Àmbit de la notícia
Ambiental

Quim Pou: “Creiem que la gent busca activitats que no només siguin a la natura, sinó de natura”

Autor/a
Anna Parisi
  • L'Associació promou el coneixement de la biodiversitat associada a l'aigua dolça (imatge: La Sorellona)
  • Fer activitats en la natura i de natura és un dels objectius de La Sorellona (imatge: La Sorellona)
  • Durant la primavera passada han realitzat picnic-mostrejos amb voluntariat familiar amb el programa Remulla't (imatge: La Sorellona)
  • Sentim que la gent ve a les nostres accions perquè té necessitat d'activitats on poder sentir-se útil i estar en contacte amb la natura però de forma activa, més enllà de només passejar i gaudir de les vistes.
    Sentim que la gent ve a les nostres accions perquè té necessitat d'activitats on poder sentir-se útil i estar en contacte amb la natura però de forma activa, més enllà de només passejar i gaudir de les vistes. Font: La Sorellona

Parlem amb Quim Pou, de l'associació ambiental La Sorellona, que treballa per a difondre els valors ambientals,  amb especial èmfasi vers els ecosistemes aquàtics del Baix Empordà.

La Sorellona és una jove associació ambiental, que desenvolupa part de la seva activitat al Baix Empordà. Amb el programa Remulla't per la biodiversitat, han promogut una xarxa de voluntariat ambiental pel seguiment de biodiversitat aquàtica, en sectors dels rius Ter, Muga, Fluvià, i al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

Quim Pou és el president de l’Associació.

 

Quina és la missió de la vostra entitat?

La nostra missió és la de posar en valor el patrimoni natural, amb l’educació i la sensibilització ambiental. La nostra vocació és fer-ho amb activitats que siguin no només en la natura, sinó de natura, dirigides a tots els públics, però especialment a infants i joves.


Quina és la realitat que tenim a la comarca?

Des del punt de vista ambiental el Baix Empordà és una comarca que ha estat sotmesa a pressions urbanístiques, i això es reflexa al paisatge. Es pot dir que està mitificat, perquè en realitat en matèria ambiental és molt miserable i les coses no són tan maques com semblen: hi ha una manca no només de recursos sinó que també d'eines i programes de gestió, fins i tot en espais protegits. Això no treu que hi hagi un important patrimoni natural, també el que és més desconegut, associat a rius, rieres i aiguamolls.

Nosaltres ens centrem a donar valor a aquest patrimoni, fent una tasca de sensibilització i divulgació. A la comarca hi ha entitats ambientals amb un caire més bel·ligerant, com el Gent del Ter o el Grup de Defensa del Montgrí; també hi actuen els Naturalistes de Girona i l’Iaden. Compartim les seves reivindicacions però centrem la nostra activitat en l’educació ambiental.

Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

La gestió mateixa de l’entitat som 3 persones que tenim una dedicació voluntària; nosaltres creiem en la necessitat de buscar equips professionals per als projectes, però no sempre és possible i per tant hi ha una gran dosi de voluntariat.

De moment no tenim un equip fixe de voluntaris, però aquest any hem fet quasi 30 activitats de voluntariat en les que han assistit moltes persones, famílies, que sovint repeteixen. Tenim molt clar que és necessari un bon pla de voluntariat si es vol tenir un grup de voluntaris estable i que efectivament el voluntariat també porta feina.

Els camps de treball que organitzem tenim equips de monitors professionals, i mirem sempre tant que siguin bons amb els nens com bons naturalistes.

Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?

Per nosaltres al cor de l'entitat ens motiva tirar endavant un projecte gratificant, que funciona.

Sentim que la gent ve a les nostres accions perquè té necessitat d'activitats on poder sentir-se útil i estar en contacte amb la natura però de forma activa, més enllà de només passejar i gaudir de les vistes.


Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?

Som molt joves, no sé si estarem vius, però la vocació és estar-ho; ens proposem d’anar creixent una mica cada any en nombre d’activitats i consolidar l'oferta que tenim diferenciada: d’una banda activitats de voluntariat en caps de setmana i dies especials, i de l’altra casals i camps de treball per a nois i joves, de natura i assequibles.Tenim la idea de continuar la xarxa catalana de camps de treball de seguiment de la biodiversitat.

També ens agradaria consolidar un petit equip estable, que ens permetés donar persistència i continuïtat al projecte, i es pogués ocupar de la gestió del voluntariat.

Quin ha estat per tu el moment de més passió a l’entitat?

L'estiu és molt viu per nosaltres, entre juliol i agost hem estat amb quasi 400 nens, i ha estat molt maco. La primavera amb el Remulla’t també ha estat un bon moment. Als pícnic-mostreig que fem la gent ve perquè vol participar i ajudar en alguna cosa; tenen molt d’èxit i són molt bonics, a la primavera, amb les rieres plenes de vida i animalons.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari