“100.000 voluntaris per a un país nou”
Comparteix
L'ANC i Òmnium Cultural pretenen aconseguir 100.000 persones voluntàries per dur a terme la campanya pel 9N "Ara és l'Hora". Rosa Martí i Gerard Pijoan, fortament implicats, expliquen des de dins, què fan i per què.
"Per coherència amb els meus ideals. Crec en el canvi social i he arribat a la conclusió que la independència ha de ser el primer pas per poder aconseguir-lo. Per tant, no puc quedar-me sense fer res. És la forma que he trobat per mirar de millorar la societat. Ja ho diuen que no hem escollit la societat on hem nascut, però sí que podem escollir la societat on volem morir". Així explica en Gerard Pijoan per què va decidir implicar-se ja fa més d'un any a les campanyes d'Òmnium Cultural per avançar cap la Consulta del 9 de Novembre.
En Gerard té 24 anys i ha col·laborat amb l'entitat a diferents nivells. Ha fet "una mica de tot", explica. Des d'organitzar accions al carrer, muntar estands per normalitzar el fet de votar, repartir pamflets explicatius, coordinar altres persones voluntàries i conduir les reunions, entre altres. Amb l'inici de la Campanya unitària "Ara és l’Hora", organitzada conjuntament entre Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha passat a coordinar la "Gigaenquesta" a l'Eixample de Barcelona.
La Rosa Martí, de 56 anys, afirma que treballar en un projecte que per a ella té molt de sentit l'ajuda "a ser millor persona" i li aporta una "enorme satisfacció" poder contribuir-hi. Explica que està contenta de fer pinya i de formar part d'un grup de persones que posen esforç i il·lusió en un projecte transversal i inclusiu. Afegeix, també, que "és molt interessant establir un diàleg amb persones que no pensen igual que una mateixa, així que de fet tothom hi surt guanyant".
En una línia similar a la de'n Gerard, també ha fet una mica de tot. Ha col·laborat allà on han calgut mans per tirar-ho endavant. Quines tasques es fan doncs com a voluntària? Suport a l'orgnaització d'actes, participació en paradetes per donar a conèixer les campanyes, bustiades, encartellades i organització i acollida de grups procedents del País Basc que van participar a la Via Catalana del 2013 i del 2014. I per què? Explica ella: "Pel país, perquè voldria que fos lliure i per contribuir a la construcció d'un nou estat millor on fos possible fer canvis en el sistema".
Fins a 100.000 persones voluntàries diuen l'ANC i Òmnium que són necessàries per dur a terme la campanya Ara és l'Hora, que pretén arribar a les llars de més d'un centenar de municipis de Catalunya a través d'un porta a porta per fer una enquesta sobre com vol cada ciutadà i ciutadana que sigui el nou Estat de Catalunya. Segons expliquen les cares més visibles de la campanya -les presidentes d'Òmnium i de l’ANC, Muriel Casals i Carme Forcadell- l'objectiu de la Gigaenquesta no és pas convèncer ningú, sinó "escoltar tothom".
En què consistirà la tasca doncs d'ara en endavant? D'una banda, la col·locació d'estands informatius i de diàleg amb el veïnat es manté com a instrument de difusió, així com encartellar o embustiar, d'acord amb les necessitats de cada municipi i barri. D'altra, les 100.000 persones són necessàries per dur a terme la Gigaenquesta, que anirà acompanyada d'actes festius i lúdics per mantenir el caràcter positiu que té el moviment per la consulta.
Segons Pijoan, "és un moment històric sense precedents, on ens hi juguem el nostre futur com a país, la nostra forma de relacionar-nos amb el món i d'administrar-nos. Ara tenim l'oportunitat de fer un voluntariat de forma temporal per a aconseguir un resultat per tota la vida". La Rosa afirma que encara que es disposi de poc temps, "tots els esforços són necessaris" i que "el voluntariat és enriquidor per una mateixa, a més de poder viure en primera persona un període clau del país".
A hores d'ara ja són més de 30.000 les persones que s'han animat a participar-hi. Per fer-se voluntari o voluntària només cal inscriure-s'hi a través d'aquest enllaç i l'organització es posarà en contacte amb tu per coordinar les persones voluntàries de la teva zona. Aquesta setmana, de fet, és la primera en què es dóna el tret de sortida a la coordinació entre persones ja inscrites.
La Gigaenquesta, però, no és l'única iniciativa impulsada amb l'objectiu de donar veu a la ciutadania, sinó que les mateixes entitats han engegat el portal "El País que volem", amb l'objectiu que tothom que ho vulgui pugui aportar les seves propostes.
Afegeix un nou comentari