El Govern català crea la Taula d’atenció integral per a menors estrangers/es sense referents familiars

Suport Associatiu - Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
el 2016 van arribar a Catalunya 684 menors estrangers/es sense referents familiars, el doble que l'any anterior
El 2016 van arribar a Catalunya 684 menors estrangers/es sense referents familiars, el doble que l'any anterior
La DGAIA vol agilitzar el procés per fer la prova d'edat, que actualment dura unes setmanes
La DGAIA vol agilitzar el procés per fer la prova d'edat, que actualment dura unes setmanes

El Govern català crea la Taula d’atenció integral per a menors estrangers/es sense referents familiars

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Associatiu - Jurídic

Resum: 

L’objectiu és donar resposta al sobtat increment d’arribada de nois i noies a la recerca d’oportunitats laborals i formatives.

El sobtat increment d’arribada de menors estrangers/es sense referents familiars a Catalunya ha derivat en la creació de la Taula d’atenció integral d’aquest col·lectiu, que comptarà, entre d’altres, amb representants del tercer sector i d’entitats especialitzades en la matèria. El Govern en va aprovar la creació el 10 d’octubre amb l’objectiu de coordinar la Generalitat amb la resta d’administracions públiques i el tercer sector per garantir l’atenció d’aquest jovent i la protecció dels drets dels infants i adolescents.

La Taula també s’encarregarà d’identificar i desenvolupar projectes per promoure la integració des del territori i l’autonomia en la transició a la vida adulta un cop fet un diagnosi del fenomen i identificades les necessitats del col·lectiu. A més, gestionarà el seguiment i l’avaluació de les actuacions.

Segons xifres de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), el 2016 van arribar a Catalunya 684 menors estrangers/es sense referents familiars, és a dir, gairebé el doble que l’any anterior. Fins al mes de setembre, ja havien arribat 904 persones en aquesta situació. És un fenomen que afecta persones menors en edat laboral i amb aspiracions de trobar oportunitats laborals i formatives.

La necessitat econòmica i la manca d’expectatives en els països d’origen són les causes principals de l’arribada del jovent a Catalunya. També és fruit del tancament de la ruta turca i de les fronteres a diversos països europeus, la suspensió dels acords Schengen i la proliferació de restriccions a la lliure circulació dels estats membres.

La DGAIA proposa un sistema d’atenció per aquests infants que no necessàriament passi pel sistema de protecció i on tots els departaments puguin aportar-hi solucions. Alhora, s’està engegant un espai de diàleg per agilitzar els processos per fer la prova d’edat, que actualment triga unes setmanes a resoldre’s.

La Taula es constituirà a principis de novembre i tindrà una durada de dos anys que es prorrogaria per un any més si les dades d’arribada anual superen els 500 menors d’edat nouvinguts/es. Estarà presidida per la consellera del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i en formaran part representants de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

Afegeix un comentari nou
0