Deu anys d’un acte històric per al tercer sector social de Catalunya
Comparteix
Aquest 27 d’abril fa 10 anys d’una trobada històrica entre les entitats del món social català i el govern de la Generalitat, que va portar a la realització del Llibre Blanc del Tercer Sector Cívico-Social a Catalunya.
Un grup d’entitats rellevants del món social català van impulsar, l’any 2001, la realització d’una recerca de referència sobre la realitat del Tercer Sector al nostre país. En un context d’invisibilitat social de les entitats i de la seva feina, calia mostrar l’abast i els reptes que el sector havia d’afrontar per millorar el seu impacte i funcionament.
Tal i com recorda Pau Vidal al blog TercerSector.net, el dia 27 d’abril de 2002 es va fer una trobada de treball entre les entitats i el govern de la Generalitat de Catalunya que marcaria una fita clau en l’evolució del tercer sector social a Catalunya. La reunió va permetre exposar la situació de les entitats i escenificar públicament el compromís explícit del govern, representat per l’aleshores conseller en cap Artur Mas, amb el conjunt del teixit del tercer sector social català. Les entitats van ser escoltades i encoratjades a afrontar el seu futur col·lectivament, de manera participativa i compromesa.
Amb aquest mateix tarannà es va dur a terme el Llibre Blanc del Tercer Sector Cívico-Social a Catalunya, un document elaborat des del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) que va ser presentat uns mesos després (consulta aquí el document de síntesi del Llibre Blanc). En l’elaboració hi van participar al voltant d’un miler d’entitats d’arreu del país, aconseguint un alt grau de consens respecte les seves dades i recomanacions. Això va convertir el document, durant uns quants anys, en un full de ruta per a l’enfortiment i reconeixement del tercer sector social a Catalunya, acceptat pel Govern i pel sector.
La recerca, inèdita a l’Estat fins al moment, va tenir continuïtat en l’Anuari del Tercer Sector Social, que actualitza les dades del sector i serveix per prendre decisions per a actuar, créixer i millorar. L’impacte del Llibre Blanc també va comportar el sorgiment de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, una organització de representació d’aquestes entitats, i de l’Observatori del Tercer Sector, un ens independent de recerca especialitzada en el món no lucratiu.
Afegeix un nou comentari