Àmbit de la notícia
Informàtic

Del territori a la xarxa

Autor/a
Associació per a Joves TEB
  • Situar les nostres lluites en els mapes virtuals
  • Situar les nostres lluites en els mapes virtuals

Els mapes en línia son una eina que permeten referenciar en una plataforma virtual tot allò que ens interessi destacar del nostre entorn. És un bon suport per a les nostres campanyes!

Parlar de Sistemes d'Informació Geogràfica o de geolocalització pot semblar molt complex per a la major part dels usuaris d'Internet. Gràcies a moltes aplicacions que trobem a la web 2.0, i a les tecnologies que trobem a la major part dels telèfons intel·ligents, és possible crear mapes interactius en els que visibilitzem els temes del nostre interès.

Les avantatges dels sistemes de geolocalització son clares: per ua banda ens permeten emmagatzemar, mostrar, gestionar i editar la informació localitzada geogràficament, i ens permet mostrar-a de manera gràfica i àgil. Podem presentar de manera atractiva i visual una gran quantitat d'informació al nostre públic.

Són vàries les associacions que han decidit fer servir aquestes eines per posicionar correctament les seves campanyes, tant al territori com a la web 2.0. Prenem com a exemple:

 

Intermon Oxfam, dintre de la campanya de conscienciació CREIX va crear un mapa en el que es feia visible els punts del planeta on la fam crea més conflictes.

 

El nostre medi ambient està canviant, i el programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient s'encarrega de mostrar els canvis climàtics a través de geolocalitzar-nos fotografies dels llocs calents del canvi climàtic, comparant les imatges de fa 20 anys amb les actuals.

 

La Xarxa veïnal de Ciutat Vella ha situat en un mapa tots els pisos turístics dels que hi ha sospita que s'ha atorgat llicència de manera irregular, fent visible la concentració de pisos destinats a usos turístics en el centre de Barcelona.

 

Per que els sons també formen part del nostre patrimoni cultural a defensar. L'associació andalusa El sueño de Tesla registra els sons que s'estan perdent en els carrers de Màlaga.

 

Per acabar, us deixem amb una animació realitzada per l'Institut Universitari d'Investigació en Biocomputació i Sistemes Complexes de la Universitat de Zaragoza en el que veiem els processos de comunicació per localització seguint twitter i facebook els dies previs i posteriors a les protestes del 15M. Una gran mostra de com els processos polítics vinculen territori i virtualitat.

 

Visita el reportatge sobre el II Congrés Europeu del Voluntariat

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari