Àmbit de la notícia
Cultural

La Cate: Patrimoni del Moviment Modern

Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • La Cate de Figueres fou ideada per l'arquitecte Emili Blanch.

La Fundació DOCOMOMO i el Col∙legi d’Arquitectes celebren el Dia Mundial de l’Arquitectura col∙locant la placa informativa “Reconeixement del Patrimoni Arquitectònic del s. XX” a l'edifici de La Cate de Figueres.

Mig any després de ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generaltat de Catalunya, La Catequística (La Cate), edifici ideat per Emili Blanch i Roig als anys 30 i considerat una mostra única del moviment racionalista del s.XX, ha estat reconegut Edifici DOCOMOMO i remarca el seu valor patrimonial i històric.

La Fundació de Documentació i Conserva de l’arquitectura i l’urbanisme del Moviment Modern (DOCOMOMO) és una organització internacional que s’encarrega de divulgar i protegir el patrimoni artquitectònic del segle XX, tot un conjunt d’edificis moderns construits a partir del 1925 a Espanya i Portugal que requereixen una atenció especial en els espais urbans d’avui en dia.

Per altra banda, el Col∙legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), reconeguda a nivell nacional i internacional, és una institució amb més de vuitanta anys d’història que ha defensat el valor social de l’arquitectura des dels seus inicis i ha representat la feina dels seus creadors, donant servei als arquitectes col∙legiats i vetllant per la qualitat de les edificacions. El dilluns 5 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Arquitectura, l’edifici del Patronat de la Catequística fou reconegut com a edifici del Patrimoni Arquitectònic del segle XX per la DOCOMOMO i la delegació altempordanesa del COAC.

 

Un edifici únic del racionalisme català

L’actual edifici del Patronat de la Catequística, projectat per l’arquitecte Emili Blanch i Roig a principis dels anys 30, és actualment una de les mostres d’estil racionalista més importants de l’Empordà i va ser anomenat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el passat 7 d’abril per la Generalitat de Catalunya. El seu exterior combina tradició i modernitat, mentre que el seu interior s’ha anat readaptant amb el pas dels anys fins a tornar al seus orígens vinculats al món del teatre.

El Patronat de la Catequística va néixer l’any 1921 a Figueres com una Societat de dret eclesiàstic que va anar formant part la història de la ciutat a través de la cultura, el teatre i l’esport fins al 1972, quan es va convertir en una Entitat de dret civil adaptada a la llei d’Associacions i vinculada directament amb la fomentació de la cultura figuerenca.

Actualment, i especialment des de la inauguració de la nova sala de teatre al 2010, La Cate és una de les entitats més actives de la capital altempordanesa, oferint una àmplia programació que engloba tot tipus d’espectacles i activitats: teatre, projeccions cinematogràfiques, conferències, programacions infantils, exposicions, actuacions en directe, debats i tot d’esdeveniments populars i tradicionals vinculats a la història catalana i empordanesa.

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari