Treballar el lleure des de la interculturalitat

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Les entitats de lleure contribueixen a fer comunitat i pertinença i actuen en l’entorn amb voluntat de servei. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
Les entitats de lleure contribueixen a fer comunitat i pertinença i actuen en l’entorn amb voluntat de servei. Font: Fundesplai.
Per tant, mobilitzen tot tipus de valors i competències imprescindibles per construir una societat més cohesionada. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
Per tant, mobilitzen tot tipus de valors i competències imprescindibles per construir una societat més cohesionada. Font: Fundesplai.

Treballar el lleure des de la interculturalitat

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

La nova proposta educativa de Fundesplai remarca la importància d’ampliar el coneixement i els referents sobre la diversitat de procedències i cultures a través del lleure.

Educar des de la perspectiva intercultural suposa fer un pas més enllà per veure i valorar la riquesa que suposa la diversitat. Aquest espai intercultural implica la vivència i la pràctica de valors com el diàleg, el respecte, el reconeixement, l’empatia, la llibertat, la justícia i la solidaritat.

Susagna Escardíbul, pedagoga de l'àrea d'innovació i continguts de Fundesplai, assegura que “l’àmbit educatiu del lleure és un espai idoni per conrear tots aquests valors perquè és un espai on es viuen experiències intenses de convivència com colònies o campaments que ajuden a conèixer-nos en profunditat i ens obliguen a entrenar el múscul de l’empatia”.

Escardíbul remarca que l’àmbit educatiu fa compartir espai amb infants, famílies i equips educatius de procedències diverses, d’edats i capacitats diferents. “Tota aquesta diversitat contribueix a eixamplar els punts de vista i afavoreix la construcció de versions més completes de la realitat”.

La pedagoga de Fundesplai explica que “el lleure és un espai educatiu on preval la idea de crear i de divertir-se junt amb els i les altres i això té un efecte molt potent: crea vincles, millora l’autoestima, sorgeixen interessos comuns i es comparteixen esforços per superar reptes”.

Les entitats de lleure contribueixen a fer comunitat i pertinença i actuen en l’entorn amb voluntat de servei. Per tant, mobilitzen tot tipus de valors i competències imprescindibles per construir una societat més cohesionada.

Escardíbul apunta que “de la mateixa manera que reconeixem tot el potencial, també cal que mantinguem una mirada atenta a fi que cap diversitat derivi en desigualtat”. “Per això, és imprescindible que vetllem per la inclusió de totes les veus (pluricultural, discapacitat, edat o gènere), en els nostres projectes” alerta la pedagoga.

Una de les accions per treballar el lleure des de la interculturalitat és impulsar activitats que fomentin l’apreciació de l’altra i serveixin per desmuntar visions estereotipades. Escardíbul assegura que “hem de revisar-nos permanentment perquè ningú està exempt de pors i prejudicis. S’ha d’ampliar el coneixement i els referents sobre la diversitat de procedències i cultures amb les quals convivim”.

30 Nusos pels Drets

En motiu del 30è aniversari dels drets dels infants, Fundesplai i la Federació Catalana de l'Esplai han impulsat #30nusospelsdrets. La campanya té per objectiu mobilitzar infants i joves dels esplais, espais educatius del migdia (menjadors i extraescolars) i l’organització en general, per la defensa dels drets de la infància, reconeguts a la Convenció sobre els Drets de l’infant, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides l’any 1989.

Per aquest motiu, fins al 20 de novembre, l’entitat està publicant cada dia un vídeo a les xarxes socials i a la web on infants de diferents espais i escoles expliquen en les seves paraules alguns dels drets més importants que recull la convenció.

#30nusospelsdrets és un dels reptes col·lectius de la proposta educativa nuSOS, que lluita per un reconeixement dels drets humans i la diversitat a través de propostes centrades en la infància i el jovent.

Afegeix un comentari nou