Àmbit de la notícia
Internacional

El Fòrum Social Mundial obre consulta pública sobre els eixos temàtics de la nova edició

  • FSM: Han seguit noves edicions centrals, descentralitzades, regionals i locals

El Consell Internacional del Fòrum Social Mundial i del Fòrum Social Africà, i el Comitè Organitzador Senegalés llancen consulta pública fins al 10 de setembre sobre els eixos temàtics de la pròxima edició centralitzada del FSM (Dakar, Senegal, entre el 6 i 11 de febrer de 2011).

Aquesta proposta metodològica es va definir després del Fòrum a Mumbai (Índia), fa cinc anys, amb l'objectiu d'estructurar l'espai físic del FSM, la distribució de les activitats auto-organitzades, i de contribuir a la facilitació de la comunicació entre les organitzacions, xarxes i moviments, grups i campanyes participants del procés del Fòrum, garantint una millor convergència i articulació entre ells.

Aquest moment de consulta es va fer a partir dels tres eixos estratègics de l'esdeveniment del pròxim any, a dir:

  • 1) Enfortir la capacitat ofensiva contra el capitalisme neoliberal i els seus instruments;
  • 2) Aprofundir la lluita i resistència contra el capitalisme, l'imperialisme i l'opressió;
  • 3) Propostes d'alternatives democràtiques i populars.

 


El Fòrum Social de Dakar proposa 11 eixos, tenint en compte la conjuntura actual de l'escena internacional, les lluites organitzades pels moviments i el context de temes d'Àfrica. Els organitzadors suggereixen:

 

  • 1.Per una societat humana basada en els principis i valors comuns de dignitat, diversitat, justícia, igualtat entre tots els éssers humans, qualsevol que sigui el seu gènere, cultura, edat, (dis)capacitat, creença religiosa, salut, i per l'eliminació de tota forma d'opressió i de discriminació basades en el racisme, la xenofòbia, els sistemes de castes, l'orientació sexual i altres.
  • 2.Per una justícia ambiental i un accés universal i sostenible de la humanitat als béns comuns, per la preservació del planeta com font de vida, en particular de la terra, les aigües, els boscos i selves, les fonts d'energia renovable i de la biodiversitat, garantint els drets dels pobles indígenes, originaris, tradicionals, autòctons i nadius sobre els seus territoris, els recursos, les llengües, les cultures, les identitats i els sabers.
  • 3.Per l'aplicabilitat i l'efectivitat dels drets humans - econòmics, socials, culturals, ambientals, drets civils i polítics -, en particular el dret a la terra, a la sobirania alimentària, a l'alimentació, a la protecció social, a la salut, a l'educació, a l'habitatge, a l'ocupació, al treball decent, a la comunicació, a l'expressió cultural i política.
  • 4.Per la llibertat de circulació i d'establiment de totes i de tots, especialment dels immigrants, dels sol·licitants d'asil, de les persones víctimes de tràfic humà, dels refugiats, dels pobles indígenes, originaris, autòctons, tradicionals i nadius, de les minories, dels pobles sota ocupació, dels pobles en situació de guerra i conflictes i pel respecte dels seus drets civils, polítics, econòmics, socials, culturals i ambientals.
  • 5.Pel dret inalienable dels pobles al patrimoni cultural de la humanitat, per la democratització de sabers, cultures, comunicació i tecnologies, donant valor als béns comuns amb la finalitat de visibilitzar els sabers sotmesos; i per la fi dels sabers hegemònics i de la privatització dels sabers i tecnologies, i per un canvi fonamental del sistema de drets de la propietat intel·lectual.
  • 6.Per un món lliure dels valors i de les estructures del capitalisme, de l'opressió patriarcal, de tota forma de dominació de les potències financeres, de transnacionals i de sistemes desiguals de comerç, de dominació colonial i de dominació pel deute.
  • 7.Per la construcció d'una economia social, emancipadora, amb models sostenibles de producció i de consum, i un sistema de comerç just, que posi en el centre de les prioritats les necessitats fonamentals dels pobles i el respecte de la naturalesa, garantint una redistribució mundial amb una fiscalia internacional i sense paradisos fiscals.
  • 8.Per la construcció i l'expansió d'estructures d'institucions democràtiques, polítiques i econòmiques locals, nacionals i internacionals, amb la participació dels pobles en les preses de decisió i en el control dels assumptes públics i dels recursos, respectant la diversitat i la dignitat dels pobles.
  • 9.Per la construcció d'un ordre mundial basat en la pau, la justícia i la seguretat humana, el dret, l'ètica, la sobirania i l'autodeterminació dels pobles, condemnant les sancions econòmiques i per regles internacionals sobre el comerç d'armes.
  • 10.Per la posada en valor de les històries i les lluites de l'Àfrica i de la seva diàspora i la seva contribució a la humanitat, reconeixent la violència del colonialisme.
  • 11.Per una reflexió col·lectiva dels moviments socials, del procés del Fòrum Social Mundial i de les seves perspectives per al futur.

Avalueu si els vostres temes estan inclosos en els eixos proposats i envieu les vostres contribucions fins el 19 de setembre al correu-e: consultation@forumsocialmundial.org.br.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari