La declaració responsable a les fundacions catalanes (part I)

Autor/a: 
Víctor García

La declaració responsable a les fundacions catalanes (part I)

Resum: 

La Llei 7/2012 publicada el mes de juny de 2012 va modificar la normativa relativa a les fundacions catalanes i va introduir la figura de la declaració responsable com una de les novetats més importants. L’objectiu d’aquest recurs és explicar quins són les seves formalitats i requisits i en quins supòsits les fundacions estan obligades a formalitzar aquesta declaració responsable.

Introducció

La Llei 7/2012, del 15 de juny, va introduir importants modificacions de la normativa de fundacions recollida al llibre tercer del Codi civil de Catalunya (CCC). Des de la seva entrada en vigor, s’ha constatat que el llibre tercer CCC era una norma excessivament intervencionista que en ocasions ha suposat un obstacle per al correcte desenvolupament i funcionament de les fundacions.

Entre d’altres novetats, aquesta llei incorpora diverses mesures de simplificació administrativa tal i com estableix la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, que ha estès l’aplicació d’aquestes mesures de simplificació a què obliga la directiva de serveis a tota l’actuació administrativa.

En la mateixa línia de simplificació i foment del sector, les modificacions s’orienten a incentivar la constitució de fundacions reduint la dotació inicial, a incrementar l’autonomia de gestió de les fundacions permetent compatibilitzar la condició de patró i la prestació de serveis a la fundació sota determinades condicions, a flexibilitzar el règim d’autoritzacions per a determinades operacions del patronat substituint l’autorització per la declaració responsable i a possibilitar que una persona que no tingui la condició de patró pugui exercir el càrrec de secretari, entre altres mesures.

Justificació de la figura de la declaració responsable

La figura de la declaració responsable és una conseqüència de la mesura de simplificació administrativa que incorpora la llei 7/2012.

La declaració responsable és una figura adreçada a garantir un exercici responsable del càrrec de patró a l’hora de prendre decisions i de justificar que les operacions que es vulguin dur a terme convenen a l’interès de la fundació. La nova regulació pretén que els patrons s’impliquin més i que coneguin més i millor les activitats i el funcionament de la fundació de la que en formen part.

La regulació de la declaració responsable vol aconseguir un funcionament més àgil de les fundacions però preservant les garanties d’inspecció i supervisió del Protectorat de la Generalitat respecte del correcte exercici del dret de fundació. Determinats actes i operacions que amb la normativa anterior necessitaven d’autorització prèvia del Protectorat de la Generalitat amb la nova regulació ja no la necessiten, ja que aquesta autorització prèvia s’ha vist substituïda per la declaració responsable del patronat.

Què és la declaració responsable?

La declaració responsable regulada a la normativa de fundacions és un document subscrit pels patrons d’una fundació on declaren sota la seva responsabilitat que els acords adoptats reuneixen els requisits legals establerts, que disposen dels informes i documents que així ho acrediten i que són beneficiosos per a la fundació.

Les declaracions responsables s’han de formular amb els corresponents models normalitzats que es faciliten des del Protectorat de la Generalitat. Actualment el Protectorat disposa de tres models normalitzats de declaració responsable.

L’adopció i la formalització de les declaracions responsables és un dels actes que expressament estan recollits a la normativa com a indelegables per part del patronat.

Quins són els requisits que ha de reunir la declaració responsable?

Els principals requisits que ha complir la declaració responsable són els següents:

  • Cal una majoria qualificada. L’adopció de declaracions responsables pel patronat ha d’ésser acordada amb el vot favorable de dos terços del nombre total de patrons, sense computar els que no puguin votar per raó de conflicte d’interessos amb la fundació.
  • Cal fer constar el sentit del vot dels patrons i les seves objeccions. En l’acta de la reunió i en els certificats que deixin constància d’aquests acords s’ha de fer constar el sentit del vot dels patrons. També s’han d’adjuntar a la declaració responsable les objeccions a la contractació que hagi formulat qualsevol dels membres del patronat competent en la mateixa acta o en un escrit separat.
  • S’han de fer en un model normalitzat. Les declaracions responsables s’han de formular d’acord amb un model normalitzat i acreditar mitjançant un certificat signat pel secretari amb el vistiplau del president.
  • S’han de signar per tots els patrons que han adoptat els acords.
  • S’han de presentar al Protectorat un mes abans d’executar l’acte o contracte. Els models normalitzats de les declaracions responsables del patronat s’han de presentar al protectorat, juntament amb una còpia dels informes que escaiguin abans d’executar l’acte o atorgar el contracte que és objecte de la declaració responsable. La presentació de la declaració responsable davant del protectorat ha de tenir lloc en el termini d’un mes a comptar de la data en què el patronat l’hagi acordada.

Obligacions prèvies i posteriors a l’adopció de la declaració responsable

Prèviament a l’adopció de l’acord sobre la declaració responsable, els patrons han de disposar tota la informació rellevant així com de tots aquells informes exigits per la llei.

Amb posterioritat a la comunicació de la declaració responsable al Protectorat de la Generalitat cal tenir en compte les següents obligacions:

  • La realització de l’acte o contracte objecte de la declaració responsable s’ha d’acreditar davant del Protectorat, amb la presentació del document que el formalitzi, en el termini de dos mesos a comptar des de la data en què s’ha presentat la declaració responsable al protectorat.
  • Si l’acte o contracte es formalitza per mitjà d’una escriptura pública, s’ha de protocol·litzar la declaració responsable.
  • La informació sobre les declaracions responsables i sobre la perfecció dels actes o contractes que en són objecte ha de formar part del contingut mínim de la memòria dels comptes anuals.
  • Les alteracions patrimonials derivades dels actes d’alienació o gravamen han de quedar reflectides en l’inventari de la fundació i a la memòria dels comptes anuals.

Responsabilitat dels patrons derivada de les declaracions responsables

Amb relació a la imputació de responsabilitat dels patrons, la regla general és que la fundació respon pels danys que el patronat, els membres d'aquest o altres representants causin a terceres persones, per acció o omissió, en el compliment de les funcions que tenen encomanades.

Aquesta responsabilitat de la fundació no impedeix la responsabilitat directa i solidària, per fet propi, que pugui ser imputable a la persona o les persones causants del dany. En aquest sentit la normativa de fundacions estableix que “els patrons responen dels danys que causin a la fundació per incompliment de la llei o dels estatuts o per actes o omissions negligents en l'exercici de llurs funcions”.

La regulació de la declaració responsable no suposa un canvi a la regulació de la responsabilitat dels patrons però la llei 7/2012 sí que regula de forma expressa que "la inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, en qualsevol manifestació, dada o document que consti en una declaració responsable o que l’acompanyi comporten la denegació de la facultat d’atorgar l’acte o contracte i que es poden iniciar les actuacions que corresponguin per a exigir les responsabilitats que estableix la legislació". Els patrons que facin constar en acta llur vot contrari resten exempts de la responsabilitat que en pugui derivar.

Per últim, dins de les funcions del protectorat, cal indicar que el fet de realitzar operacions subjectes a declaració responsable, sense haver-la adoptada i presentada prèviament, és un dels supòsits d’inspecció regulats a la normativa de fundacions.