Les claus per entendre el Compliance

Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo / Dani Gallart
A la jornada van assistir prop de 150 membres d’entitats i un conjunt de persones expertes de l’àmbit jurídic i del Tercer Sector. Font: Suport Tercer Sector. Font: Font: Suport Tercer Sector.
A la jornada van assistir prop de 150 membres d’entitats i un conjunt de persones expertes de l’àmbit jurídic i del Tercer Sector. Font: Suport Tercer Sector.
El Compliance és un conjunt de procediments i bones pràctiques que han d’adoptar les entitats per identificar i classificar els riscos operatius i legals. Font: Suport Tercer Sector. Font: Font: Suport Tercer Sector.
El Compliance és un conjunt de procediments i bones pràctiques que han d’adoptar les entitats per identificar i classificar els riscos operatius i legals. Font: Suport Tercer Sector.

Les claus per entendre el Compliance

Autor/a: 
Júlia Hinojo / Dani Gallart
Suport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

La jornada anual de Suport Tercer Sector remarca la importància de generar un canal de denúncies, tenir en regla tota la documentació i respectar l’ètica com a pilars del Compliance.

El passat 26 de novembre va tenir lloc la jornada anual de Suport Tercer Sector al Palau Robert, Barcelona. A l’acte van assistir prop de 150 membres d’entitats i un conjunt de persones expertes de l’àmbit jurídic i del Tercer Sector que van abordar el Compliance i com aplicar-ho a les entitats.

Tal i com va dir José María Torras, magistrat de l’Audiència provincial de Barcelona i professor a la UPF, “hem de deixar de tenir por del Compliance. És un sistema de gestió que s’ajusta a la mida de cada entitat”.

Què és el Compliance?

El Compliance és un conjunt de procediments i bones pràctiques que han d’adoptar les entitats per identificar i classificar els riscos operatius i legals als quals s'enfronten i a partir d’aquí establir mecanismes interns de prevenció, gestió, control i reacció davant d'aquests.

Els beneficis del Compliace a una entitat no són pocs. Primer de tot, es redueix o s’elimina la responsabilitat legal i penal, facilita la detecció de males praxis de persones directives i treballadores, millora la reputació i imatge de l'organització i genera confiança en persones treballadores, voluntàries i sòcies de l’entitat.

També ajudar al desplegament d'un sistema eficaç per detectar les múltiples regulacions a les que pot estar sotmesa l'organització i les seves activitats, disminueix el cost de les assegurances i si l'entitat vol participar en concursos públics, el fet de tenir un sistema de compliance implementat la posarà per davant de les entitats que no realitzin aquesta prevenció.

Passos a seguir

Per començar, cal fer una anàlisi de l’organització de l’entitat i detectar els riscos als quals s’exposa. Les mesures implantades s’hauran d’adaptar als riscos detectats.

Francisco Bonatti, vicepresident de la secció de Compliance del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i vocal de l’Associació Espanyola de Compliance, va assegurar que “els gestors d’organitzacions ja tenen mecanismes per assegurar-se que s’actua seguint la llei, però cal anar més enllà. El Compliance és veure què estem fent i com ho fem, fer un esquema dels punts crítics, i establir mesures per fer-ho millor i per evidenciar que ho fem bé”.

Una de les claus per entendre el Compliance són els canals de denúncia. D’aquesta manera qualsevol persona vinculada a l’entitat pot denunciar una acció potencialment il·legal de manera anònima sense que això pugui representar una penalització per la persona que ho denúncia.

Tot i que és important reconèixer la bona feina del Tercer Sector en la millora i la gestió de la governança, els ponents de la jornada van alertar que és fonamental l’ètica d’una entitat i els delictes en aquestes provoquen costos més elevats que en d’altres sectors.

Lourdes Parramon, de l’Oficina Antifrau, va apuntar que “quan una entitat té un problema, l’acaba tenint tot el sector, perquè la desconfiança s’escampa molt fàcilment”.

Rosa Sánchez, de l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona, va remarcar la importància de la reputació en les organitzacions sense ànim de lucre. “D’això en depèn la captació de voluntariat i les subvencions públiques”.

Com a tercer pilar, els ponents van senyalar que s’ha de guardar tota la documentació per tal d’evitar riscos penals i així justificar els projectes i les activitats que realitza l’entitat.

Afegeix un comentari nou