S'aprova el decret de serveis d'acollida de les persones immigrades

Autor/a: 
Montse Agudo

S'aprova el decret de serveis d'acollida de les persones immigrades

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El Govern ha aprovat el decret que regula els serveis d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya amb l’objectiu de promoure la seva autonomia i igualtat d’oportunitats.

El passat 18 de novembre, el Govern de la Generalitat va aprovar el decret que desplega la Llei d’acollida, el qual, regula els serveis d’acollida de les persones immigrades i de les persones retornades a Catalunya.

La pretensió d’aquesta normativa és promoure l’autonomia i igualtat d’oportunitats del col·lectiu de persones immigrades a través del coneixement de les llengües oficials, del funcionament de la societat d’acollida i el seu marc jurídic i laboral.

En aquest decret, concretament, es regula el servei de primera acollida, els programes d’acollida especialitzada, els informes d’estrangeria que emet la Generalitat en col·laboració amb els ajuntaments i determinades funcions professionals especialitzades en serveis d’acollida i d’integració de les persones immigrades i retornades.

Les persones que es poden acollir a aquest servei són les persones immigrades, les que sol·licitin asil o protecció subsidiària, les refugiades, les apàtrides i les retornades per sobre de l’edat escolar obligatòria i que estiguin empadronades.

Aquesta regulació també preveu la possibilitat de que les persones estrangeres i les apàtrides puguin accedir al servei de primera acollida, sempre i quan obtinguin una autorització de residència o estada a Catalunya superior a 90 dies.

El servei l’ha de prestar la Generalitat i els municipis, ja sigui de manera directa o externa, mitjançant convenis de col·laboració amb agents socials o entitats.

Per poder obtenir el certificat d’acollida, s’han de realitzar els tres mòduls de la formació establerta via decret. Aquest són els següents:

  • Mòdul de competències lingüístiques bàsiques en llengua catalana i en llengua castellana, amb un mínim de 90 hores de formació en cadascuna de les dues llengües oficials.
  • Mòdul de coneixements laborals, mitjançant les accions del Servei d’Ocupació de Catalunya o per impartició directa del servei de primera acollida. Tindrà una durada mínima de 15 hores.
  • Mòdul de coneixement de la societat catalana i del seu marc jurídic. La seva durada serà de 15 hores.

En l’elaboració dels continguts del decret ha participat diferents agents del món local, com per exemple: la Taula de Ciutadania i Immigració i la Comissió del Govern Local. També ha estat objecte de dictamen per part del Consell de Treball, Econòmic i Social.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou