Àmbit de la notícia
Econòmic

No prestar serveis a qui més ho necessita, ens fa més desiguals

  • Detall de la portada del Dossier
  • Logo de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social
  • Recollida d'aliments. Font: vídeo Donem el millor de nosaltres. Taula d'Entitats

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social ha publicat el dossier 'Imposició i equitat', un estudi elaborat per la professora d’Hisenda Pública a la UB, Maite Vilalta, sobre els impostos, la redistribució de la riquesa i la lluita contra les desigualtats.

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha publicat un nou volum de la seva col·lecció Dossiers del Tercer Sector.

En aquesta ocasió, la Taula d’Entitats ha comptat amb la professora d’Hisenda Pública a la UB, Maite Vilalta, per reflexionar sobre els impostos com a element clau de la redistribució de la riquesa i la lluita contra les desigualtats.

El dossier, titulat Imposició i Equitat, recorda que el sistema impositiu ha de ser “eficient, equitatiu, flexible, fàcil d’administrar, entès pels ciutadans, transparent i que eviti el frau i la evasió fiscal”.

Per l’autora, els impostos són un mecanisme fonamental de redistribució de la renda, essent els impostos directes els més adequats per reduir les desigualtats.

No obstant això, la forma en què l’Estat inverteix els ingressos que obté per la via dels impostos és un element decisiu en tant que, per lluitar contra les desigualtats, és necessari que l’estat destini recursos a serveis "que afavoreixin relativament més" a les persones més vulnerables.

No utilitzar els impostos que poden tenir un cert caràcter redistribuidor, o no fer-ho adequadament, i deixar de prestar serveis que van destinats als que més ho necessiten, ens fa cada vegada més desiguals.

El document denuncia, però, que ara mateix el potencial de l’Estat per disminuir la desigualtat entre els ciutadans és menor que el de la mitjana de països europeus i que, de fet, el  nivell de desigualtats a Espanya és un dels més alts de la UE. A parer de l'autoria, els governs tenen a les seves mans la possibilitat de pal·liar aquesta situació i, per això, cal exigir-los que ho facin.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari