Àmbit de la notícia
Cultural

Deu propostes culturals ben variades per omplir l'agenda aquest octubre

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Bosch
  • El cartell del festival Lo Llumener és obra de Sònia Ramon, il·lustradora i dissenyadora gràfica.
    El cartell del festival Lo Llumener és obra de Sònia Ramon, il·lustradora i dissenyadora gràfica. Font: Sònia Ramon
  • La pallassa Oliva serà una de les participants de la vintena edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà - Memorial Charlie Rivel de Cornellà de Llobregat.
    La pallassa Oliva serà una de les participants de la vintena edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà - Memorial Charlie Rivel de Cornellà de Llobregat. Font: Instagram @fipallassoscornella
  • El Festival Tria una carta de Solsona repeteix després de l'èxit assolit l'any passat.
    El Festival Tria una carta de Solsona repeteix després de l'èxit assolit l'any passat. Font: Llicència CC - Unsplash

Aquest octubre, us proposem activitats per a tots els gustos per gaudir a tot Catalunya: màgia, ciència, concerts, cinema, senderisme, pallassos, literatura i molt més. Trieu la vostra i planifiqueu el vostre mes!

Com diu l'expressió popular, 'de gustos no hi ha res escrit', per això, aquest mes us hem seleccionat deu activitats culturals de temàtiques diverses, repartides per tot Catalunya, perquè pugueu triar i remenar.

Espectacles de màgia, activitats sobre ciència, una fira solidària, concerts, projecció de llargmetratges i curtmetratges, senderisme, pallassos, un festival de literatura i un taller d'escriptura són les propostes que podeu trobar a continuació.

Gràcies a l'èxit de la primera edició de l'any passat, Tria una carta, el festival de màgia de prop de Solsona, engega una nova edició el 3 d'octubre amb més espectacles, més funcions i amb un augment de l'aforament del Teatre Comarcal (a cada representació hi podran assistir cent quaranta persones).

Miguel Ángel Gea, Pere Rafart (impulsor del festival), Jaime Figueroa i Nacho Diago són els mags que deixaran el públic amb la boca oberta amb els seus números. També s'ha organitzat un taller per a nens i nenes a la Biblioteca Carles Morató (dissabte, 5 d'octubre, a les 11 h i a les 12 h, segons l'edat de les participants). Les entrades es poden adquirir a través de la plataforma Entrades Solsonès.

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment en què participen més de tres-centes ciutats de trenta països d'Europa amb l'objectiu d'apropar la ciència, la recerca i la innovació a la ciutadania i que conegui les investigadores que ho fan possible. Per això, la programació compta amb tallers científics i xerrades divulgatives adreçades a totes les edats. Catalunya també se suma a aquesta festa i s'han repartit un munt d'activitats a diverses poblacions, entre les quals Tortosa.

A la capital del Baix Ebre, la Nit de la Recerca se celebrarà el divendres, 4 d'octubre, a la plaça d'Espanya. Els tallers i jocs científics estaran guiats per investigadores de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i dels instituts de recerca del territori. Totes les activitats són gratuïtes i no cal fer cap inscripció.

Sort (el Pallars Sobirà) acull aquest any la novena edició de Lo Llumener, un festival que aposta per fomentar la lectura entre la mainada i el jovent amb propostes i experiències artístiques i literàries en diversos espais de la localitat, la majoria a l'aire lliure. Enguany, la temàtica central són les aventures, un tema triat per les nenes en un punt de votació instal·lat durant la passada edició.

El dissabte, 5 d'octubre, a partir de les 10 h, les assistents descobriran històries que les faran traslladar a terres llunyanes i podran escoltar els contes més clàssics i els còmics més coneguts. L'organització apunta que en cas de pluja, els espectacles representats al carrer es faran al Poliesportiu.

Lleida estrena fira d'entitats solidàries, de cooperació i ONGD amb el propòsit de donar a conèixer a les lleidatanes les associacions i el teixit cooperatiu de la ciutat, a més de convertir-se en un espai de trobada i d'intercanvi d'experiències. Es vol que la ciutadania prengui consciència dels problemes existents en la societat i es vol fomentar el treball en xarxa entre les diverses organitzacions i que el jovent les conegui per impulsar un relleu generacional.

El dissabte, 5 d'octubre, a la plaça de Sant Joan, de 10 h a 20 h, es podran veure exhibicions de capoeira, espectacles de clown i de teatre, actuacions musicals i tallers infantils i per a adults, entre d'altres. Destacar també l’espectacle 'No hay negros en el Tibet LIVE', que es representarà el mateix dia 5, a les 22 h, a la Sala 2 del Teatre de La Llotja. La programació completa es pot consultar al web de la Paeria de Lleida.

 

A partir del 6 d'octubre fins al 22 de febrer, Reus, Botarell, la Selva del Camp, Vilaplana, Constantí i Riudoms oferiran concerts de pop, rock i folk dels Països Catalans, així com actuacions d'artistes d'altres punts de l'Estat. Aquesta és l'onzena edició d'aquest festival que va néixer l'any 2014 impulsada per l'associació Empenta Cultural.

La programació d'enguany la formen els concerts de Lluís Gavaldà & Joan Pau Chaves, Sr. Chinarro, Xarim Aresté, Roger Mas, Tarta Relena, Fetus, Joan Masdéu, Albert Pla, Christina Rosenvinge, Joan Miquel Oliver, Carles Viarnès, Alosa, Marala, Xavi Sarrià, Guillem Gisbert, Lagartija Nick, Ismael Serrano i Els Pets. Les entrades es poden comprar al web del festival.

No ens movem de les comarques tarragonines perquè el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, juntament amb els ajuntaments de Tarragona i Reus, organitza la novena edició d'aquest festival de curtmetratges, un projecte per sensibilitzar la ciutadania sobre els diferents àmbits de la salut mental (prevenció, promoció i intervenció).

El programa inclou vint-i-un curtmetratges de ficció i quatre curtmetratges documentals, a més d'altres activitats paral·leles. 

Senderisme per descobrir la Vall de Boí. Si ets una apassionada de la muntanya, la natura, la cultura i la història, no pots deixar escapar l'oportunitat de participar en les activitats que s'han organitzat de l'11 al 13 d'octubre.

Es faran xerrades i excursions (amb itineraris per a tots els nivells) per conèixer l'entorn, des del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici fins a les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Consulta aquí el programa sencer, els preus i les informacions de les rutes. 

Fomentar la promoció i la divulgació de la dansa, contribuir a la promoció d'artistes i de joves professionals de la dansa i de l'audiovisual, contribuir en la investigació acadèmia del moviment del cos i contribuir en el debat sobre la importància de la dansa, el moviment i el llenguatge no verbal en el procés educatiu. Aquests són els objectius del Choreoscope, que enguany arriba a la dotzena edició.

Del 16 al 20 d'octubre es faran projeccions de llargmetratges i curtmetratges sobre aquesta disciplina artística a la Filmoteca de Catalunya, al Cinema Maldà, a Candy Darling i a l'Institut del Teatre (que també acollirà una masterclass de l'artista Douglas Rosenberg, guardonat amb el Premi Honorífic 2023-2024 del festival). La programació s'estén també a les plataformes Filmin (a partir del 21 d'octubre) i La Xarxa + (del 12 al 20 d'octubre). Així mateix, s'han fet públics els premis en les categories de Retrat d'una Generació (per 'Migrants'), Aportació Excepcional al Cine Dansa (per 'Once Again (For the Very First Time)') i Millor seqüència de dansa en una sèrie o llargmetratge (per 'Un amor').

  • Taller de creació i anàlisi de textos 'El relat breu a través dels sentits' (del 17 d'octubre al 7 de novembre)

L'Aula de Lletres de la Fundació Josep Pla de Palafrugell inicia un nou curs amb un taller de creació i anàlisi de textos a càrrec de l'escriptora Núria Martí Constans. S'aprendran les eines bàsiques per crear textos literaris, es realitzaran exercicis pràctics i lectures de textos.

El curs es farà els dijous 17, 24 i 31 d'octubre i 7 de novembre, de 17 h a 19.30 h. La inscripció té un preu de 60 € i s'ha de formalitzar a través del correu electrònic info@fundaciojoseppla.cat abans del 9 d'octubre. 

El 1984, Cornellà de Llobregat va acollir per primer cop aquest festival per "posar en valor la figura del clown des de les seves múltiples facetes i talents" i com a "eina d'integració i cohesió social". Quatre dècades i vint edicions després (se celebra cada dos anys), el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà - Memorial Charlie Rivel ha preparat una edició especial per celebrar aquestes efemèrides.

Hi haurà trenta-tres propostes tant de Catalunya com de la resta de l'Estat i catorze espectacles internacionals de països com Alemanya, l'Argentina, Austràlia, el Canadà, Escòcia, els Estats Units, França i Itàlia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari