Àmbit de la notícia
Comunitari

Per educar un nen cal la tribu sencera!

  • Imatge de la portada del primer número de la revista
  • Imatge dibuix de molts nens estimant el globus terraqui

Amb aquest proverbi africà podríem resumir el nou projecte sobre investigació pedagògica en Educació per al desenvolupament, que es va presentar dimecres 29 de febrer a la seu de FCONGD, sota el nom Educación Global Research.

Els darrers dies hem vist mobilitzacions d’estudiants als carrers de les ciutats catalanes i d’arreu de l’estat, reclamant el seu dret a rebre una educació en condicions dignes. A València, el passat 17 de febrer i en dies posteriors, els alumnes de l’IES Lluís Vives van rebre una resposta policial desmesurada i van ser titllats d’”enemics”. A Barcelona la policía va repetir esquemes i va carregar contra els manifestants universitaris el passat 29 de febrer.


Quan davant la defensa dels drets bàsics universals es dóna una resposta basada en la criminalització és moment de preguntar-nos sobre el model de societat que tenim, i què en podem extreure de tot això aprenents i educadors.


Manca la consciència de que “educa tota la tribu”, com diu un proverbi africà. Nens, nenes i joves beuen de totes les fonts que tenen al seu voltant. Educa tothom, sigui de manera voluntària o involuntària, un mestre, una mare, un avi, un germà, una monitora del lleure, una mossa d’esquadra, i qualsevol persona que faci declaracions a un mitjà de comunicació, especialment aquelles amb responsabilitats polítiques.
Amb aquesta reflexió com a punt de partida i la necessitat creixent de crear en l’alumnat consciència global en termes de solidaritat, democràcia, participació o drets humans, diverses ONG com Intermon-Oxfam, FERE-CECA i InteRed així com  universitats i altres centres educatius s’han posat a treballar en xarxa per a crear propostes educatives que ens ajudin a construir un altre model educatiu i de societat. D’aqui neix el projecte Educación Global Research, basat en la participació de tots els actors que intervenen en l’educació dels infants i els joves.


El nou projecte es basa en una publicació en format revista i en un espai virtual de participació anomenant Àgora. L’objectiu del projecte és el d’impulsar la investigació i la publicació de propostes d’educació global. Tant la revista com l’espai virtual estan oberts a la participació de tots els actors educatius de la societat. A la revista és prioritària la qualitat i el rigor dels articles seleccionats, en canvi a l’Àgora es prioritzarà la llibertat d’expressió per a potenciar la participació per compartir i debatre experiències, iniciatives i suggerències en tot allò referent a l’educació per al desenvolupament. 

 

El projecte apareix en un moment en què segons la Federació Catalana d'ONG pel Desenvolupament, la FCONGD,  “l'educació en valors és imprescindible per viure, entendre i resistir les crisis econòmiques, polítiques i socials. Queda molt per fer, i avui més que mai és necessària que tota la societat assumim el nostre paper educatiu, amb valentia i coratge, per tal de construir un futur millor”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari