Una setantena de persones formen part de la Xarxa d’Observadores de Dret per l’1-O

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Membres de Som Defensores durant l'acte de presentació el 22 de setembre Font: Irídia - Joana Voisin
Membres de Som Defensores durant l'acte de presentació el 22 de setembre Font: Irídia - Joana Voisin
Esquema amb consells per a les persones que es manifestin pel referèndum Font: Som Defensores
Esquema amb consells per a les persones que es manifestin pel referèndum Font: Som Defensores

Una setantena de persones formen part de la Xarxa d’Observadores de Dret per l’1-O

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

Les entitats Novact, Irídia i Rereguarda coordinen un dispositiu legal que compta amb una vintena d’advocats i advocades i telèfons per a casos de detencions o abusos policials.

Una setantena de persones identificaran a peu de carrer les vulneracions de drets humans que es donin durant les mobilitzacions de les properes setmanes al voltant del referèndum. Ho faran com a membres de la pionera Xarxa d’Observadores de Vulneracions de Drets en context de Protesta. Els i les observadores començaran a treballar el dissabte 30 i es preveu que estaran sobre el terreny com a mínim fins el 2 d’octubre.

La creació de la Xarxa és una de les mesures incloses en el dispositiu legal que ha posat en marxa Som Defensores, la plataforma jurídica presentada el 22 de setembre que aplega entitats defensores dels drets humans com Lafede.cat, Defender a quien defiende, l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans i Irídia.

En grups de tres i per l’àrea metropolitana

Els i les membres de la Xarxa han passat per una formació específica en observació de drets i protocols d’actuació. Identificats amb armilles, es repartiran en grups de tres per les concentracions, manifestacions o accions populars de desobediència civil que s’organitzin per l’àrea metropolitana de Barcelona. També hi haurà observadors/es a la resta del territori català, però la presència serà menor.

Una de les persones durà una càmera o un mòbil per enregistrar en vídeo, una altra repartirà informació i l’altra s’encarregarà de reportar els incidents, segons ha explicat Thais Bonilla, responsable de campanyes de Novact, una de les entitats que coordina el dispositiu legal, juntament amb Irídia i Rereguarda.

A banda de la Xarxa d’Observadores, també es comptarà amb una vintena d’advocats i advocades de diverses associacions com el Col·lectiu Ronda, Dones Juristes i Drets, entre d’altres. A més, es posa a la disposició de la ciutadania dos números de telèfon per a casos de detenció (645 715 070 i 679 223 432) i un per a casos de violència policial (693 287 323).

Una guia legal per saber com actuar davant una detenció

A més, des de Som Defensores s’està fent difusió d’una guia legal per saber com ha d’actuar la ciutadania en cas de patir o veure una detenció o violència policial. El document aclareix, per exemple, que els i les agents policials no poden exigir que se’ls mostrin imatges o gravacions o que s’esborrin perquè només es pot sancionar l’ús d’aquest material i no pas la captació. També destaca que, en cas d’abús, cal apuntar-se el número d’identificació de l’agent policial en qüestió.

“El nivell de repressió aquests dies pot semblar molt elevat, però no és tan estrany. A Barcelona ja hi ha hagut moltes agressions policials i vulneracions de drets, sobretot en contextos de vaga”, apunta Bonilla. Som Defensores ha publicat un informe d’alerta, que es presentarà el 29 de setembre, en què es concreten els drets que s’han vulnerat a Barcelona en els últims dies.

La quarantena d’entitats que s’han adherit al manifest de Som Defensores consideren que s’està vulnerant el dret a un judici just i a la tutela judicial efectiva, el dret a la intimitat, la inviolabilitat del domicili i a la privacitat de les comunicacions, i el dret a la llibertat de reunió i manifestació i davant la prohibició d’actes.

Afegeix un comentari nou