Catalunya no és una societat tancada, rígida i classista
Comparteix
L’estudi “Educació i mobilitat social a Catalunya”, presentat per la Fundació Jaume Bofill, desmenteix alguns dels tòpics sobre la societat catalana. Els materials sobre aquest estudi i les seves conclusions ja es poden consultar.
El passat 15 de desembre de 2011 la Fundació Jaume Bofill va presentar Educació i mobilitat social a Catalunya un estudi sobre la mobilitat i fluïdesa social catalana relacionada amb l’educació. Aquest estudi no es realitzava des de 1978 i per primera vegada s'ha fet una comparativa amb alguns països europeus. Les conclusions d’aquest estudi desmenteixen alguns tòpics sobre Catalunya com per exemple que som una societat tancada, rígida i classista.
De fet s’afirma que la catalana és una societat oberta, fluïda i meritocràtica tot i tenir una despesa publica social baixa. La meritocracitat social es reflecteix en el 46% de taxa d’ascens social en front del 22% d’herència de classe una dada molt propera a les taxes de Suècia i Holanda. L’estudi també destaca però, que tot i aquesta fluïdesa i obertura de l’ascensor social català, hi ha restriccions als extrems. Els fills de les famílies pobres tenen un gran desavantatge (de 14 a 1) respecte als fills de classe alta.
Una altra dada és que la crisi que va començar al 2009 ha equiparat el risc de descens social en totes les edats, mentre que les persones nascudes entre 1951 i 1960 són les que han experimentat la major taxa d’ascens social. Aquest alt nivell d’ascens social però, serà irrepetible amb l’actual situació econòmica i global.
Aquest estudi s’ha basat en les entrevistes a més de 4.600 persones i 2.000 llars de Catalunya que formen part del Panel de Desigualtats Socials a Catalunya (PaD) que es realitza cada any.
Podeu trobar el resum d’aquest acte i el seu material a la web de la Fundació Jaume Bofill.
En l'acte hi van participar:
Xavier Martínez Celorrio, professor de sociologia de l'educació i investigador del CRIT (Creativitat, Innovació i Transformació Urbana) de la Universitat de Barcelona.
Antoni Marín Saldo, sociòleg i estadístic de la Fundació pel Desenvolupament Comunitari (DC) i investigador del CRIT.
Josep M. Rañé, president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).
Emili Pons, coordinador d'actuacions en matèria del sistema educatiu del Departament d'Ensenyament.
Enric Canet, exdirector d'escola i responsable de l'Associació Casal dels Infants.
Afegeix un nou comentari