Àmbit de la notícia
Internacional

Amics del Nepal suma tres dècades creant noves oportunitats per impulsar un canvi social al país

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Un dels programes juvenils que l'associació duu a terme al Nepal.
    Un dels programes juvenils que l'associació duu a terme al Nepal. Font: Amics del Nepal
  • La Kavita Gurung i el Pramod Gurung van visitar Catalunya aquest any.
    La Kavita Gurung i el Pramod Gurung van visitar Catalunya aquest any. Font: Amics del Nepal
  • Una part de l'equip de l'ONG al poble de Manang.
    Una part de l'equip de l'ONG al poble de Manang. Font: Amics del Nepal

L’entitat aposta per potenciar l’educació, la salut i l’empoderament de la població, amb especial atenció a infants, joves i dones. 

Donar suport als col·lectius més desfavorits del Nepal i oferir eines a les noves generacions perquè esdevinguin el motor de canvi del país. De manera molt resumida, aquesta és l’essència de la tasca que duu a terme Amics del Nepal des de fa gairebé trenta anys al país de les muntanyes més altes del món. Al llarg de tot aquest temps, pas a pas i amb molt de compromís, l’ONG catalana ha creat una història de cooperació, teixint vincles i complicitats per fer realitat la seva missió i assolir els objectius marcats.

Actualment, l’entitat té en marxa diversos programes de cooperació –principalment enfocats a infants, joves i dones, i centrats en l’àmbit de l’educació i la salut– i actua a tres cases d’acolliment situades a diferents ciutats del país. A banda, Amics del Nepal també treballa per divulgar la realitat cultural i social nepalesa a casa nostra mitjançant activitats de sensibilització.

“Infància, joventut i dones: ampliar els plans d’ajuda a aquests tres col·lectius és la nostra prioritat de cara als cinc pròxims anys”, explica la Kavita Gurung, directora de l’ONG catalana a Katmandú i una de les peces clau que fa possible els projectes de cooperació de l’associació.

El passat mes d’abril, la Kavita i el Pramod Gurung, també membre d’Amics del Nepal, van passar per Catalunya per parlar sobre la realitat del país de l’Himàlaia i els projectes de l’entitat.

Durant aquesta estada, de prop d’un mes, van poder visitar diferents centres educatius, on van realitzar activitats, xerrades i reunions, així com visitar amics que han fet durant els anys que treballen per Amics del Nepal. Entre altres, van participar en els actes de presentació dels documentals creats en col·laboració entre les escoles catalanes i el centre d’activitats d’Amics del Nepal, en el marc del projecte Doc-Fest, un dels més representatius de l’entitat.  

Des de Xarxanet vam poder conversar amb ells i amb el Dani Roig, coordinador de projectes d’Amics del Nepal, qui va facilitar la trobada i va acompanyar la Kavita i el Pramod durant bona part del seu viatge a Catalunya. La Kavita havia vingut altres vegades al nostre país de la mà de l’associació, però per al Pramod és el primer cop: “Mai havia sortit del Nepal i estic gaudint molt aquí a Catalunya, m’han agradat especialment les trobades amb alumnes a les escoles”, assenyala el jove.

La història del Pramod representa molt bé la filosofia que Amics del Nepal aplica a l’hora de dur a terme la seva tasca al país, centrada a donar suport als col·lectius més vulnerables del Nepal.

Ho explica el Dani Roig: “El Pramod està amb nosaltres des que era ben petit, fa més de quinze anys, quan va arribar com a beneficiari de l’entitat; cada vegada ha anat col·laborant més i avui, al Nepal, gestiona els comptes de l’entitat i coordina el programa d’infants”, diu Roig, qui destaca que “com amb el Pramod, això ho hem fet amb moltes més persones; sempre intentem donar les primeres oportunitats als nostres beneficiaris”.

La sinergia entre l’equip català i nepalès és cabdal per al bon funcionament de l’entitat. Malgrat les dificultats creixents, agreujades especialment des de l’època de la Covid-19, la idea és reforçar la relació i l’intercanvi amb viatges com el de la Kavita i el Pramod a Catalunya.

