Nou full de ruta a Catalunya per fer front a la pobresa que afecta un de cada tres infants
Comparteix
El Govern presenta set eixos d’actuació per rebaixar les desigualtats infantils i assolir la mitjana europea durant la pròxima dècada
Catalunya és el territori més car de l’Estat per criar un fill, amb un cost mensual de 983 euros per infant. Així ho alerta Save the Children arran de la presentació de l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil 2025-2030, que pretén donar resposta a una realitat que afecta prop de 470.000 nens i nenes, el 34,7% de la població infantil, segons les darreres dades de l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV).
Tot i una lleu reducció de la taxa general de pobresa, l’organització assenyala que la infància continua sent el col·lectiu més afectat. Les llars amb infants menors d’edat pateixen una taxa de pobresa del 28,5%, mentre que la xifra baixa fins al 18,8% en llars sense fills.
Save the Children considera que una de les línies prioritàries ha de ser millorar la cobertura i l’impacte de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), així com impulsar la creació d’un complement autonòmic de l’Ingrés Mínim Vital, tal com ja han fet altres comunitats autònomes. Segons l’organització, aquestes mesures podrien contribuir a reduir la pobresa severa en aquells casos on els ingressos de les llars són insuficients malgrat tenir accés a prestacions socials.
Un pas endavant
Save the Children celebra que l’estratègia presentada incorpori mesures transversals com la gratuïtat de l’educació infantil des del primer cicle, la reforma de la Renda Garantida de Ciutadania amb perspectiva d’infància, la promoció d’alimentació saludable a escoles o l’ampliació del parc d’habitatge públic. Segons l’entitat, l’abordatge de la pobresa infantil requereix accions coordinades en àmbits com la salut, l’educació, el lleure, l’habitatge i el mercat laboral per trencar el cercle intergeneracional de la pobresa i evitar que aquesta situï la infància en un risc estructural d’exclusió.
Per Save the Children, la pobresa infantil no només implica manca d’ingressos, sinó també dificultats d’accés a serveis bàsics i oportunitats que condicionen el desenvolupament integral dels infants i adolescents. L’organització considera que l’Estratègia 2025-2030 és una acció necessària per abordar la complexitat d’aquesta realitat i posar fi a una desigualtat que, segons alerten, comprometria el futur de país si no s’actua amb contundència.
Afegeix un nou comentari