L'Estat espanyol vulnera la protecció dels menors no acompanyats

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'Estat espanyol vulnera la protecció dels menors no acompanyats

Autor/a: 
Montse Agudo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

Save de Children ha presentat un informe en el qual denuncia que l’Estat espanyol incompleix amb la seva obligació legal de protegir els menors no acompanyats que arriben a l’Estat.

El 9 de juny passat, l'ONG Save de Children va presentar l’informe: Infàncies invisibles. Menors estrangers no acompanyats, víctimes de tràfic de persones i refugiats a Espanya.

En aquest document l’organització explica que l’Estat espanyol incompleix les seves obligacions legals respecte els menors no acompanyats que arriben a l’Estat, ja que prioritza la seva condició d’immigrants irregulars davant del fet que són menors, i per tant, subjectes d’especial protecció.

L’any 2014 van arribar a l’Estat espanyol 3.660 menors no acompanyats, la majoria dels quals provenien del Marroc i l’Alger, malgrat que també en van arribar des de Síria o des de l’Àfrica subsahariana.

L’any 2015, en un context en què els menors cada vegada més abandonen els seus països a causa de la guerra, la violència i la manca de recursos, l’Estat espanyol va rebre 15.000 sol·licituds d’asil, de les quals unes 3.754 eren de menors d’edat.

El principal problema que denuncia Save de Children respecte a la situació d’aquests nens i nenes és la seva invisibilitat

El problema principal dels menors d’edat no acompanyats és que no sempre quan arriben a l’Estat són tutelats, és a dir, que en molts casos el sistema els exclou, de manera que no tenen cap suport ni documentació que els ajudi a sortir endavant.

Per aquest motiu, aquests menors es troben en una situació de vulnerabilitat d’extrema gravetat, que molts cops els aboca a ser víctimes de tràfic de persones per a l’explotació sexual.

L’any 2014, la Policia comptabilitzava la xifra de 13.983 dones i nenes en risc de tràfic de persones, tot i que segons altres fonts, la xifra pujaria fins a 45.000

Una de les qüestions que denuncia especialment l’organització és que, en moltes ocasions, l’Administració no confia en la documentació que aporten els menors i se’ls fa una radiografia dels canyells o de la dentadura per poder acreditar la seva edat. Aquest fet provoca que molts joves es quedin sense dret a l’educació o a la sanitat, essent aquestes proves qüestionades per Nacions Unides o pel Defensor del Poble.

A més, al complir els 18 anys no reben cap suport i, molts cops, ni tan sols tenen una documentació que els permeti desenvolupar-se.

Aquest fet els provoca una situació de desemparament i de vulnerabilitat davant l’explotació sexual i el tràfic de persones.

Per a pal·liar aquesta problemàtica, Save de Children proposa l'adopció d’algunes mesures, com per exemple les següents:

  • No fer proves de determinació de l’edat.
  • Garantir l’assistència d’un advocat per a tot allò que puguin necessitar.
  • Posar fi a les devolucions en calent.
  • Lliurar autorització de treball als 16 anys.
  • Dedicar recursos per a la detecció del tràfic de persones.
  • Disposar de pisos d’acollida.
  • Establir un Registre europeu.
  • Fer pedagogia per a l'eradicació de la prostitució.

Afegeix un comentari nou