Intercanvis i solidaritat, també a Internet
Comparteix
En moments de crisi, la societat experimenta altres formes d'economia alternativa, així, estan ressorgint les xarxes d'intercanvi i solidaritat mútua. Internet i la web 2.0 donen encara més impuls a aquestes iniciatives, ja que, comparteixen els valors de col·laborar i crear entre tots un món millor.
Estar davant de la pantalla de l'ordinador et pot aïllar del teu entorn, però, depenent de l'ús que en facis, també pot esdevenir una eina a través de la qual conèixer persones amb les mateixes inquietuds que tu, formar part d'una xarxa solidària o aconseguir alguna cosa i/o servei que necessitis.
Quan sentim a parlar d'un banc del temps ens imaginem una iniciativa a nivell local i amb una seu física. També existeixen, però, xarxes d'intercanvi a Internet. El seu motor són les persones, però Internet els ofereix una plataforma de comunicació i funcionament excepcional. Una xarxa d'intercanvi on line, per exemple, pot posar en contacte a milers de persones que, tot i no conèixer-se, poden acabar intercanviant objectes o coneixements. És una relació en què tots hi guanyen i, a més, sense que hi intervinguin els diners!
A Internet, també podem trobar xarxes de solidaritat, a través de les quals s'impulsen i es donen a conèixer iniciatives de transformació social.
Intercanvi d'objectes i coneixements
Satisfer les nostres necessitats sense que hi intervinguin els diners, tot fugint del consumisme, és cada cop més fàcil gràcies a iniciatives com els bancs del temps i les xarxes d'intercanvi. Aquests han trobat a Internet la plataforma ideal per poder organitzar els seus bescanvis i activitats.
Iniciatives locals com ara la Xarxa d'Intercanvis de Gràcia (Xaingra) es recolzen en una xarxa global com és Internet per facilitar els intercanvis entre gent del barri. Tal com explica la Clàudia en aquest vídeo, quan té una necessitat, abans de treure la cartera de la butxaca, envia un missatge a la xarxa, que arriba a 1.500 persones. Probablement, alguna d'elles podrà satisfer la seva necessitat. Combinen aquesta llista de correu amb quatre mercats d'intercanvi, on els bescanvis es fan directament a la plaça. El truc és, doncs, combinar activitats com els mercats d'intercanvi amb la comunicació a través d'Internet, per tal de ajudar-se mútuament.
L'any 2007, Xaingra i la Xarxa d'Intercanvis de Coneixements de Gràcia (XIC-Gràcia) van crear Intercanvis.net, que amb el temps ha esdevingut un espai on recollir informació de totes les xarxes d'intercanvi de béns, serveis i coneixements dels Països Catalans.
Tic Tac Bank (en aquests moments el seu lloc web es troba en manteniment) és una altra iniciativa d'aquest estil. En aquest cas, pretén funcionar a nivell estatal, encara que sempre posant en contacte persones de la mateixa ciutat. Això és possible de la mà d'Internet. Els usuaris i usuàries de Tic Tac Bank es comuniquen a través d'una plataforma on-line, on es posen en contacte amb persones que viuen a prop. Així, els intercanvis s'acorden mitjançant la xarxa, però es poden materialitzar de manera presencial.
Classes de guitarra o d'idiomes, el disseny d'una plana web o donar un cop de mà amb les tasques de la llar són alguns dels serveis que es poden intercanviar a través de Tic Tac Bank.
Solidaritat per a la cohesió i la transformació social
En moments de crisi són les xarxes de solidaritat les que ajuden a les persones a fer-hi front. Amb la convicció de que la qualitat d'una societat es mesura a través de la seva capacitat de fer front a les desigualtats, i sobretot, de la seva capacitat de mantenir-se unida en la lluita per evitar l'exclusió social, des de finals de 2011 funciona Barcelona Actua. Es tracta d'una xarxa social que vol crear una Barcelona cohesionada socialment, sostenible i solidària, i convertir-la en referent a nivell internacional d'una societat unida i implicada en la realitat que l'envolta. Ara com ara, aquesta comunitat solidària ja compta amb més de 7.000 membres.
Barcelona Actua permet connectar amb persones properes (sempre en les proximitats de la capital catalana) tant geogràficament com pels seus interessos, i compartir les necessitats, desitjos, capacitats i oportunitats.
En el marc d'aquesta plataforma, han sorgit diferents iniciatives solidàries, com ara, els "Dijous, tots a taula!", que ofereix menús solidaris cada dijous a Ciutat Vella. Voluntaris i voluntàries cuinen i serveixen menjar a persones en perill d'exclusió social. Van començar al carrer, davant l'edifici de la Filmoteca, i ara disposen d'un local per distribuir els àpats. La iniciativa ha estat tot un èxit i ara també es porta a terme a un altre punt de la ciutat, al districte de Gràcia.
FaceCoop.org és una altra xarxa social que vol esdevenir punt de trobada per a totes aquelles persones que volen generar un canvi social. En aquest cas s'especialitza en solidaritat, cooperació i participació.
És una iniciativa de l'ONG de desenvolupament Solidaridad Internacional, amb la col·laboració d'altres organitzacions, que persegueix dos objectius: Informar sobre gènere, medi ambient, la participació ciutadana i la lluita contra la pobresa i la fam; i posar en contacte a persones, organitzacions, empreses i institucions públiques que treballen en aquests àmbits.
Si t'interessen aquests temes i vols aportar els teus coneixements, difondre les teves iniciatives o intercanviar experiències aquesta és la teva xarxa social! No es tracta d'una comunitat d'experts/es, sinó que és una plataforma oberta a tothom interessat/da en la solidaritat. Per participar-hi cal crear un compte d'usuari. Un cop creat, podràs pujar-hi documents, imatges, àudios, vídeos, notícies o crear esdeveniments, tot interactuant amb persones amb les mateixes inquietuds socials i solidàries.
Afegeix un nou comentari