Glòria Pérez: "Treballar per la infància enganxa"
Comparteix
YAMUNA farà 15 anys treballant en projectes de cooperació internacional a l’Índia i a Madagascar amb infants, joves i dones. També està pel desenvolupament de l’educació a Catalunya. Entrevistem a Glòria Pérez i Herms coordinadora de la ONGD.
Com treballa Yamuna ONGD d’ajut a la infància?
Yamuna té un programa de protecció a infants i joves i un de protecció a les dones. Pel que fa a infants i joves, la línia d’actuació es centra en la lluita contra la malnutrició, la falta d’atenció mèdica i psicosocial i els problemes d’escolarització.
Aquest treball es concreta en tres projectes a Madagascar: la protecció de 80 infants i joves en situació d’extrema pobresa, l’educació i la nutrició de 320 alumnes del Centre Educatiu Mandrosoa, la millora de les condicions d’estudis de 600 alumnes de primària i un projecte a l’Índia l’escolarització de 140 nenes a Calcuta.
Respecte a la protecció a les dones, els projectes s’ubiquen a Madagascar, donant suport a la Cooperativa agrícola, artesana i de costura, i organitzant cursos de formació professional, que aquest curs 2014-15 seran d’agricultura ecològica i de costura.
A Catalunya es fan activitats de sensibilització i educació pel desenvolupament, per tal de fer arribar la situació en què es troben aquestes poblacions en situacions marginals, i la repercussió i la responsabilitat de les nostres actuacions.
Cap a on creieu que ha d’anar la cooperació internacional en el tema d’infància?
Considerem que la cooperació internacional s’ha d’adreçar cap a la formació i el suport en activitats generadores de recursos, és a dir, seguint la línia que els hem d’ensenyar a fer la canya perquè les poblacions d’aquests països empobrits puguin pescar, que permeti els adults aconseguir per a la família el necessari per tenir una vida digna i així desaparegui el treball infantil.
Però hem de combatre la malnutrició i deficient atenció mèdica, ja que malalties que aquí són fàcilment curables, en aquests indrets deixen un població minvada de forces, d’il·lusió per un futur.
Com a tercer eix de treball, l’educació en sentit ampli, ja que les noves generacions amb formació seran les que podran decidir quin camí volen per al seu país.
I com a quart, les infraestructures, com l'accés a l'aigua potable, a l'electricitat, al clavegueram, les vies de comunicació...
Quina incidència té el voluntariat a Yamuna?
Els voluntaris i les voluntàries són l’essència de Yamuna, n’hi ha que col·laboren a la seu a Barcelona de manera regular, altres ho fan a les delegacions de El Prat de Llobregat, Manresa i Sant Cugat i molts de manera puntual; podríem dir que en total comptem amb uns 50 voluntaris.
A Madagascar hi ha un espai per acollir voluntariat, ja n’hem rebut una quarantena i a l’Índia la persona responsable del projecte d’escolarització de nenes s’hi desplaça cada any des del 2005 per fer-ne el seguiment.
Com s’obtenen els recursos?
Els recursos financers provenen de les donacions periòdiques dels socis de Yamuna, de les donacions puntuals, d’algun ajut públic, i d’activitats de sensibilització i recaptació de fons, venda d’artesania de la cooperativa de dones de Madagascar.
Afegeix un nou comentari