La Taula del Tercer Sector reclama el traspàs urgent del 0,7% social a Catalunya
Comparteix
Una nova sentència del Tribunal Constitucional retreu a l’Estat estar envaint competències autonòmiques en la gestió de les subvencions convocades pel Govern central a càrrec del 0,7% de l'IRPF.
Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector Social, ha assegurat que el Govern central hauria de transferir amb urgència a la Generalitat la gestió de les subvencions que es concedeixen a les entitats sense ànim de lucre a través del 0,7% de l’IRPF.
Així ho estableix el Tribunal Constitucional (TC), que ha tornat a donar la raó al Govern català en una batallà històrica que ja suma una desena de sentències, totes a favor de la Generalitat.
“Aquesta última sentencia eleva el to i afirma que tothom està obligat a complir amb la llei”, apunta Illa. “Estem en temps de descompte”, ha dit, preocupat perquè no se sap quan començarà a ser real el traspàs de recursos.
El 2015, el total recaptat pels contribuents catalans a través de la casella del 0,7% de l’IRPF va sumar 57,6 milions d’euros, però van retornar 31,2 milions per a projectes impulsats per entitats catalanes. D’aquesta quantitat, 12,8 milions es van destinar a 60 entitats amb programes centrats en l’àmbit local i autonòmic.
La Taula lamenta que la recaptació del 0,7% hagi augmentat perquè els impostos han pujat, però que l’import atorgat a Catalunya estigui disminuint. “En moments en què s’apugen els impostos, no té sentit que rebem menys”, ha assenyalat Illa.
La Generalitat rebria el doble que ara
En el cas que l’Estat acati l’ordre del TC i la Generalitat gestioni la subvenció, la Taula ha calculat que en comptes dels 12,8 milions que ara reben els projectes que actuen a Catalunya, se’n rebrien el doble, és a dir, 25 milions.
A més, Illa assegura que el Govern català podria acotar molt millor els requisits dels programes a finançar. “Hi ha programes que poden ser més necessaris a Catalunya i menys necessaris a altres parts de l’Estat, ara l’element local s’obvia perquè tot està centralitzat”, ha explicat el president de l’entitat. “El conflicte competencial acaba condicionant el tipus de programa que es subvenciona”, resumeix Illa.
Diferents interpretacions de la sentència
El Govern espanyol, lluny de cedir la gestió a la Generalitat, ha interpretat la sentència d’una altra manera. El secretari d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, Mario Garcés, ha afirmat que el Ministeri ajustarà la convocatòria de subvencions per a ONG a càrrec de la casella de fins socials.
Així, es revisaran les bases reguladores i la nova convocatòria per aquest any però partint de la base que és competència estricta de l’Estat i que no es cedirà a la Generalitat.
“S’ha apreciat l’existència d’algun grau de vulneració de les competències autonòmiques per a la regulació i gestió de les subvencions”, diu la sentència. “L’apartat setè vulnera la competència autonòmica a l’atribuir a un òrgan estatal la proposta de resolució”, marca el document, que encara no s’ha fet públic al web del TC.
La sentència deixa clar que la tramitació i la resolució han d’anar a càrrec de la Generalitat i “exigeix que l’Estat abordi sense demora la modificació del marc regulador d’aquestes subvencions, per acomodar-lo per a futures convocatòries”. “La lleialtat constitucional obliga a tots i això inclou el respecte a les decisions d’aquest Alt Tribunal”.
Poca esperança des del Govern català
Després de la desena de sentències, és incert si aquest serà l’última i definitiva. Xavier Bernadí, director general de Drets i Entitats Jurídiques del Departament de Justícia, té poques esperances.
“El TC ha condemnat el fet que no s’hagi fet el traspàs en diverses ocasions i durant més de 10 anys. Ara, amb la nova sentència, tenim tot el dret a exigir que es faci efectiva la transferència, però no tenim cap element que ens faci pensar que aquesta vegada serà diferent”, ha admès.
“L’Estat està en un moment de rebel·lia judicial, d’incompliment sistemàtic i centralització progressiva”, ha lamentat Bernadí.
Afegeix un nou comentari