Un voluntariat per descobrir el poder de la lectura en veu alta
Comparteix
El projecte EVA354, que aquest estiu celebra el Festivalet EVA354 al Penedès i el Priorat, compta amb una xarxa de voluntariat que llegeix en veu alta a espais com llars de gent gran, centres de dia i hospitals, entre altres.
“Des del nostre primer encontre, la Montserrat em rebia amb un somriure que se li escapava per tot el cos”, explica la Marian, voluntària lectora de ‘Retrobem-nos! Veu, lectura i persones’, una iniciativa que té com a principal objectiu dinamitzar persones o col·lectius a través de la lectura en veu alta. Al llarg de set mesos, les visites de la Marian a casa de la Montserrat, una persona gran que va morir el passat mes de desembre, van forjar un vincle molt especial entre elles a través de la paraula llegida.
Aquesta iniciativa neix del projecte de voluntariat lector EVA354, impulsat per l’Associació Artística Triskel, que llegeix en veu alta des del 2014 i estava vinculat al Festival En Veu Alta, un certamen amb base al Penedès i al Priorat que el 2024 va abaixar el teló i va celebrar la seva última edició després de vint anys acostant la tradició oral i la narració a més d’una quarantena de municipis catalans, amb prop de 1.400 actuacions i més d’un miler d’artistes convidades.
Tot i acomiadar-se del públic en el seu format de festival, l’esperit de l’En Veu Alta continua molt viu. Al llarg dels vint anys de trajectòria, del festival han brotat un seguit d’iniciatives que continuen en marxa i tenen vocació de continuïtat. Una d’elles és el projecte de voluntariat lector EVA354, que s’ha consolidat com un referent al Penedès i el Priorat, amb un bon gruix de voluntariat actiu, accions intergeneracionals i un impacte creixent tant en el format presencial com digital.
El projecte disposa d’una xarxa de persones voluntàries que, principalment, intervenen en espais com residències i llars de gent gran, centres per a persones amb discapacitat, casals d’avis, domicilis particulars, centres sociosanitaris, hospitals i biblioteques, entre altres. Els propòsits són diversos, com cercar l’empatia i crear vincle amb les persones escoltadores, fins a impulsar i posar en valor la lectura en veu alta, tant en el vessant més formal com en la comprensió i la interpretació d’allò que es llegeix.
Lectura en veu alta, territori i comunitat són els tres eixos que vertebren l’EVA354. La idea és que la lectura, els seus continguts i els debats que es generen arribin al màxim de gent possible: persones que, de vegades, queden fora del circuit lector habitual per qüestions d’edat, procedència o determinades limitacions. “Intentem treballar i valorar molt aquesta part de comunitat i coincidir en un objectiu comú, que és apropar la lectura en veu alta a aquelles persones que no poden o tenen dificultats per llegir, la raó per la qual va néixer el projecte, com per tot el que hem anat creant a partir d’aquí”, exposa a Xarxanet la Montse Bueno, dinamitzadora de l’EVA354.
Com apunta la Montse, del projecte n’han sortit un ampli ventall d’iniciatives com les lectures obertes, trobades impulsades per persones lectores que tenen ganes de llegir textos més elaborats dels que es llegeixen habitualment; les lectures enllaunades, en format digital; sessions formatives per a les persones voluntàries i per al públic general per tal d’investigar i aprofundir en l’oralitat i la lectura en veu alta; performances que es duen a terme en ocasions especials com Sant Jordi o Nadal; o iniciatives com el ‘Retrobem-nos! Veu, lectura i persones’, que va unir la Montserrat i la Marian, entre altres.
El Festivalet EVA354 omplirà l’estiu de lectures en veu alta
Durant l’any, l'equip de voluntariat de l’EVA354 llegeix en veu alta presencial o digitalment de manera habitual –quinzenal, mensual, trimestral o semestralment– o de forma puntual, gràcies a col·laboracions amb altres entitats, espais, associacions i col·lectius, teixint una xarxa de complicitats que ha ampliat l’abast del projecte.
En xifres, al llarg del 2024, el projecte va dur a terme 164 intervencions presencials i 112 digitals, repartides en una quinzena de municipis del Penedès i el Priorat i en un total de quaranta-dos espais. Tot plegat va ser possible gràcies a les més de vuit-centes persones voluntàries lectores i les més de 3.600 oients.
Aquest estiu, el projecte es desplegarà en el que s’ha batejat com el Festivalet EVA354, per tal de rescatar el conjunt d’actes que l’equip de voluntariat lector EVA354 duia a terme en el marc del Festival EVA i donar-li entitat pròpia. Així, entre el 16 de juny i el 12 de juliol, l’EVA354 proposa divuit actes que, com ja és marca de la casa, tenen com a base la lectura en veu alta, el territori i la comunitat.
El Festivalet EVA354, obert a tothom, portarà la lectura en veu alta a disset espais –com centres, residències, centres de serveis, espais municipals diversos, entitats i a la natura– de nou municipis del Penedès i el Priorat, com Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca, Sant Quintí de Mediona, Torrelavit, Avinyonet del Penedès, Sant Pere de Riudebitlles, entre altres.
Malgrat que compta amb una xarxa de voluntariat consolidada, el projecte sempre cerca noves persones voluntàries per ampliar la diversitat de veus i reforçar el projecte. “Fa uns anys, la nostra principal dèria era trobar veus masculines, i en els últims temps ha estat una explosió i tenim molts homes que fan de voluntaris; mentre que ara, estem molt enfocades a potenciar la intergeneracionalitat”, assegura la dinamitzadora del projecte, qui deixa clar que qualsevol persona voluntària “sempre és benvinguda”.
Qualsevol persona que vulgui i en tingui ganes pot ser voluntària estable, però també puntual –una figura que anomenen convidada– del projecte i pot sumar-se a l’equip posant-se en contacte amb la Montse Bueno al telèfon 654 46 99 39 o enviant un correu a lectures@enveualta.com. “L'EVA és molt lliure, qualsevol persona voluntària ve quan pot i de la manera que vol, perquè una de les nostres màximes és que la col·laboració ha de ser plaent, en cas contrari no tindria cap sentit”, assenyala.
El poder de l'oralitat per construir vincles
Com recorda la Montse Bueno, els objectius es mantenen: promoure l’empatia, la cohesió social i l’estímul cognitiu i emocional mitjançant la lectura en veu alta –especialment entre persones grans, amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat–, així com fomentar l’ús social del català i el plaer compartit de llegir.
Els beneficis de la lectura en veu alta són molts i molt diversos, tant per a la persona que escolta com per la que llegeix. Una percepció que de seguida senten les persones voluntàries. “Quan arribem a un lloc a llegir, ja percebem que es genera un bon rotllo i que ens reben amb il·lusió, es crea una mena d’expectativa que ja fa que sigui un dia especial”, transmet Bueno.
Més enllà d’això, com els explicava el neurocientífic David Bueno, especialista en el tema, “en una lectura en veu alta el que arriba és l'emoció i l'energia, no tant la part cognitiva, que també, però el que més qualla és la part emocional, que ajuda a crear un vincle entre la persona que llegeix i la que escolta”. Per a la persona lectora, “la satisfacció rau en el fet d’interactuar i socialitzar, així com el plaer que suposa poder contribuir en la mesura del que pot a causar un efecte positiu en una altra persona”, afegeix la dinamitzadora de l’EVA354.
Així, tot i que el projecte també té un vessant digital i telemàtic, per a la Montse Bueno “allò que realment sosté l’EVA354 és la presència, que afavoreix la connexió amb l’altre i en la seva essència té aquesta part d’humanitat, de comunitat i de vincle”. Un vincle com el que van establir la Montserrat i la Marian. “Tot i que ella no s’ho volia creure i li ho vaig intentar explicar durant molt de temps, la nostra relació va ser un equilibri entre donar i rebre”, diu la Marian, i rebla: “Coneixent la Montserrat, crec que ella no s’hagués arribat a imaginar mai que en aquest moment jo em pogués sentir tan emocionada com em sento parlant del que ha estat el nostre vincle de lectura en veu alta”.
Qui vulgui unir-se al projecte pot fer-ho posant-se en contacte amb la Montse Bueno al telèfon 654 46 99 39 o enviant un correu a lectures@enveualta.com. Igualment, qui estigui interessat a conèixer totes les branques de la iniciativa, així com informació útil i novetats, entre altres, pot dirigir-se al web de l’EVA354.
Afegeix un nou comentari