Àmbit
Econòmic

Llei Crea i Creix: què és i quines són les novetats?

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
La Llei Crea i Creix potencia la transparència comptable.
La Llei Crea i Creix potencia la transparència comptable. Font: Canva.

L’objectiu principal d'aquesta llei és impulsar el creixement del teixit empresarial i social de l'Estat espanyol. 

La Llei 18/2022, de 28 de setembre, de creació i creixement d’empreses, també coneguda com a Llei Crea i Creix, va ser aprovada l’any 2022 i els diversos aspectes que regula estant entrant en vigor gradualment. Malgrat que està enfocada principalment al teixit empresarial, moltes mesures que s’hi inclouen poden tenir un impacte directe o indirecte en les entitats del tercer sector.

Índex

Quin és l'objectiu de la Llei Crea i Crece?

Entre diferents qüestions que contempla el text, aquesta normativa incentiva la transparència a les entitats, alhora que redueix les depeses de gestió gràcies a la simplificació d’alguns tràmits. D’altra banda, la Llei Crea i Creix implica un major control fiscal, amb l’objectiu d’assegurar una reducció de la morositat i de vies no legals de pagament. 

No obstant això, no imposa sancions específiques per a qui no compleixi amb els terminis legals de pagament màxim, però sí que estableix algunes afectacions. Per exemple, les entitats no podran optar a subvencions, si aquest termini de pagament màxim, fixat en seixanta dies, se supera.

 

 

Quines novetats hi haurà en la facturació?

Un dels aspectes principals de la llei és que obligarà tothom que actuï en una relació empresarial, és a dir, que faci compres i vendes d’empresari/a a empresari/a independentment de si es tracta d’una persona professional autònoma o una persona jurídica de qualsevol mena, a emetre i rebre les factures en format electrònic estructurat.

El termini d’inici d'aplicació d’aquesta mesura el marcarà la publicació al BOE (Boletín Oficial del Estado) del reglament que desenvolupa aquesta llei. L’esborrany del reglament ja fa temps que està preparat, però abans de poder-lo publicar, calia corregir un petit aspecte de la Llei Crea i Creix vinculat a la protecció de dades. La correcció ja està en curs i, a partir del moment que es completi, ja hi haurà llum verda per la publicació del reglament. En tot cas, es preveu que, com a màxim, aquest fet es produirà a mitjan 2025. 

A partir de la publicació al BOE, si no hi ha canvis respecte de l’esborrany, hi haurà dos terminis d’aplicació en funció del volum de facturació de l’entitat. En cas que aquest sigui més gran a vuit milions anuals, l’entitat tindrà un any per adaptar-s'hi; en cas que la facturació sigui igual o inferior a la mateixa xifra, en tindrà dos. 

Cal destacar que tots els incompliments que es detectin seran sancionats. En primer lloc, es farà una advertència, però si es repeteix la falta, les sancions previstes suposaran multes de fins a 10.000 €. 

Com es gestionaran les factures?

Pel que fa a la gestió de factures, totes les que s’emetin des de l’entitat s’hauran de generar en format electrònic i compartir les dades a la plataforma d’intercanvi d’informació que l'Agència Tributària (AEAT) està preparant. També s’hauran d’enviar en aquest mateix format a la clientela o persones usuàries de l’entitat que actuïn, al seu torn, com a empresàries. Si aquestes persones actuen com a particulars, es podrà utilitzar un format més senzill, però la informació igualment s’haurà de transmetre a l'AEAT. Per tant, en qualsevol dels casos el sistema informàtic que s’utilitzi haurà d’estar preparat per la generació de totes les factures en format electrònic estructurat.

En el cas de les factures de compra, l’entitat les haurà de rebre per part dels seus proveïdors/es en el mateix format estructurat, verificar la seva correcció i confirmar o rebutjar totalment o parcialment la factura rebuda. Aquest procediment de confirmació, igual com la indicació de la data en la qual es pagarà, s’ha de comunicar també a la plataforma de l’Agència Tributària. Per facilitar el compliment de la nova normativa, i poder fer senzillament i el més automàticament possible totes les gestions, és molt important disposar d’un sistema informàtic que permeti que els formats de les factures siguin compatibles entre l’entitat emissora i la receptora, i també amb la plataforma de l’AEAT. 

Com a punt positiu, cal destacar que la plataforma pública actuarà com a repositori o magatzem de documents, és a dir, que l’entitat podrà descarregar directament les factures que li hagin emès els seus proveïdors/es, ja que es conservaran allà durant un mínim de quatre anys.

El procediment i terminis de confirmació i de comunicació de les previsions de pagament està encara pendent de desenvolupar i es farà mitjançant una ordre ministerial. Aquesta es publicarà posteriorment al reglament i acabarà de completar el desplegament total de la llei. A més, tot i ser una norma espanyola, va en consonància amb les diverses normes europees en curs, com el projecte 'ViDA’. L'objectiu és que cap a l'any 2030 totes les compres i vendes dins de la Comunitat Europea funcionin de forma similar.

Per resoldre dubtes sobre aquesta qüestió o altres relatives a la gestió econòmica de les entitats no lucratives, es pot accedir als serveis gratuïts d’assessorament i acompanyament.

Comparteix i difon