El Parlament europeu, contra l’atur juvenil

El Parlament europeu, contra l’atur juvenil

Resum: 

Els eurodiputats recorden que no hi haurà recuperació econòmica sostenible mentre no es redueixin les desigualtats, per a la qual cosa és imprescindible lluitar contra l'atur, especialment contra el que afecte els joves.

Reforçar la Garantia juvenil

El passat 17 de juliol, el Parlament europeu va aprovar per 502 vots a favor, 112 en contra i 22 abstencions una resolució sobre ocupació juvenil en què, entre d'altres, demana que es faci un seguiment eficaç de l’aplicació de la Garantia Juvenil, iniciativa acceptada pels països de la UE l’abril de 2013.

La Garantia Juvenil està destinada a garantir que tots els joves menors de 25 anys rebrien una oferta concreta i de qualitat en un període màxim de 4 mesos després d’haver acabat la seva formació o d’iniciar el seu període d’atur. Aquesta oferta pot consistir tant en una feina com en un període de pràctiques o una formació.

El Parlament europeu demana ara que s’augmenti l’edat de Garantia dels 25 fins als 30 anys, per incloure-hi els 6,8 milions de joves d’aquesta franja d’edat que no treballen ni estudien.

En aquest sentit, la resolució adverteix que no hi haurà creixement econòmic sostenible i significatiu a Europa mentre no es redueixin les desigualtats per a la qual cosa cal començar per reduir l’atur, especialment l’atur juvenil.

Un marc jurídic europeu

Igualment, demana a la Comissió que proposi un marc jurídic europeu que introdueixi normes mínimes per a l’aplicació de les garanties juvenils, incloent-hi la qualitat dels períodes d’aprenentatge, uns salaris dignes per als joves, accés a serveis d’ocupació, etc.

Pel que fa als Estats de la UE, els eurodiputats els demanen que prenguin mesures enèrgiques per a lluitar contra l’atur juvenil, especialment prevenint l’abandonament prematur de l’escola, mitjançant programes de formació professional i amb estratègies integrals per als joves que ni treballen ni estudien.

Més finançament

La resolució recorda també que els 6.000 milions d’euros assignats a la Iniciativa sobre ocupació juvenil no són suficients per lluitar contra el problema i demana a la Comissió i als Estats membres que concedeixin un caire prioritari a la Garantia Juvenil i, en conseqüència, incrementin la seva dotació pressupostària durant tot el període 2014-2020.

Impuls a l'emprenedoria social

Els eurodiputats demanen també que la Comissió i els Estats de la UE recolzin noves modalitats de negoci i, en particular, l’emprenedoria social, el coworking i la col·laboració massiva (crowdsourcing) i estableixin mesures de recolzament a cooperatives joves i noves empreses innovadores de caire social.

La resolució es refereix, a més, als joves amb discapacitat a qui cal facilitar, segons indica el text, instruments i serveis de suport adequats a fi de crear un entorn equitatiu i potenciar activament la seva ocupabilitat.

Afegeix un comentari nou