6 iniciatives d’educació ambiental des del lleure educatiu
Comparteix
Davant l’emergència climàtica, resulta clau educar els infants perquè entenguin la complexitat del problema i puguin així actuar de manera conscient per revertir les seves conseqüències. També des del lleure educatiu.
El canvi climàtic és una realitat i cada cop veiem les seves conseqüències més reflectides en el nostre entorn i la nostra qualitat de vida. Malgrat que aquestes són cada cop més freqüents i violentes, sembla que encara no estem suficientment conscienciats sobre fins a quin punt això pot condicionar, limitar o inclús posar fi a la nostra vida i la de la resta. De la mateixa manera, tampoc som conscients de fins a quin punt les nostres accions, el nostre estil de vida i eleccions contribueixen a revertir o empitjorar els efectes del canvi climàtic.
En un futur pròxim, que ja és present immediat, aquesta realitat ja no pot ser ignorada. Però, com podem ser més conscients de les conseqüències del canvi climàtic i actuar així per revertir-les? Una de les claus és l’educació als infants. Els centres educatius cada cop incorporen més coneixements i recursos en aquesta línia. De la mateixa manera, les entitats del lleure educatiu ja estan impulsant iniciatives d’educació ambiental que, a través del joc i l’exploració, familiaritzen els més petits en la cura de la natura. Compartim amb vosaltres algunes de les iniciatives del lleure educatiu que ja s’han sumat a aquest full de ruta.
Fundesplai: 'Menja, actua, impacta'
L'exposició ‘Menja, actua, impacta’ impulsada per Fundesplai reflexiona sobre la nostra manera de menjar i el funcionament de l’actual sistema alimentari. El projecte té diversos formats: l’exposició al Prat del Llobregat, una exposició itinerant, escape rooms per a escoles, instituts i empreses, i un blog per explorar en profunditat tots els continguts.
‘Menja, actua, impacta’ també compta amb una vessant educativa que busca construir una societat que s’alimenti de forma sostenible i saludable a través d’activitats per a infants i joves. Es tracta d’un programa d’activitats basades en el joc, posant la participació activa i l’experimentació al centre i dirigides a escoles, esplais i instituts. Es poden presentar en diferents formats i llocs: al Centre Esplai, al centre educatiu concret o al municipi on hi hagi l’exposició itinerant.
Camps de treball de Fundesplai
Fundesplai també ofereix camps de treball a l’estiu que combinen activitats de lleure amb accions de millora del medi natural de l’entorn. Es tracta de Projectes d’Aprenentatge i Servei (ApS) per a joves d’entre 13 i 17 anys on s’entrellacen les activitats de lleure amb el treball tècnic.
El camp de treball que la fundació organitza al Solsonès, per exemple, centra les seves activitats en la recuperació d’hàbitats vulnerables, construcció de caixes niu, manteniment de zones naturals i la recuperació de camins i senders. ‘La vida dels pastors a la Vall d’Ogassa’ és un altre dels camps de treball de Fundesplai on també es recuperen hàbitats naturals vulnerables com els prats de pastura, manteniment de basses, replantació d’espècies arbustives i conservació d’espècies animals.
Avui al Fòrum de les #escolesverdes de la Plana de Lleida amb l'Associació La Sabina i @iprojecta_guies redescobrint els secans i aprenent sobre les #rapinyaires i la seva funció ecològica@accioclimatica @educaciocat @EscolesXESC@ajtarrega@OJUrgell pic.twitter.com/ayMdQElWRX
— FundesplaiEAmbiental (@fundesplai_ea) March 28, 2023
Ecocolònies de la Fundació Pere Tarrés
La Fundació Pere Tarrés treballa des de fa dècades per conscienciar als infants sobre l’emergència climàtica i la importància de cuidar la natura a través del lleure educatiu. De fet, tots els monitors de la fundació estan especialitzats en educació ambiental i els programes educatius sempre tenen incorporats criteris de sostenibilitat i fan pedagogia sobre la necessitat d’actuar per revertir els efectes del canvi climàtic.
Les Ecocolònies són un exemple d’aquesta filosofia. Compromeses amb l’eficiència energètica, la conscienciació sobre el consum d’aigua, la gestió de residus, el medi natural i els hàbits de consum sostenible, funcionen com espais d’aprenentatge que converteixen les colònies escolars en espais generadors de canvi.
Activitats de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Des de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) també s’impulsen activitats educatives per fer servei ambiental i a la natura amb els infants. Totes elles es fonamenten en la participació i el protagonisme dels infants i joves, juntament amb la participació entre institucions educatives i ambientals.
En aquesta línia, el servei de Campaments i Més de MEG ha establert acords amb entitats que gestionen espais naturals propers als terrenys d'acampada i ofereixen propostes concretes de serveis a fer per als grups.
L’Ecovila Amar, a la Garrotxa, és un d’aquests espais. Es tracta d’una finca mil·lenària on s’està fent un projecte cooperatiu i sostenible de recuperació de la riquesa comunitària dels entorns rurals. A més, els joves que acampen en aquesta finca poden dur a terme treballs de desembosc i de conservació de l’entorn.
L’Aula Ambiental Bosc Turull
L'Aula Ambiental Bosc Turull, una finca pública de gairebé 4.000 metres quadrats a la zona boscosa del Parc Güell, Barcelona, esdevé un espai de protecció i millora de la biodiversitat local. En ella es promouen activitats periòdiques dirigides a escoles i entitats del lleure per tal d’integrar dins l’educació dels infants les possibilitats didàctiques que té aquest espai i la conscienciació en la importància de tenir cura de la biodiversitat, també a la ciutat.
Per fer-ho possible, l’Aula ofereix a les entitats educatives i de lleure la possibilitat de desenvolupar projectes d’educació ambiental propis a la finca, la qual funciona com un refugi de fauna i flora i un espai d’ús compartit entre diversos col·lectius.
Avui hem estat presents gaudint i aprenent sobre vermicompostatge amb un públic d'allò més participatiu! A la #FestadelaCiència de la mà de la @scea_cat @xeab i donant a conèixer el programa de compostatge comunitari del @boscturull pic.twitter.com/pdyT4vmDe6
— Aula Ambiental Bosc Turull (@boscturull) June 10, 2023
Associació de Naturalistes de Girona
La línia d’educació ambiental de l’Associació de Naturalistes de Girona organitza diferents activitats també en aquest sentit. El Blauet, per exemple, és un casal que l’entitat impulsa a la Vall de Sant Daniel de Girona en el qual els infants i joves poden descobrir el patrimoni natural i una forma de viure sostenible i respectuosa amb la natura. De la mateixa manera funcionen els Campaments la Geneta, pensats pels més grans.
L’associació també organitza diferents casals i campaments de caràcter naturalista durant tot l’any, sempre amb la finalitat de sensibilitzar els infants i joves sobre la necessitat de protegir la natura. A més, compten amb un programa educatiu amb activitats diverses, com són les sortides o tallers que ofereix l’entitat als centres educatius de les comarques gironines.
Afegeix un nou comentari