Ariadna Robert: “Al voltant del menjar, pots crear espais on fer vincle”
Comparteix
La directora-gerent de Cuina Justa parla sobre la inserció laboral al voltant dels serveis gastronòmics i presenta la Càtedra UB Fundació Cassià Just-Cuina Justa.
Alimentació i inserció laboral són els dos eixos de ‘Cuina justa’, l’empresa d’economia social i solidària de la Fundació Cassià Just. Es tracta d’un centre de treball i inserció a través de la gastronomia que compta amb més de 350 persones treballadores, el 70% amb discapacitat, que ofereix serveis com la gestió de menjadors, el càtering i l’elaboració d’entrepans i amanides.
Ariadna Robert, directora-gerent de Cuina Justa, comparteix a continuació què significa treballar la inserció de persones amb discapacitat per mitjà dels serveis gastronòmics i repassa la història i l’evolució del projecte.
Fa 30 anys que existeix Cuina Justa. Amb quina motivació va néixer? Quins canvis heu viscut des d’aleshores, com us heu anat adaptant al context social?
La Fundació Cassià Just es va crear en el 1994 per iniciativa d’un grup de professionals del camp de la salut mental, de l’ acció social i l’ educació. Per poder acomplir la nostra missió es va crear un centre especial de treball amb la idea de l’emancipació de persones amb fragilitats relatives a la discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental mitjançant el treball. Això ho vam fer sota la marca Cuina Justa.
Actualment, Cuina Justa és una realitat d’empresa d’economia social i solidària que ofereix llocs de treball dignes i de qualitat per a persones especialment fràgils. Dins d’aquests perfils avui també hi trobem les persones nouvingudes i amb altres situacions no tant vinculades a la discapacitat i malaltia mental. Per això hem creat també l’Empresa d’Inserció. Ens dediquem al món de l’ alimentació i treballem combinant la qualitat humana amb la qualitat dels productes que produïm. En aquest sentit també tenim horta pròpia que utilitzem per a les nostres referències gastronòmiques.
Quins principis mouen Cuina Justa?
Per nosaltres els resultats tenen dues dimensions irrenunciables, l’econòmica i la ètica. Volem una empresa generadora de qualitat i que les persones que hi formen part tinguin una vida bona.
Com us organitzeu internament?
Funcionem amb l’estructura d’una empresa tradicional, amb totes les Àrees habituals d’aquesta. La diferència rau en que els nostres responsables tenen una funció doble, optimitzar els processos productius i adaptar-los als nostres treballadors, són figures d’acompanyament al lloc de treball i treballen conjuntament amb els professionals de l’equip de suport del centre especial de treball. És a dir, des de l’Àrea Social s’acompanya tant als treballadors fràgils com als no fràgils en el seu dia a dia.
Què vol dir per tu promocionar la inserció de persones?
Quan parlem de promocionar la inserció de persones, parlem, d’entrada de capacitar i habilitar les persones fràgils a la Fundació mitjançant Cuina Justa. A partir d’aquí, oferir-los un lloc de treball digne i de qualitat. També acompanyar als treballadors en els seus plans de carrera, professionalitzant-los.
És fonamental trobar de cada treballador en quin lloc de treball podrà treure el millor d’ell o ella mateixa i créixer. El més complicat és el tram final, poder realment acabar inserint-los a l’empresa tradicional, tot i que les experiències que en tenim han estat positives perquè les empreses han estat molt compromeses, sensibles i a més a més treballem amb elles un acompanyament.
Per què treballar la inserció mitjançant la cuina (o la cuina mitjançant la inserció)?
La Fundació Cassià Just, es va fixar en anteriors experiències en relació a com treballar amb persones fràgils. En elles es recollien els beneficis que aporta el treball al voltant del menjar. El menjar, és un tema primari, de primera necessitat i molt conegut. També està vinculat al plaer, al paladar. Al voltant de l’objecte del menjar, pots generar els espais per poder fer vincle. Així va començar.
Treballeu amb altres entitats? Teixiu xarxa?
Nosaltres som un recurs finalista en relació a la inserció, oferim llocs de treball, però és imprescindible treballar amb xarxa, amb els recursos, formatius, prelaborals, de promoció econòmica, especialitzats etc. per poder coordinar aquesta inserció, per acompanyar al món de treball. Un cop estan al lloc de treball, formem part de la xarxa especialitzada que sosté als nostres treballadors, serveis socials, centre salut mental etc. Som presents en les associacions del tercer sector com DINCAT, ECAS, la Coordinadora Catalana de Fundacions o el Fòrum de Salut mental. També estem acreditats com a ONG per la Fundación Lealtad.
Tot això en relació als nostres treballadors fràgils, alhora en relació a l’empresa, Cuina Justa, és fonamental tenir xarxa i treballar amb aliances amb clients i proveïdors generant altres tipus de relació. Pel bé comú. És a dir, el bé comú és fonamental per a nosaltres i és el què mirem de trametre en totes les nostres relacions. Ser transparents, buscar solucions que convinguin a tots i poder fer projectes comuns més a llarg termini que ens ajudin a millorar com a societat.
Quines necessitats i reptes detecteu en l’àmbit de la inserció?
Primerament, valorem necessari més suport formatiu als nostres treballadors. Per aquest motiu hem iniciat el treball amb la Càtedra de la Universitat de Barcelona, i també el treball de formació amb Microcredencials. A més a més tenim programes socials específics per a formació inicial, continuada, i professionalitzadora a la nostra mateixa cuina.
En què consisteix aquesta càtedra que esmentes? Quins objectius té?
Al maig de 2024 vam presentar la Càtedra UB Fundació Cassià Just-Cuina Justa d’integració de persones amb discapacitat. Aquest va ser un pas molt important per formar nous professionals en aquesta realitat. D’una banda des del coneixement acadèmic profund i de l’altra la oportunitat que ens ofereix a la Fundació de poder transferir coneixement des de la nostra experiència de la inserció sociolaboral del col·lectiu amb discapacitat.
La Càtedra suposa una eina essencial com dic, de transferència de coneixement entre el món més acadèmic i l’empresa, tot amb la fi de la inserció de les persones amb discapacitat.
Com es vol concretar o materialitzar la càtedra, tant en el món acadèmic com a la societat?
Durant aquest curs acadèmic (2024-2025), la Càtedra UB-Fundació Cassià Just-Cuina Justa d’Integració de Persones amb Discapacitat ha consolidat la seva trajectòria com a projecte pioner en l'àmbit de la inclusió universitària, la innovació docent i la transferència de coneixement amb impacte social.
Amb l’objectiu ferm de seguir impulsant la inclusió educativa i l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat intel·lectual, el programa incorporarà dues microcredencials innovadores durant el curs 2025–2026, a Fundació Cassià Just Cuina Justa. Aquestes noves propostes formatives combinen un enfocament altament pràctic amb continguts accessibles i adaptats, orientats a potenciar tant el desenvolupament personal com el professional de l’alumnat.
Afegeix un nou comentari