdenas, president d’Aprodeme i pare afectat per la decisió de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA).

L’associació demanda la situació en què es troben les famílies biològiques privades dels seus fills/es i la dels menors “injustament ingressats” en un centre, a banda de la falta d’informació per part de l’administració pública. Enrique Vila, advocat que ha presentat la denúncia en nom d’Aprodeme i un dels lletrats del cas dels nens/es robats durant el franquisme, assegura que la retirada de fills/es de casa hauria de ser l’última opció i només en casos extrems de perill físic o psíquic. 

Recollida de firmes

“T’imagines que un dia vas a l’escola i et trobes que la Policia s’ha endut el teu fill o la teva filla perquè vas anar a demanar ajuda a un menjador? T’imagines que ingressen el teu fill o la teva filla en un centre de menors i que només pots veure’l o veure-la dues hores cada 15 dies? T’imagines que per recuperar-los hagin de passar, com a mínim sis mesos i fins a dos, tres o més anys? Saps que un tècnic/a pot decidir la retirada d’un o una menor del seu entorn i que necessites una sentència judicial per recuperar-lo?

Aprodeme ha engegat una campanya de recollida de firmes a través de Change.org, a través de la qual s’exposen preguntes per fer reflexionar la societat. La iniciativa, que ja compta amb prop de 1.400 signatures.

Comparteix i difon

Comentaris

Susana

(Usuari no registrat)

Hace unos años fui a pedir ayuda a servicios sociales tanto para Cáritas como para becas ya que yo estaba en paro A raíz de ahí dieron por supuesto que la niña estaba desatendida por que no llevaba bocata sino solo fruta o algunas galletas pero no vieron que somos unos padres que nos decidimos por nuestra pequeña Así que la cosa empeoró cuando el comportamiento de la niña ,que es normal es niña, fue cambiando y el colegio dio la alerta a servicios sociales y se ellos a los de dgaia según dicen ellos no quita. Los niños pero ellos creen que la niña estaría mejor en u. Centro para poder coger a itos diferentes Yo a la niña le doy unos estudios,una educación que ellos no ven o unas responsabilidades que no ven correctas y por eso se la quieren llevar Mi marido y yo estamos trabajando y no veo justo que nos quieran quitar algo tan valioso Somo una familia unida co sus altos y bajos pero como todas las familias no lo veo justo pido ayuda para que no me la quiten. La niña tiene de todo no le falta de nada ni somos alcohólicos ni drogadictos somos una pareja sana,trabajadora pobre pero humilde con trabajo pero humilde Pido desde aquí ayuda no sé que hacee

Afegeix un nou comentari