El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya insta les administracions a trencar el tabú del suïcidi
Comparteix
“Trenquem tabús, parlem de suïcidi juvenil” és el títol de la resolució que ha presentat aquesta entitat per promoure la recerca en el camp de la prevenció i el seguiment del suïcidi entre el jovent.
El Pla de salut de Catalunya 2016-2020 ja proposa implementar el Codi risc de suïcidi (CRS), impulsat pel Servei Català de la Salut (CatSalut), a tot Catalunya, aconseguir que el 80% dels casos que entrin al programa tinguin un seguiment efectiu i, en definitiva, reduir la mortalitat per suïcidi en un 10% per a l’any 2020.
Tot i que les estadístiques situen Catalunya com a pionera a l'Estat quant a polítiques de prevenció i l'Estat espanyol presenta una taxa de mortalitat baixa en comparació amb la majoria de països d'Europa Occidental, les dades mostren que encara hi ha molt a fer per reduir la mortalitat per suïcidi, que ja és la primera causa de mort entre les persones d’entre 24 i 35 anys. Dels 500 suïcidis registrats l’any passat a Catalunya, 80 corresponen a persones joves. Això es tradueix en un suïcidi juvenil cada cinc dies.
Com que el fenomen depèn de factors molt diversos -biològics, socials, psicològics, ambientals i culturals-, les entitats membres del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) entenen que les administracions han d’adoptar accions preventives no només clíniques sinó socials. “Si les causes i les conseqüències són socials és també des de la societat civil i els governs que cal obrir el debat, treballar per acompanyar el dolor i caminar per construir vides dignes de ser viscudes”, apunta la resolució, aprovada el dissabte 12 de novembre.
“Si les causes i les conseqüències són socials és també des de la societat civil i els governs que cal obrir el debat, treballar per acompanyar el dolor i caminar per construir vides dignes de ser viscudes”
Per prioritzar el tema silenciat del suïcidi juvenil en l’agenda pública, el CNJC proposa promoure el debat tant en les administracions com en els mitjans i des de l’associacionisme i encoratja els periodistes a tractar el tema amb rigor i com una qüestió pública. De fet, l’entitat ha publicat un recull de recursos per sensibilitzar i prevenir el suïcidi juvenil des dels espais associatius.
Explorar les causes, defugir sensacionalismes, evitar estereotips i donar informació sobre els serveis d’atenció, orientació i acompanyament són algunes de les propostes que contempla el comitè executiu de l’organització.
En la mateixa línia, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va publicar a principis de novembre un recull de recomanacions als mitjans audiovisuals sobre el tractament informatiu de la mort per suïcidi. El document desmenteix l’efecte contagi que, des de sempre, s’ha relacionat amb la visibilització dels casos de suïcidi als mitjans i assegura tot el contrari. La cobertura responsable d’aquest tipus de notícia pot tenir un efecte preventiu.
Afegeix un nou comentari