L'acte ‘Claus de futur per a les entitats del Tercer Sector. Noves normatives’ acaba amb èxit d'assistència

Suport Tercer Sector - Jurídic
 Font: Suport Tercer Sector
Les cinc lleis que es van explicar afecten a les entitats socials i de voluntariat. Font: Suport Tercer Sector.
 Font: Suport Tercer Sector
La llei del Tercer Sector Social podria estar aprovada abans de l'estiu de l'any vinent. Font: Suport Tercer Sector.

L'acte ‘Claus de futur per a les entitats del Tercer Sector. Noves normatives’ acaba amb èxit d'assistència

Suport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

La jornada virtual repassa les principals normatives que afecten el Tercer Sector Social.

La jornada anual de Suport Tercer Sector es va celebrar el divendres 25 de novembre amb una assistència de més de 100 entitats. L’objectiu d’aquesta jornada virtual era donar a conèixer i explicar les idees clau i els aspectes més rellevants de les normatives que actualment s’estan tramitant, tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats, i que modificaran la realitat de les entitats socials.

L’activitat va comptar amb les intervencions del Marc Viñas, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat per parlar de la Llei del foment de l’associacionisme, Roger Civit, director de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya que va detallar de la Llei del Tercer Sector, la Llei d’Economia Social i Solidària la va explicar el Jordi Rojas, representant de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES), la llei d’acció concertada l’ha comentat la Laia Grabulosa, directora de La Confederació i la Maite Esteve, directora de la Fundació Catalunya Cultura va finalitzar amb de la llei de mecenatge.

Marc Viñas, va parlar de l’origen de la nova normativa. “Va ser escrit en una disposició transitòria de la llei de 2015. Des de la direcció general vam assumir l’encàrrec en aquell mateix moment”, va explicar. Sobre els beneficiaris, el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat ha detallat que “seran totes aquelles entitats jurídiques (associacions i fundacions) i un tercer subjecte que hem detectat; els grups o plataformes informals que veuen d’uns principis similars a les entitats formalment constituïdes”.

Roger Civit, va estar molt categòric afirmant que la llei del Tercer Sector Social “vol corregir una anomalia existent. Amb un sector tan ampli, tan aterrat al territori, som una de les poques comunitats autònomes sense una normativa darrere”. El director de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha destacat que un dels objectius més importants de la pròxima llei és “el reconeixement del paper del Tercer Sector Social, el fet que un text normatiu ho reconegui ens blinda de cara a evitar que en un futur algú posi en qüestió el nostre paper”.

El representant de la XES, Jordi Rojas va detallar que aquesta normativa “és revolucionaria perquè dona una llei a una alternativa socioeconòmica al model econòmic general”. Com els anteriors ponents, Rojas va destacar la importància que tenen aquestes lleis perquè donen a les entitats socials “lloc allà on es decideixen les polítiques públiques”.

Laia Grabulosa va explicar que la llei d’acció concertada encara està en un moment inicial en comparació amb els tres projectes de llei anteriorment explicats. “La llei d’acció concertada el que vol és regular un instrument de l’administració pública per promoure serveis d’atenció a les persones”, va comptar Grabulosa. La directora de La Confederació va mencionar la constatació que “quan parlem de serveis públics d’atenció a les persones no s’ajusta a les necessitats dels serveis ni de les persones perquè funcionen sota les dinàmiques del mercat”.

La directora de la Fundació Catalunya Cultura, va reclamar que “la figura del mecenes no està reconeguda de manera positiva. La societat te una visió molt estigmatitzada del mecenatge”. Maite Esteve va detallar alguns dels punts de la reforma de la llei de mecenatge: actualitzar el que es considera fins generals o incorporar noves maneres d’aportar (donacions de servei) i les plataformes participatives de crowdfunding.

Víctor García, responsable de Suport Tercer Sector de Fundesplai, va fer de moderador de la taula rodona on els participants van explicar els reptes concrets de cadascuna de les normatives. També va fer la salutació inicial i una cloenda d’agraïment a tots els participants i a l’equip organitzador de la jornada.

Tots els ponents es van mostrar molt sorpresos per l’alta participació en una jornada dedicada a parlar d’un tema complex com són les lleis. Entre els assistents va haver-hi un alt consens sobre la importància de tenir espais on les entitats es facin una idea clara i entenedora de com està el moment actual de cada normativa.

Afegeix un comentari nou