La Plataforma per una Fiscalitat Justa aposta per crear nous trams a l’IRPF

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Plataforma per una Fiscalitat Justa aposta per crear nous trams a l’IRPF

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

L’informe “Anàlisi i propostes entorn a la progressivitat del sistema fiscal català” suggereix canvis en els pressupostos del 2017 i demana més recursos per evitar l’economia submergida.

La crisi econòmica no existeix per a les grans fortunes. De fet, a l’Estat espanyol, hi ha un 44% més de persones multimilionàries –amb un patrimoni superior a 30 milions d’euros– respecte el 2011.

Com que les polítiques fiscals tenen un pes determinant en l’augment de les grans rendes, la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària ha publicat l'informe “Anàlisi i propostes entorn a la progressivitat del sistema fiscal català” amb un llistat de mesures per “recaptar més i millor”.

Gravar la riquesa és l’única manera de fer front a les desigualtats generades per l’actual capitalisme patrimonial”, assegura l’entitat. La plataforma considera que la llei d’acompanyament als pressupostos pel 2017 de la Generalitat no contribueixen a un sistema fiscal català basat en criteris de solidaritat i justícia de classe.

Les propostes de la plataforma passen per dotar de més trams l’IRPF i augmentar la tarifa dels trams superiors. “Cal aprofitar l’Estatut per incrementar els ingressos públics i millorar la progressivitat del nostre sistema fiscal assegurant que pagui més aquell que més té”, diu l’informe.


Impost de successions i de patrimoni, claus

A més, el dossier dedica apartats concrets a ressaltar la importància de tornar a la recaptació del 2008 de l’impost de successions i de reduir les exempcions de l’impost de patrimoni. Es consideren dos impostos amb els quals aconseguir una recaptació molt significant.

La plataforma demana fixar de manera estable l’impost de patrimoni, eliminat el 2008 pel govern de José Luis Zapatero i reestablert des del 2011 però amb pròrrogues anuals. “S’ha d’abaixar el mínim exempt de tributació i reduir la deducció per habitatge habitual, salvaguardant l’efecte de l’impost sobre les rendes i patrimonis més baixos del país”.

L’informe també considera insuficient l’impost sobre casinos, que el 2014 es va rebaixar al 10%.


Una quarta part del PIB no paga els tributs

De vegades les dades macroeconòmiques porten a ambigüitats. Tot i que el PIB de l’Estat creix des del 2014, la desigualtat s’ha anat intensificant.

L’estudi de la Plataforma per una fiscalitat justa també matisa la interpretació de l’evolució del PIB. Una quarta part de la riquesa generada a l’Estat no paga els tributs corresponents, és a dir, les arques de l’Estat deixen d’ingressar 90.000 milions d’euros, 16.000 milions dels quals correspondrien al que s’ha deixat d’ingressar a Catalunya.

Per evitar el frau fiscal i l’economia submergida, es proposa incrementar la despesa destinada a mesures de conscienciació fiscal, investigació i de control en l’àmbit de recaptació.

Afegeix un comentari nou