Que és una entitat esportiva? Funcionament intern (part II)

Autor/a: 
Mireya Ponce Sastre
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Que és una entitat esportiva? Funcionament intern (part II)

Resum: 

Les entitats esportives són aquelles associacions formades per la unió de manera lliure i voluntària de més de tres persones, sense ànim de lucre i amb la finalitat principal del foment i la pràctica de l’Esport.

Tal i com deien en el recurs de coneixement anterior, s’entén per club esportiu o associació esportiva, als efectes d’aquesta Llei, qualsevol entitat privada amb personalitat jurídica i capacitat d’obrar, formada per persones físiques, els objectius bàsics de la qual són el foment, el desenvolupament i la pràctica continuada de l’activitat física i esportiva, sense cap afany de lucre.

En aquest recurs analitzarem el funcionament intern de les entitats esportives, en concret: el seu procediment de constitució, quin són els seus òrgans de govern i el seu règim econòmic.

Funcionament intern de les entitats esportives

S’entén per club esportiu o associació esportiva, als efectes d’aquesta Llei, qualsevol entitat privada amb personalitat jurídica i capacitat d’obrar, formada per persones físiques, els objectius bàsics de la qual són el foment, el desenvolupament i la pràctica continuada de l’activitat física i esportiva, sense cap afany de lucre.

Els clubs o associacions esportius han d’estar constituïts de manera que consti documentalment llur voluntat, el fi i els objectius pretesos i la manca d’ànim lucratiu.

La formulació dels estatus ha de respondre al principi de representativitat, segons les normes esportives que són aplicables. L’organització interna ha d’ésser democràtica

I l’òrgan suprem de govern ha d’ésser l’Assemblea general, integrada per tots els associats amb dret de vot.

La Junta directiva ha d’ésser elegida per l’Assemblea general i tots els seus càrrecs han d’ésser proveïts mitjançant sufragi lliure, directe, igual i secret, entre tots els seus membres.

El règim jurídic dels clubs o associacions esportius s’ha d’adaptar a les normes determinades per reglament. A les entitats esportives federades els són aplicables subsidiàriament les normes reguladores de les federacions esportives catalanes que siguin compatibles amb la mateixa organització.

En qualsevol cas, els estatuts dels clubs o associacions esportius han d’ésser aprovats per l’Assemblea general i ratificats per l’Administració esportiva corresponent, a fi de poder-se inscriure al Registre d’Entitats Esportives de la Generalitat de Catalunya.

Constitució d’una entitat esportiva: Acta fundacional i Estatuts

L’acord de constituciódels clubs esportius, que inclou els estatuts, s’ha de formalitzar mitjançant acta, atorgada en document públic o privat, subscrita per un nombre mínim de 3 persones que tinguin capacitat d’actuar.

Com a excepció, en el cas de la constitució de les associacions esportives escolars requereix un acord de creació que es formalitzi en document públic o privat subscrit per un mínim de 5 persones majors de catorze anys que han de ser, 3 d’elles, alumnes o exalumnes del centre educatiu corresponent, i la resta, un membre d’una associació de mares i pares d’alumnes del centre, si està formalment constituïda, i un altre membre de l’equip docent del mateix centre mitjançant l’acorddel consell escolar.

En el cas que no estigui formalment constituïda l’associació de mares i pares d’alumnes del centre, l’acta l’haurà de subscriure un pare o mare que representi el col·lectiu de pares i mares en el consell escolar.

L’acta fundacionaldels clubs esportius ha d’incloure:

a) El nom i els cognoms dels promotors del club, i els seus domicilis.

b) La voluntat dels promotors de constituir un club esportiu, la finalitat d’aquest, els pactes que hagin establert, si n’hi ha, i la denominació de l’entitat.

c) Els estatuts que regeixen el funcionament del club, el contingut mínim del qual s’ha d’ajustar a la normativa vigent.

d) Lloc i data d’atorgament de l’acta i signatura dels promotors.

e) La designació dels integrants dels òrgans provisionals de l’administració.

L’acta fundacional ha d’anar acompanyada de l’acreditació de la identitat de les persones físiques.

Pel que fa als estatuts la normativa preveu que els estatuts han d’incloure, almenys, les dades següents:

a) La denominació.

b) El domicili.

c) La durada, si no es constitueix per temps indefinit, i la data d’inici de les activitats, si no coincideix amb la d’atorgament de l’acta fundacional.

d) Les finalitats i les activitats que es proposa dur a terme, indicant-ne l’àmbit territorial.

e) Els tipus de socis, si escau, i els requisits que s’han de complir per adquirir la condició de soci en cada cas, les causes de pèrdua d’aquesta condició i els procediments d’admissió i de baixa, incloent-hi, si s’ha previst, la baixa disciplinària.

f) Els drets i els deures dels socis i el règim disciplinari.

g) En les entitats en què col·laboren persones en règim de voluntariat, els mecanismes de participació d’aquestes.

h) Les regles sobre la convocatòria i la constitució de l’assemblea general ordinària i de l’extraordinària.

i) Les regles sobre l’organització i el funcionament de l’òrgan de govern que estableixin el règim de convocatòria i constitució, la composició, la manera de designar- ne, destituir-ne i renovar-ne els membres, i la durada del mandat d’aquests.

j) El règim de deliberació i adopció d’acords dels òrgans col·legiats i el procediment d’aprovació de les actes.

k) El procediment de modificació dels estatuts.

l) El règim econòmic.

m) La previsió de la destinació dels béns sobrants, en cas de dissolució.

n) Les modalitats esportives que seran objecte de foment, desenvolupament i pràctica.

