Àmbit de la notícia
Cultural

L’'Octubre Trans’ omple Catalunya d’activitats i jornades per a la inclusió

Entitat redactora
Kiwop
Autor/a
Laura Borràs
  •  Xerrada a la Conca de Barberà amb l’artista trans Victoria Monique Sáez, més coneguda com la Barbie Calva. Font: Orgull Espluguí
    Xerrada a la Conca de Barberà amb l’artista trans Victoria Monique Sáez, més coneguda com la Barbie Calva. Font: Orgull Espluguí Font: Orgull Esplugí
  • Col·loqui ‘Famílies que acompanyen: realitats i visibilitat de les infàncies i joventuts trans’ a Sant Andreu de la Barca. Font: Veus Trans
    Col·loqui ‘Famílies que acompanyen: realitats i visibilitat de les infàncies i joventuts trans’ a Sant Andreu de la Barca. Font: Veus Trans Font: Veus Trans
  • Espui ha organitzat tota una jornada plena d’activitats amb motiu de l’Octubre Trans. Font: Col·lectiu l'Argelaga
    Espui ha organitzat tota una jornada plena d’activitats amb motiu de l’Octubre Trans. Font: Col·lectiu l'Argelaga Font: Col·lectiu l'Argelaga

Diversos municipis catalans s’han adherit a la iniciativa amb l’objectiu de visibilitzar i normalitzar la realitat de les persones trans.

L’‘Octubre Trans’ ja és una cita més que consolidada al calendari anual. Un mes per reflexionar, divulgar i reivindicar la despatologització de les persones trans. Any rere any, la iniciativa es va expandint pel territori català fins a arribar a indrets on encara no havia aterrat.

És el cas de Sant Andreu de la Barca que enguany ha celebrat el seu primer ‘Octubre Trans’ amb un seguit d’activitats. Entre elles destaca el col·loqui ‘Famílies que acompanyen: realitats i visibilitat de les infàncies i joventuts trans’ a càrrec de l’Associació Veus Trans*. “Vam poder detallar conceptes que sovint es confonen. Per exemple, diferenciar una persona trans d’una cis, conèixer la diferència entre l’orientació sexual i la identitat de gènere, i també com tractar les famílies de criatures trans”, explica l’Encara Reyes, vocal de l’entitat.

A banda d’aquesta activitat, el municipi ha acollit també un taller divulgatiu LGTBIQA+ a càrrec de Brigitta Lamoure i una exposició a l’espai jove que estarà disponible fins al desembre.

L''Octubre Trans' es descentralitza i arriba a zones més rurals

La iniciativa no només es queda a les grans ciutats sinó que traspassa fronteres i arriba a vil·les i nuclis rurals. Espui, per exemple, ha organitzat tota una jornada plena d’activitats amb motiu de l’'Octubre Trans'.

Persones trans n’hi ha a tot arreu. Per això, és clau que tota aquesta divulgació serveixi per generar espais segurs on les persones trans es puguin desenvolupar en entorns amables i respectuosos”, destaca Zoe García, soci del Col·lectiu l’Argelaga. Tot i ser d’Osona, l’entitat ha liderat un taller sobre identitats trans a Espui en el marc de l’'Octubre Trans'.

En aquest sentit, celebren la iniciativa i posen en relleu la seva importància. “És més difícil ser una persona trans en un entorn rural que desconeix el món trans. Per tant, comptar amb gent que té coneixements del tema i ho fa des del respecte, és un canvi vital per a nosaltres”, admet.

Normalitzar i visibilitzar el col·lectiu

Un altre territori que s’ha sumat a la iniciativa és la Conca de Barberà amb un mes d’octubre ple d’actes amb un espai contacontes, una xerrada amb l’artista trans Victoria Monique Sáez, més coneguda com la Barbie Calva, i la projecció de la pel·lícula ‘20.000 espècies d’abelles’.

“Durant la xerrada, les dues primeres files estaven ocupades per persones grans del poble. Va ser interessant i curiós perquè van poder preguntar tots els seus dubtes”, explica el president de l’Associació Orgull Espluguí, David Baena. En aquesta línia, l’entitat posa en relleu la importància de visibilitzar les persones trans a les zones rurals: “Nosaltres lluitem contra el 'sexili'. Per això, volem crear referents trans perquè les persones no hagin de marxar dels seus pobles per trobar l’anonimat i sentir-se a gust amb la seva vida”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari