Àmbit de la notícia
General

Mans Unides al Chocó colombià

Autor/a
Mans Unides ONG
  • Chocó Colombiano

Analitzem la situació al Chocó colombià, on Mans Unides porta molts anys treballant per tal que els seus habitants recuperin el que van perdre.

Prop de mig milió de persones pateixen les conseqüències d'un conflicte armat que dura ja massa temps, i Mans Unides ha fet pròpia la lluita per la defensa dels Drets Humans dels habitants del Chocó.

 

 

Al Chocó hi habiten 50.000 indígenes, pertanyents a cinc ètnies diferents, i 400.000 afrodescendents, que viuen acorralats.

Paradoxalment, aquesta terra, la més rica en recursos de Colòmbia, és també la que alberga als més pobres i abandonats. Els pobladors nadius del Chocó s'enfronten a condicions de vida infrahumanes, en què la inoperància de l'Estat hi té molt a veure.

Les mancances de la zona són gairebé infinites: pèssima educació i salut; manca de sanejament i d'aigua potable; altes taxes d'atur, de malnutrició i de mortalitat maternoinfantil i un conflicte massa llarg ja.

Un enfrontament entre l'Estat, els narcotraficants, les guerrilles i les forces paramilitars, que impedeix que cessi el degoteig constant de morts, de desplaçats i d'afectats i que aguditza els greus problemes de la població civil.

 

 

Els portaveus de les organitzacions promotores del reportatge dubten de l'efectivitat i la forma de resoldre de les forces públiques, així com de les mediades que el Govern colombià ha pres per posar fi als llargs anys d'enfrontaments.

D'aquesta manera, amb els grups armats i els narcotraficants sense control i amb una activitat minera il·legal (emparada per empresaris sense escrúpols, polítics corruptes i pels grups en conflicte), també descontrolades, el poble del Chocó plora als seus milers de morts i desapareguts, alhora que demana al Govern que escolti els seus crit de socors, i que prengui mesures per salvaguardar els drets fonamentals de centenars de milers d'innocents.

Mans Unides a Colòmbia

Des de fa anys col·laborem amb la diòcesi de Quibdó i la COCOMACIA (Consell Comunitari Major de l'Associació camperola integral del Medi Atrato) impulsant un treball de desenvolupament integral, que aglutina en el Programa Integral de Desenvolupament en el Medio Atrato, amb el qual més de mil famílies afrocolombianes de 40 comunitats, estan rebent formació per reafirmar la seva identitat cultural i per enfortir les seves capacitats productives i de comercialització.

Aquest programa, en el qual s'han invertit més de dos milions d'euros, es va iniciar el 2008 i ha comptat amb el suport d'institucions i entitats com l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid i de l'Obra Social La Caixa.

A més, treballem també per garantir el dret a la terra de les comunitats afrocolombianes i indígenes, desplaçades pel conflicte i les activitats econòmiques il·legals. El projecte, posa l'accent en la millora de les condicions de les dones, que suposen el 75 per cent de la població desplaçada.

D'altra banda, i ja a la diòcesi d'Apartadó, col·laborem amb l'Asociación de Consejos Comunitarios del Bajo Atrato (ASCOBA) y Asociación de Cabildos Indígenas del Bajo Atrato (CAMIZBA), que desenvolupen part de la seva tasca en els municipis de Riosucio i de Carmen del Darién, caracteritzades per la presència de comunitats de desplaçats a causa del conflicte intern.

El projecte que recolzem des de Mans Unidestreballa per garantir la sobirania alimentària de les comunitats afrodescendents i indígenes del Bajo Atrato i per enfortir el seu sistema productiu i organitzatiu, de manera que ells mateixos siguin capaços d'exigir els seus drets i lluitar per les seves terres.

Editat en base a un original de Marta Carreño.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari