Àmbit de la notícia
Informàtic

Sílvia Llombart: "Busquem que qualsevol acció de comunicació que fem sigui transformadora"

Autor/a
Alejandra Sanchez
Les deu integrants de l'equip de la cooperativa La Sembra. Font: La Sembra.
Les deu integrants de l'equip de la cooperativa La Sembra. Font: La Sembra. Font: La Sembra

La cooperativa La Sembra compleix tres anys transformant la comunicació del tercer sector social a través de tots els seus projectes.

La Sembra porta tres anys trencant barreres. En aquest curt període de temps, la cooperativa s’ha consolidat com un referent comunicatiu de l’economia social i solidària i compta ja amb un equip de deu treballadores, totes elles dones

Durant aquests tres primers anys, la cooperativa ha acompanyat més de 300 projectes amb mirada social en l’àmbit de la comunicació digital, ha impulsat un mitjà de comunicació digitalJornal.cat, i ha engegat una plataforma amb desenes de recursos de comunicació amb valor, entre altres projectes. 

Per saber més sobre la seva tasca i la seva filosofia, hem parlat amb Sílvia Llombart, sòcia fundadora de la cooperativa de La Sembra, agència de comunicació social. 

Què és La Sembra? 

Nosaltres sempre diem que som La Sembra, agència de comunicació social, i sempre diem que la paraula ‘social’ que va aquí al final pot estar tan buida o tan plena de contingut com nosaltres desitgem i, en el nostre cas, treballem cada dia perquè estigui absolutament plena de contingut. Què vol dir això? Doncs que busquem que qualsevol acció de comunicació que fem sigui transformadora, i treballem fort perquè sigui així, i per entendre la comunicació com una eina de transformació social.

Tot plegat ho fem amb una mirada ‘360’ de la comunicació que implica que fem estratègies i plans de comunicació, mentories, campanyes de comunicació, campanyes de recaptació de fons, formacions, serveis de comunicació, etc. i, a més, impulsem a Jornal.cat, que és el diari de l'economia social i solidària.

Com vau decidir crear La Sembra fa ara tres anys?

La història és que les dues sòcies fundadores, l'Aina Serra i jo, ja treballàvem com autònomes pel nostre compte portant projectes de comunicació. La professió ens va portar a coincidir en alguns projectes, ens vam entendre superbé i vam dir decidir començar a treballar plegades, per poder tenir un equip i perquè així podíem tenir molt més impacte, podíem arribar a més gent i que el que nosaltres creiem que havia de ser la comunicació social arribar a més gent.

Per què vau decidir-vos pel cooperativisme com a forma jurídica de La Sembra? 

Nosaltres no vam tenir cap dubte. En cap moment ens vam plantejar cap altra forma jurídica a l'hora de crear La Sembra. Teníem clar que havia de ser cooperativa per tot el que significa una cooperativa, és a dir, una forma d’organització que posa les persones al centre. Sempre diem que La Sembra és una agència de comunicació social, però ha de ser el que les persones que la formen vulguin que sigui. És a dir, si de sobte totes decidim un dia que ens dediquem a fer pa, llavors La Sembra farà pa.

I després també hi ha un tema d'intercooperació, que també el tenim molt present, i d'arrelament al territori. Nosaltres estem a Sant Cugat, estem al Vallès Occidental, i per a nosaltres això també és important. Volem treballar amb altres cooperatives per generar, entre totes, moviment.

Parlem d'alguns dels vostres projectes. Recentment, heu impulsat Jornal.cat, de què es tracta?

Una de les coses més importants per nosaltres d’aquest projecte és que Jornal.cat és un projecte propi de La Sembra. És a dir, nosaltres impulsem projectes perquè treballem per una clientela, però el ‘Jornal’ és 100% nostre, és com una pota més de La Sembra.

I per què vam posar en marxa Jornal.cat? Doncs perquè no pensem gaire... o, potser, perquè ho pensem massa, ja no sé què dir-te. La història del ‘Jornal’ va partir sobretot de que volíem explicar que l'economia social i solidària no és un perfil de persona o un perfil d'empresa, sinó que són uns valors, que va més enllà d'una institució o d'una federació o d'una tipologia d'empresa. Volíem que l'economia social i solidària tingués un altaveu i que pogués sortir una mica d'aquest sector que potser, en un principi, és poc conegut, i fer el paraigua més gros i arribar a un públic més generalista.

Un altre dels vostres projectes més recents és la posada en marxa del repositori de recursos ‘Comuniquem amb valor’. Parla’ns d’aquest projecte. 

Tenim la gran sort que treballem en projectes molt interessants, que ens fan créixer, i on aprenem un munt de coses i ens vam plantejar què podíem fer amb tot aquest coneixement. Va ser llavors quan vam pensar a muntar una plataforma on poguéssim publicar aquests coneixements i que estiguessin a l'abast de tothom, un repositori on tothom pugui accedir i tenir informació sobre com fer les seves accions de comunicació perquè l'impacte sigui més gran. I tot això sota l'etiqueta de la comunicació amb valor. Estem en un món absolutament ple de soroll de comunicació, comunicació que no té impacte. I nosaltres pensem que qualsevol entitat que estigui comunicant ho ha de fer amb valor.

I què hem volgut fer sota aquesta mirada de comunicació amb valor? Doncs al repositori, per exemple, hi ha una part de recomanacions que van lligades amb un 'posa't a prova' on pots jugar a veure si encertes o no l'examen que ens fem sobre cadascun dels temes. També vam voler fer la part de l'estudi de cas, amb experiències de treball que nosaltres tenim amb diferents entitats, etc. A més, en aquest projecte també hem incorporat el que hem anomenat 'L'obrador de comunicació', que és una metodologia de formació que hem inventat des de La Sembra, que és una barreja entre formació, mentoria i assessoria. Ara estem tirant endavant una formació amb deu entitats del tercer sector, on durant quatre sessions presencials de quatre hores cadascuna es fa tot un viatge a través de la seva comunicació i cada entitat acabarà amb el seu pla de comunicació.

Tot l'equip de la cooperativa està format íntegrament per dones. És alguna cosa intencional o simplement ha passat?

Mira, nosaltres, cada cop que hem entrevistat algú per entrar a La Sembra, en cap moment hem dit que volem una dona per aquest lloc de treball. O sigui, s'han presentat sempre més dones que homes i, amb els currículums en mà, ens interessaven més els perfils de les dones. I, al final, totes les dones estupendes que formen part de l'equip han passat per davant de qualsevol home que s'hagi posat al davant. Per tant, és volgut i exprés que siguin totes dones? Doncs en un principi no, però és meravellós, i no ho canviaríem de cap de les maneres. Treballem molt bé les deu juntes.

Què creus que aporta La Sembra al panorama comunicatiu català i a l’economia social solidària? 

Al panorama comunicatiu, jo crec que aportem dues característiques que conviuen i que crec que són una distinció de l'ADN de La Sembra, que és professionalitat i proximitat alhora. O sigui, de la mateixa manera que estem parlant tu i jo ara i estem rient, nosaltres fent la feina, ens ho passem bé. El fet que siguem pròximes, que siguem senzilles, que puguis xerrar nosaltres a la persona, no resta res de professionalitat. La professionalitat va per davant.

I a l'economia social i solidària aportem moltes ganes de fer créixer el sector i fer que sigui una alternativa d'economia real. Volem que cada dia sigui una realitat i no siguin utopies i que entre totes ho puguem fer, no només nosaltres, sinó totes les cooperatives o les iniciatives que es mouen en aquest sector.

Quins projectes teniu de cara al futur?

Som una cooperativa que, en només tres anys ha acompanyat més de 300 projectes de comunicació, i que té a deu persones treballant. Hi ha cooperatives que els costa molts anys arribar fins aquí. La nostra pujada ha sigut molt ràpida, i nosaltres ara el que volem és consolidar tot això.

És un moment de consolidació i de gaudir del que estem fent, de posar molts bons fonaments per si volem continuar creixent, decidir-ho, però amb molta base sòlida. I cuidar molt l'equip. Per nosaltres, que l'equip estigui superbé és fonamental.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari