Àmbit de la notícia
Comunitari

Publicada una anàlisi sobre l'estat de la mediació a Catalunya

  • Tres mans. Símbol de la mediació

El llibre blanc de la mediació a Catalunya recull i analitza les experiències de mediació en tots els àmbits socials, de les escoles als hospitals, de les empreses als nuclis familiars, de la mediació comunitària als conflictes de consum o laborals, de la mediació penal a la mediambiental.

El Departament de Justícia i l'Obra Social de La Caixa han impulsat la publicació del "Llibre blanc de la mediació", una recerca exhaustiva sobre l’estat de la mediació i dels sistemes extrajudicials de resolució de conflictes a Catalunya. L'estudi pretén assentar les bases per a la creació de vies complementàries de la justícia tradicional, desenvolupant i consolidant les propostes ja existents.

"Llibre blanc de la mediació a Catalunya" és fruit de dos anys de treball i ha estat elaborat per 16 grups de recerca en els quals han participat més de cent investigadors/ores de les diverses universitats catalanes i d’altres centres d’investigació reconeguts.

Catalunya ha estat pionera en el foment de la mediació. Va tenir la primera llei de mediació familiar de tot l’Estat espanyol, l’any 2001, i el 2009 va aprovar una llei de mediació en l’àmbit del dret privat, amb el propòsit d’estendre la mediació a molts altres conflictes entre les persones. En l'actualitat existeixen nombroses experiències de mediació, algunes ja consolidades, com ara la penal, la familiar o la comunitària, i d’altres emergents, com la mediació en l’àmbit del medi ambient o la mediació en línia.

Les iniciatives de mediació van en augment i creix la demanada de processos de mediació per part dels àmbits socials. Per això, s'ha detectat la necessitat d'analitzar aquesta realitat, tant per tenir-ne una visió general com per trobar elements i indicadors per consolidar-la.

Les entitats socials tenim molt a dir en aquest àmbit. Algunes es dediquen a la mediació i moltes altres desenvolupen processos de mediació als seus barris i comunitats. Aquest estudi pot ajudar a visualitzar la feina que es fa i a millorar-la coneixent d'altres experiències.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari