Àmbit de la notícia
Ambiental

Soledad Román: “Cal impulsar un observatori de salut infantil i medi ambient”

Autor/a
Laia Botey
  • Des del 2008, Soledad Román és directora de la Fundació Roger Torné
  • Proposta de l'observatori a la Comissió de la Infància del Parlament de Catalunya
  • (Imatges: Fundació Roger Torné)

La directora general de la Fundació Roger Torné proposa crear a Catalunya un observatori per abordar les necessitats dels nens en salut i medi ambient, i protegir-los dels factors de l’entorn que posen en perill el seu benestar.

La Fundació Roger Torné es dedica a la millora del benestar de la infància a través de l’educació respiratòria i el contacte amb la natura i també a la sensibilització de l’opinió pública sobre l’impacte dels factors mediambientals en la salut infantil amb especial èmfasi en la qualitat de l’aire.

Recentment, la seva directora, Soledad Román, ha demanat a la Comissió de la Infància del Parlament de Catalunya la creació d’un observatori que vetlli per la salut infantil tenint en compte la seva relació amb el medi ambient.

Per què cal a Catalunya un observatori de salut infantil i medi ambient?

El medi ambient és un element que influeix claríssimament en la salut de les persones i sobretot en la dels nens. Ara ningú es preocupa per la tuberculosi però hi ha 4 vegades més de nens amb asma.

L'observatori hauria de servir per posar de relleu a la ciutadania la importància que té el medi ambient en la salut i per donar recursos individuals i socials sobre hàbits i conductes que l'afavoreixin. Abans de tenir cura de la malaltia, és molt important abordar la prevenció en la salut.

El contacte amb la natura és més necessari pels nens que pels adults?

Definitivament sí. El 2005 va haver-hi un primer estudi que demostrava que els nens que vivien en carrers arbrats tenien menys crisis d'asma. Cada cop hi ha més estudis que relacionen la natura amb el benestar físic.

José Antonio Corraliza (expert en Psicología Ambiental a la Universidad Autónoma de Madrid i membre del consell assessor de la fundació) explica que un recent estudi a escoles de Madrid demostra que els nens amb patis verds són més resistents a l’estrès. Els nens respiren tres vegades més aire que els adults i per tant un aire de qualitat és decisiu per mantenir un bon estat de salut. A més, necessiten la natura per relaxar-se i tenir sensació de plenitud.

També Heike Freire (pedagoga i especialista en innovació educativa) apunta que moltes malalties actuals com el TDA que es diagnostiquen als nens estarien resoltes amb més contacte amb la natura.

D’altra banda, hi ha estudis que han demostrat com les situacions estressants que es viuen durant la infància deixen una petjada a l’ADN, demanera que els seus efectes es prolonguen a l’edat adulta.


Moltes malalties actuals com el TDA que es diagnostiquen als nens estarien resoltes amb més contacte amb la natura


Per què el vincle amb la natura es fa encara més imprescindible en situació de crisi econòmica?

La crisi econòmica fa que els nens en risc d’exclusió pateixin una doble desprotecció. Un informe d'UNICEF sobre pobresa infantil confirma que la pobresa està afectant de manera determinant la salut d'aquests nens i ho notarem d'aquí uns anys. Ells estan pagant la nostra inconsciència.

La fundació ofereix diversos recursos que poden ser útils a les famílies...

El projecte Respiro en Xarxa de prevenció de la salut infantil, la revista Inspira, un consultori per pares i mares (en el que voldríem tenir més seguidors), xerrades (especialment al Raval amb metges i pediatres adreçat a les famílies)....

Hi ha altres iniciatives a Europa semblants a l'observatori?

Hi ha iniciatives com la Fundació Roger Torné a països del Nord d'Europa que treballen amb el contacte amb la natura, però a Europa anem molt per darrera. En canvi, als Estats Units, Mèxic i Canadà hi ha un moviment molt fort en aquest sentit i la seva activitat va ser l'embrió que va fer que l'any 2006 l'OMS creés una secció per treballar la salut infantil i el medi ambient.

És l'única a Catalunya i Espanya especialitzada en aquest tema, que és pioner a Catalunya, i per tant, molt nou. Nosaltres hem posat un gra de sorra parlant d’aquest tema a la Comissió de la Infància, així que mica en mica s’anirà omplint la pica. Fa 7 anys ningú en parlava i ara s'hi posa molta més atenció. Tot i això, no és fàcil de ser present a l'agenda política i mediàtica.


Cada cop els nens pateixen més estrès, més ansietat, més agressivitat que es rebaixen, poc a poc, amb el contacte amb un entorn natural


I a qui hauria d'implicar l'observatori?

Caldria abordar aquest tema des de salut, educació, família. Cal coordinar-se des de diferents àmbits d'actuació de l'administració. A més, cal connexió i treball en xarxa, no només dins l'administració sinó també amb l'àmbit privat, les entitats sense ànim de lucre, etc. Cal recollir tot el coneixement que hi ha al país i treballar conjuntament. És una feina transversal.

L'estiu és un gran moment per estar en contacte amb la natura...

De fet, tots els mesos ho són. Tot i que a l'estiu cal vigilar amb el sol.

Des de la Fundació organitzem unes colònies a l'estiu pels nens del barri del Raval i de Nou Barris que formen part de Respiro en Xarxa. Es tracta de nens que viuen amb pobresa i en risc d'exclusió social.

Respiro en Xarxa és fruit també de la col·laboració amb d'altres entitats i del Serveis Socials d'aquests dos barris. Cada cop els nens pateixen més estrès, més ansietat, més agressivitat que es rebaixen, poc a poc, amb el contacte amb la natura.

 

Per mes informació, consulteu el web de la Fundació Roger Torné.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari