El voluntariat forestal
Comparteix
El gran incendi que està afectant l’Empordà ha obligat a mobilitzar voluntaris forestals de tot el territori per ajudar en les tasques d’extinció.
És el cas dels voluntaris de l’ADF de Terrassa que des de diumenge col·laboren amb els Bombers de la Generalitat.
L’Òscar és voluntari forestal des de fa 15 anys a l’entitat de Voluntaris Forestals de Terrassa. Ara es troba a Terrades, una de les zones afectades per l’incendi que des del dia 22 de juliol crema a l’Empordà. El seu interès cap el món forestal el va portar a voler formar part d'aquesta entitat de Terrassa i ara n’és membre de la Junta.
Les principals tasques dels voluntaris forestals i de les agrupacions per la defensa forestal (ADF) són les de prevenció i vigilància per evitar incendis, l'execució dels plans de prevenció i campanyes de sensibilització a la població. En casos d’emergència i d’incendi també s’ocupen de les tasques de suport i extinció, tot i que, tal i com explicava l’Oscar, les seves funcions són més de prevenció. Les entitats de voluntaris i les ADF’s tenen un àmbit d’actuació bàsicament municipal, però en aquest cas, de forma extraordinària els voluntaris de Terrassa s’han desplaçat fins a la zona de l’Empordà per ajudar a aturar l’incendi que va començar a la Jonquera i ja ha cremat més de 14.000 hectàrees.
De forma extraordinària els voluntaris de Terrassa s’han desplaçat fins a la zona de l’Empordà per ajudar a aturar l’incendi que va començar a la Jonquera
Ara mateix, les tasques que estan duent a terme són de suport, ja que els seus vehicles tenen tancs d’aigua amb capacitat per 500 litres. Per aquest motiu estan centrant els esforços en vigilar les zones cremades per evitar que s'hi reprodueixi el foc, però en alguns casos, tal i com explica l’Oscar, també acompanyen als bombers en les seves sortides d’extinció.
“No tots els perfils són aptes per realitzar tasques de voluntariat forestal"
Per convertir-se en voluntari forestal s'ha de passar primer una entrevista on es determinarà si és una persona vàlida per aquestes tasques. “No tots els perfils són aptes per realitzar tasques de voluntariat forestal, i en les entrevistes s’intenta detectar possibles reaccions que podrien ocasionar problemes a la resta de l’equip”. Tots els voluntaris reben, de forma anual, una formació obligatòria sobre prevenció i extinció d’incendis, per tal d’estar preparats.
Xarxes socials
Ara mateix les xarxes socials juguen un paper important en la coordinació dels voluntaris i la informació de l’estat del foc. Al twitter podeu informar-vos minut a minut seguint dels hastags #incendis o #focempordà, o a través d’alguns usuaris:
Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. Emergències de Catalunya (@emergenciescat)
Telèfon d'emergències de la Generalitat de Catalunya, 112 (@112)
Bombers. Departament d'Interior. (@bomberscat)
Voluntaris Forestals de Terrassa. (@vfterrassa)
Twitter oficial de l'associació professional d'Agents Rurals de Catalunya (@Agents_Rurals)
Creu Roja Catalunya(@CreuRojaCAT )
Associació d'Agrupacions de Defensa Forestal de l'Alt Empordà: (@ADFAltEmp)
Servei Català de Trànsit: (@transit)
Informació sobre incendis forestals. (@incendisforest)
Mossos d'Esquadra:(@mossoscat)
Twitter de la secció de medi ambient del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, especialitzat en protecció civil: (@Pcivil_CCAE)
Atenció ciutadana de la Generalitat de Catalunya, 012: (@012)
Servei Meteorològic de Catalunya.(@meteocat)
Més informació a xarxanet.org:
M' agradaria fer de bomber voluntari.