“El contacte únicament en línia és molt fred i sempre intentem, almenys un cop l’any, anar d’aquí cap allà o que treballadors del Nepal vinguin a visitar-nos, tot i que cada cop els vols són més cars i és més difícil aconseguir visats”, assegura Roig, qui apunta que els viatges de persones voluntàries al país asiàtic també s’han reduït força en els últims anys.

Un país en vies de canvi, però amb molta feina per fer

La gira catalana de la Kavita i el Pramod ha servit, entre moltes altres coses, per explicar la realitat del Nepal a Catalunya, on aquest país és força desconegut i se’l situa al mapa, bàsicament, per les seves altes muntanyes.  

“Hi ha moltes maneres d’explicar el Nepal, per la seva singular geografia, per ser un país que atrau cada cop més turisme, pel greu problema de contaminació que afecta les ciutats com Katmandú… Amb tot, i malgrat les grans dificultats que pateix el país i que obliguen molts joves a marxar de les zones rurals cap a les ciutats, on hi ha les oportunitats, i fins i tot emigrar a altres països, es pot dir que hi ha una certa sensació de canvi i de desenvolupament”, exposa la directora de l’entitat a Katmandú.

El Dani Roig, que coneix molt bé el país, posa l’accent en la idea dels “dos Nepals”. Un és el que representa Katmandú, una ciutat molt caòtica, amb greus problemes de contaminació i d’accés a l’aigua, però on hi ha els diners i la classe privilegiada. L’altre Nepal és el de les zones rurals, marcat per la precarietat.

“El resultat d’això és que moltes persones migren cap a la capital, que s’ha convertit en una ciutat sobrepoblada, o decideixen abandonar el país, especialment els joves”, diu Roig, qui apunta que al voltant d’un 10% de la població del Nepal, un percentatge molt important, viu a l’estranger i a gairebé totes les famílies hi ha algú que viu fora i envia diners a la família per ajudar a mantenir-la. “Hi ha un gran augment de la migració juvenil al país, prop de la meitat del PIB prové de les remeses que envien les persones que viuen a l’estranger, la majoria a països com Qatar, l’Índia, Malàisia o l’Aràbia Saudita”, suma la Kavita.

La mateixa Kavita va ser una de les persones joves que van marxar del país per a l’estranger per buscar noves oportunitats. Moltes d’elles, nascudes a la dècada dels vuitanta, com ella, van decidir tornar al Nepal i avui són una esperança per al futur del país, dominat durant molts anys per una classe política envellida i molt assentada al poder.

Això, com tantes coses al país, ha començat a canviar, assenyala el Dani Roig: “El Nepal ha passat en poc temps de ser un país completament aïllat i dirigit per una casta dominant a ser un país molt més obert, amb moltes persones que han viscut a l’estranger i tenen una mentalitat més oberta; això s’ha notat molt al país”.

Malgrat avenços més o menys importants en algunes qüestions, com els drets de les dones, és evident que encara queden moltes coses –gairebé en tots els àmbits– a millorar. La Kavita apunta a la necessitat d’un bon govern, que aprofiti el potencial del país i compleixi les expectatives d’una població i una societat que han avançat: “Necessitem un govern que involucri tothom, treballi bé en l’ús dels recursos, els distribueixi millor i limiti la corrupció per millorar la situació general del país i respondre a una població que ha passat per moltes dificultats, però també té esperança”.

En la mateixa línia, Roig creu que la clau perquè les coses millorin “és la bona governança i la distribució dels recursos, que en un país com el Nepal són limitats i difícils de generar”. Una de les primeres qüestions a abordar són les desigualtats, presents en molts àmbits, com l’educació. “La qualitat de l’educació a les zones urbanes és molt diferent respecte a les zones més rurals, on és molt precària, i això no fa més que perpetuar les inequitats”, completa la Kavita.