Els estatuts poden preveure el vot per correu llevat de l’elecció de la junta directiva i el seu president que haurà de ser presencial. Els estatuts de cada cub

esportiu també poden incloure qualssevol altres disposicions i condicions lícites que els promotors considerin convenients, sempre que no s’oposin a l’ordenament jurídic ni contradiguin els principis que configuren el club.

Els estatutsdels clubs esportius han de ser aprovats inicialment pels mateixos socis, constituïts en assemblea general, per tal de poder inscriure’s en el Registre d’Entitats Esportivesde la Generalitat de Catalunya.

Òrgans de govern: Assemblea General i Junta Directiva

L’òrgan suprem de govern dels clubs esportius és l’Assemblea General, integrada per tots els socis de ple dret.

En el cas de clubs esportius amb més de 3.000 socis, els seus estatuts poden preveure el funcionament de l’Assemblea General per mitjà de compromissaris. El procediment d’elecció i nomenament dels compromissaris, així com el seu nombre i el mandat, han de respectar els principis de proporcionalitat, no discriminació per raó de sexe, foment de la paritat i representativitat democràtica. L’ús de la fórmula de compromissaris es prohibeix expressament en els processos electorals.

Pel que fa al regulació de les Juntes Directives a les entitats esportives s’han de diferenciar les entitats esportives de règim simplificat i les de règim general.

Els clubs esportius amb un nombre igual o inferior a 100 socis es poden organitzar mitjançant una estructura interna simplificada. A aquest efecte, només és exigible que en la constitució d’aquests clubs o associacions s’identifiquin els fundadors, el nom, el domicili i la finalitat del club o associació, i, també, la submissió a la normativa esportiva que hi sigui aplicable.

Aquest tipus de clubs esportius no requereixen Junta Directiva, i, si no n’hi ha, el/la president/a n’assumeix l’administració i representació, així com l’assemblea general n’ha d’assumir el govern. L’Assemblea General ha de designar un/a secretari/secretària com a responsable de la custòdia i el manteniment dels llibres d’actes, socis i comptabilitat. El president/a i el secretari/secretària hauran de ser persones diferents.

L’Assemblea General ha d’escollir la Junta Directiva i tots els seus càrrecs s’han de proveir per mitjà de sufragi lliure, presencial, directe, igual i secret, entre tots els seus membres.

La durada del mandat dels membres de la Junta Directiva ha de ser de 4 anys. Els estatuts dels clubs han d’establir si els càrrecs són reelegibles o no, i si ho són, si la reelegibilitat es troba subjecta o no a limitació temporal. També han de regular la renovació dels càrrecs de la Junta, indicant si són totals o parcials, i el seu abast.

En qualsevol cas, si el club ha regulat la limitació de la reelegibilitat, el/la president/asortint que tingui limitada la presentació a un nou mandat no pot tornar a assumirla presidència en cap moment del nou mandat estatutari.

Els Estatuts establiran el règim electoral preveient, entre d’altres, que la junta electoral es designa per sorteig entre els membres assistents a l’Assemblea General.

Com a novetat respecte les associacions de règim general, es preveu el vot de censura per a la gestió de la Junta Directiva. Els Estatuts dels clubs esportius hauran de regular les condicions per a la realització del vot de censura.

En qualsevol cas, s’haurà d’aprovar en Assemblea General i només podrà acordar-se per votació directa i presencial favorable dels 2/3 dels membres que hagin exercit el dret a vot.

Els estatuts han d’establir el nombre de socis que el poden sol·licitar i que, com a mínim, representarà el 15% dels membres de l’assemblea, així com també el nombre de membres necessari per a constituir l’Assemblea General que es convoqui a aquest efecte.

Els presidents dels clubs o associacions esportius n’han d’exercir la representació legal i han de presidir-ne els òrgans, llevat dels supòsits que legalment o estatutàriament es determinin. Els clubs o associacions esportius que, per llurla seva naturalesa, s’organitzin mitjançant una estructura interna simplificada poden gaudir d’un règim jurídic especial, que s’ha de desplegar per reglament. A aquest efecte, tan sols és exigible que en la constitució d’aquests clubs o associacions s’identifiquin els fundadors, el nom, el domicili i la finalitat del club o associació, i també, el sotmetiment a la normativa esportiva que els sigui aplicable.

El règim econòmic a les entitats esportives i la rendició de comptes

Els clubs o associacions esportius s’han de sotmetre al règim de pressupost i patrimoni propis, d’acord amb els principis de les entitats no lucratives.

En tots els casos, les federacions esportives catalanes han d’exigir als clubs o associacions esportius la seva inscripció al Registre d’entitats esportives de la Generalitat, i a les entitats no esportives sense afany de lucre, a les entitats lucratives i a les empreses de serveis esportius l’adscripció de les seves seccions esportives a l’esmentat Registre

Les entitats esportives han de presentar el llibre d’actes i el de comptes per a la seva diligència a Registre d’Entitats Esportives.

A més a més, estan obligades a la rendició de comptes els següent tipus d’entitats esportives:

  • Federacions esportives
  • Unió de clubs esportives
  • Consells esportius
  • Consells esportius Declarats d’Utilitat Pública
  • Clubs esportius Declarats d’Utilitat Pública
  • Altres entitats (UFEC i UCEC)

El procediment per aprovar la rendició de comptes es fa per Assemblea General, el contingut mínim de la convocatòria on s’ha d’aprovar els comptes haurà de contenir expressament:

  • Aprovació, si escau, dels comptes de l’exercici comptable anterior junt amb l’informe de verificació/auditoria i aprovació de la liquidació del pressupost
  • Aprovació, si escau, del pressupost del següent exercici comptable
  • Nomenament dels verificadors de comptes (3 persones físiques)/auditors dels comptes del següent exercici comptable.

Pel que fa a la documentació necessària per a la rendició de comptes podeu accedir aquí.