Entra en vigor la modificació de la llei relativa a la justícia universal

Autor/a: 
David Puerta Sánchez
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Entra en vigor la modificació de la llei relativa a la justícia universal

Autor/a: 
David Puerta Sánchez

Resum: 

El Parlament estatal aprova la modificació de la llei relativa a la justícia universal, la qual inclou, entre els seus àmbits, delictes contra les persones, genocidi i delictes contra la humanitat.

El Parlament Espanyol va aprovar el passat dia 13 de març la Llei Orgànica 1/2014, de 13 de març, que modifica la llei relativa a la justícia universal. Aquesta llei va entrar en vigor al dia següent de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), cosa que deixa veure la importància que dóna l’estat a la regulació de diverses matèries, entre les destacades anteriorment.

Amb aquesta llei, la jurisdicció espanyola, respectant els Tractats Internacionals ratificats per Espanya, amplia la seva competència sobre delictes que, comesos fora del territori nacional, són susceptibles de ser investigats per la jurisdicció espanyola, com per exemple, delictes de violència domèstica i lluita contra la dona.

La llei estableix una sèrie de requisits respecte dels delictes que poden ser investigats, com per exemple, prèvia querella del Ministeri Fiscal o de la persona perjudicada, amb la condició que el delicte no sigui objecte procedimental en un Tribunal Internacional o conegui la jurisdicció del país on es va cometre el delicte.

En delictes de genocidi o contra les persones, la jurisdicció espanyola podrà conèixer, encara que el delicte es cometi fora del territori nacional, quan sigui contra un espanyol o un estranger resident habitual a Espanya.

Respecte de delictes de tortura, integritat moral i violència contra les dones, la jurisdicció espanyola coneixerà dels procediments contra un nacional o quan la víctima sigui espanyola.

En delictes sexuals contra menors d’edat, la llei amplia les possibilitats de conèixer, establint que coneixerà dels procediments contra un espanyol, contra un estranger residint a Espanya, quan la víctima sigui espanyola o quan el procediment sigui contra persones jurídiques domiciliades a Espanya. A la llei s’estableixen els mateixos requisits per a delictes contra els éssers humans.

Diverses organitzacions, com per exemple Justícia i Pau o Amnistia Internacional al·leguen que aquesta llei és un retrocés en matèria de protecció de drets humans i que podria afavorir la impunitat de certs crims per provocar el sobreseïment de causes obertes per la justícia espanyola, com ara els crims al Tibet o a Rwanda, on van assassinar a nou ciutadans espanyols.

Un dels arguments principals és que la justícia només actuarà, quan el responsable sigui espanyol o, si és estranger, resideixi o es trobi a Espanya i la seva extradició hagi estat rebutjada.

Afegeix un comentari nou