Programes i projectes per fer possible el canvi social

Precisament, en àmbits com l’educació, sobretot, i la sanitat, és on bolca bona part dels seus esforços Amics del Nepal, una entitat que ha desenvolupat una tasca fonamental al país, treballant per promoure un canvi social al país a través de l’educació i la salut, entre altres. 

“Al llarg dels anys, hem observat les necessitats emergents i hem ajustat els nostres programes per assegurar-nos que arriben allà on més es necessiten,” comenta la Kavita, qui explica que l’entitat treballa de valent per expandir els seus projectes i programes en educació i salut, especialment per a les dones i nenes que sovint són les més afectades per les desigualtats socials.

En aquest sentit, Amics del Nepal implementa programes que proporcionen no només material escolar i beques, sinó també sessions de capacitació per als mestres i tallers de sensibilització per a les famílies, entre altres. 

Un enfocament que busca garantir que jovent no només tingui accés a l’educació, sinó que també rebi el suport necessari per superar les barreres socials i culturals que poden limitar les seves oportunitats. “Volem que les nenes tinguin una oportunitat real de transformar les seves vides, i l’educació és la clau per trencar el cicle de pobresa i obrir portes a noves oportunitats”, ressalta la Kavita.

Un d’ells és el ‘Women Literacy Project’ (Alfabetització de dones), que té com a objectiu empoderar les dones a través de l'educació i la salut. També es col·labora amb escoles i comunitats per al desenvolupament local.

A banda, Amics del Nepal gestiona actualment diverses cases d’acolliment situades a ciutats com Katmandú, Pokhara i Biratnagar. Aquestes proporcionen molt més que un sostre i aliment, també ofereixen un entorn segur i de suport per a infants i adolescents que han estat desplaçats o que viuen en situació de gran vulnerabilitat. 

“Les nostres cases d’acolliment són llocs on els infants i joves poden trobar no només atenció física, sinó també emocional i educativa per assegurar que puguin créixer i prosperar”, amplia la directora de l’ONG a la capital del país. 

Des del punt de vista educatiu, un dels passos endavant que ha fet l’entitat en els darrers temps és intensificar la col·laboració i suport a les escoles públiques nepaleses, per exemple, contribuint a la formació del professorat. “Hem vist un canvi, els mestres estan més implicats en la seva feina i reclamen més recursos per fer bé la seva tasca; és evident que no podem treballar amb totes les escoles públiques, però estem fent esforços en aquest sentit”, diu el Dani Roig. 

L’entitat també ha millorat els seus programes de suport familiar, amb tallers per a famílies per millorar l’empatia i les cures, així com per fer comprendre la importància de l’educació en el futur dels seus infants. “La família és l’entorn i el cuidador principal dels infants, necessitem la seva implicació i suport perquè els nens i nenes puguin centrar-se a aprendre i estiguin més presents”, subratlla la Kavita.

A banda del treball directe amb els col·lectius vulnerables del país, Amics del Nepal també duu a terme una tasca de sensibilització a Catalunya sobre la realitat cultural i social del Nepal a Catalunya. Mitjançant activitats com xerrades, exposicions i tallers, vol fomentar una comprensió més profunda de la situació al país i promoure la solidaritat entre les comunitats. 

“És crucial que les persones aquí tinguin una imatge clara i completa de la realitat nepalesa,” afirma la Kavita, qui creu que “això no només permet entendre millor els nostres projectes, sinó que també els ajuda a connectar amb les persones i les causes que estem ajudant.”

En definitiva, i mirant el futur, la visió d’Amics del Nepal per als pròxims anys continuarà fonamentada en aquest compromís amb la transformació social i l’empoderament dels col·lectius més vulnerables. A través del seu treball i la seva visió, Amics del Nepal fomenta la creació d’oportunitats i la construcció d’un futur millor per a moltes persones al Nepal. 

“En general, es pot dir que el Nepal ha experimentat canvis positius en els darrers anys, i és un camí en el qual cal insistir i treballar molt, especialment a les zones més remotes i rurals del país”, conclou el Dani Roig.
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari