4 col·lectius catalans que lluiten per un Internet alternatiu
Comparteix
Internet i les xarxes socials també poden ser espais per a la transformació ètica i democràtica i la tasca d’aquests col·lectius n’és la prova.
En un moment en què les grans corporacions tecnològiques controlen gran part de l'ecosistema digital, diversos col·lectius treballen per crear un Internet més lliure, democràtic i arrelat a valors comunitaris.
Aquests projectes no només proposen alternatives tècniques a les plataformes convencionals, sinó que també impulsen una reflexió crítica sobre la relació entre tecnologia, poder i drets humans.
A continuació, us presentem quatre col·lectius que, des d'àmbits diversos, lluiten per una sobirania digital i per una xarxa més justa i oberta.
Pantube
Pantube és un col·lectiu inspirat en el moviment anglosaxó ‘Breadtube’, que busca combatre l'hegemonia mediàtica amb un enfocament crític i antifeixista. Aquesta plataforma agrupa creadores de contingut digital amb l'objectiu de desmuntar discursos racistes, sexistes, classistes i LGTBIfòbics.
A partir de la producció de vídeos, pòdcasts i altres materials audiovisuals, Pantube ofereix una alternativa a les narratives dominants i crea un espai segur per a les veus dissidents. El col·lectiu entén internet com un camp de lluita on cal disputar el relat i garantir la presència d'un discurs antiautoritari.
LaFurgo
LaFurgo és un projecte que acompanya col·lectius en la transició cap a l'autoorganització digital i l'ús d'eines lliures i ètiques. Entenen que la sobirania digital és clau per a l'autonomia de qualsevol moviment social i, per això, faciliten la migració de col·lectius a infraestructures digitals descentralitzades. La seva tasca inclou tant la formació tècnica com l'acompanyament en el disseny d'estratègies digitals, assegurant que els col·lectius puguin utilitzar la tecnologia d'una manera coherent amb els seus valors.
A banda del suport tecnològic, LaFurgo també fomenta la comunitat i la difusió de coneixement. Organitzen esdeveniments com la ‘FediFesta’, una trobada per celebrar i compartir experiències al voltant de les tecnologies lliures i les xarxes federades.
FemProcomuns
FemProcomuns és una cooperativa que impulsa projectes tecnològics orientats al bé comú i la sobirania digital. El seu objectiu principal és crear infraestructures i eines que estiguin sota control comunitari i no depenguin de grans corporacions. Un dels seus projectes més coneguts és CommonsCloud, una plataforma de serveis en línia que ofereix alternatives ètiques a les eines digitals convencionals. Amb aquesta iniciativa, volen garantir que les dades i la comunicació estiguin en mans de la ciutadania.
A banda de desenvolupar tecnologia, FemProcomuns també treballa en la formació i la difusió de pràctiques d'autogestió digital. Participen en xarxes internacionals i impulsen projectes col·laboratius per promoure un model econòmic basat en el procomú.
Proyecto UNA
Proyecto UNA és un col·lectiu d'escriptura que es dedica a explorar les relacions entre la cultura popular, la ideologia i les noves formes de feixisme. La seva tasca principal consisteix a investigar com els discursos reaccionaris es filtren en espais digitals, especialment en comunitats de fans.
Amb un enfocament feminista i anticapitalista, el col·lectiu analitza aquestes dinàmiques amb l'objectiu de desemmascarar les narratives opressores que s'amaguen sota aparences inofensives o culturals. Consideren que els espais d'oci i entreteniment són camps de batalla ideològics on es reprodueixen, però també es poden desafiar, estructures de poder.
Després de molt de temps d’activisme únicament digital, l’any passat Proyecto UNA va publicar el seu primer llibre, titulat ‘La Viralitat del Mal’, que explora qui és responsable de l’estat actual d’internet i què podem fer per lluitar per un espai digital més amable i democràtic.
Afegeix un nou comentari