Àmbit de la notícia
Comunitari

L'associacionisme i el voluntariat al Solsonès

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Ivet Eroles
  • La Serra de Busa és un dels principals atractius de la comarca / Foto: Wikimedia
  • Es pot esquiar a les pistes del Port del Compte / Foto: Wikimedia
  • El Carnaval de Solsona és una festa singular amb molt caràcter / Foto: Carnaval de Solsona
  • Per carnaval surten els gegants al carrer / Foto: Carnaval de Solsona
  • Durant el Corpus es pot gaudir de la gran mostra de gegants i bestiari de Solsona / Foto: Solsona Turisme
  • Vista panoràmica de la ciutat de Solsona / Font: Ajuntament de Solsona
  • El pessebre vivent d'Ardèvol rep cada any molts visitants / Foto: Centre Cultural d'Ardèvol
  • Els pessebres vivents reviuen els oficis i tradicions del segle XVIII / Foto: Centre Cultural d'Ardèvol
  • El 10 de setembre es celebra l'Aplec Independentista del Castellvell / Foto: Ajuntament de Solsona
  • El diumenge i el dilluns de Pasqua es canten les Caramelles / Foto: Ajuntament de Solsona
  • En les darreres edicions de la tractorada han participat uns 180 vehicles / Foto: Ajuntament de Solsona
  • La Catedral de Solsona és un bé cultural d'interès nacional / Foto: Solsona Turisme

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

Situada entre la Depressió Central i el Prepirineu, el Solsonès és una comarca formada per les capçaleres de les valls del Cardener (afluent del riu Llobregat) i la Ribera Salada (afluent del Segre), connectant-se en l’extrem nord amb l’altiplà de la Segarra.

Solsona és la capital d’una comarca històricament poc poblada amb un total de 13.730 habitants segons dades de l’any 2010. Dels 15 municipis que la formen, tan sols 6 tenen nucli de població, ja que en la major part del territori trobem masies disseminades, guanyant-se l’apel·latiu de "la comarca de les mil masies".

Les principals serralades prepirinenques es troben al terç nord de la comarca, destacant el massís del Port del Comte, la serra d’Odèn, la serra del Verd, la serra de Busa i la serra dels Bastets. La resta de territori és un altiplà que forma part de la Depressió Central. Precisament aquests contrastos són un dels trets més definitoris del relleu de la comarca.

Tradicionalment la principal activitat econòmica de la zona ha estat l’agricultura, que en la majoria de casos s’ha complementat amb la ramaderia, convertint-se aquesta última en l’opció econòmica principal per la majoria de pagesos i ramaders.  A més, l’explotació forestal sempre ha tingut una certa importància que encara es manté.

Al Solsonès el teixit associatiu i cultural és ben ric, a continuació us l’apropem.

Entitats sense ànim de lucre

Social

L’atenció pedagògica i social de les persones amb discapacitats psíquiques és la missió d’aquesta entitat, que treballa pel desenvolupament humà d'aquestes persones i per la seva integració a la societat. Per fer possible la seva tasca, les accions d'Amisol van dirigides a la creació i gestió de centres i serveis, la orientació, el suport, la formació, els recursos, les reivindicacions de les persones amb discapacitat i les seves famílies i l'atenció a totes les necessitats que puguin sorgir.

És una associació d’ajuda i de suport contra el càncer que abasta el Solsonès i rodalies. El seu principal objectiu és fer pinya amb les persones que pateixen malalties severes com el càncer, conjuntament amb els seus familiars. Concretament informen sobre la prevenció i control de la malaltia, ofereixen assistència psico-oncològica, organitzen actes públics de conscienciació i divulgació de la malaltia, fan captació de recursos i faciliten ajuts econòmics. També col·laboren amb el Centre Sanitari de Solsona i altres organismes de caràcter públic o privat que treballen en la mateixa direcció que l’associació.

És una associació de familiars de persones amb malalties mentals i drogodependents. L’entitat potencia el coneixement de la malaltia mental i la drogoaddicció per lluitar contra l’estigmatització d’aquestes patologies. Realitza tasques de suport, informació i assessorament a les famílies i a les persones amb malalties mentals o drogodependències, juntament amb la sensibilització pública i reivindicació dels drets del col·lectiu.

És una organització no governamental d’àmbit local formada íntegrament per persones voluntàries i dedicada a la protecció i a la cura dels animals. Es centra en la defensa dels Drets dels Animals i a la seva integració de forma respectable a la societat. Acull als animals que han estat abandonats o en situació de maltractament, atenent als que estan malalts o malferits. 

Altres entitats socials de la comarca: Associació de Pares de Família Separats, Fundació Volem Feina, Caritas, Rotary Club de Solsona, Voluntaris Forestals, Justicia i Pau / Mans Unides.

Internacional

És una entitat de solidaritat internacional independent i democràtica on tothom hi participa de manera lliure i activa. Desenvolupa una tasca de sensibilització adreçada als ciutadans i ciutadanes del Solsonès sobre la creixent desigualtat Nord-Sud i les seves causes per promoure transformacions personals i col·lectives per aconseguir un món més just. La voluntat dels seus membres és ser agents de canvi social i potenciar la igualtat, la democràcia, la diversitat, l’autonomia i la participació. És una entitat independent d’administracions i institucions públiques i d’organitzacions o empeses privades, les seves actuacions són transparents, participatives i obertes a escrutini i a debat públic.

Altres entitats internacionals de la comarca: Associació Cultural d’Immigrants del Solsonès i Estrangers Tots Units a Solsona (ETUS).

Comunitari

És una entitat que promou activitats de caire social i cultural per a totes les dones de la comarca i que treballa per la promoció de la igualtat entre homes i dones. Entre les seves propostes hi trobem presentacions de llibres, concursos, xerrades, exposicions, assessorament i altres iniciatives participatives.

És un espai de lleure, d’esbarjo i de gaudir, però sobretot un lloc per educar i aprendre. Aquesta entitat amb més de 40 anys de recorregut, organitza activitats lúdiques i educatives per oferir a la població infantil i juvenil una proposta educativa fomentada en els principis de país, compromís i solidaritat. Participa en diferents activitats de la comarca com la cantada de Caramelles i porta terme sortides a la muntanya i campaments d’estiu, entre d’altres.

És una entitat sense ànim de lucre i voluntària d’educació en el lleure. La seva tasca educativa busca el respecte a la natura i a les persones, interactuant amb l’entorn i fomentant el coneixement personal. A través de les activitats en lleure  fomenta el treball en equip, l’esperit crític i el compromís. Utilitza el Mètode Escolta i Guia, centrat en tres pilars: educació/persona, país i espiritualitat. També realitza projectes per a potenciar la responsabilitat, la creativitat, el treball en equip i el servei als altres.

L’any 2006 va néixer com a associació sense afany de lucre per crear espais de participació-acció pel desenvolupament comunitari i sostenible del territori. Actualment és una cooperativa d’iniciativa social. Està formada per un equip multidisciplinar que crea espais de reflexió, investigació i acció per construir col·lectivament nous models de desenvolupament, potenciant l’empoderament de les comunitats locals. Ofereix serveis de formació i assessorament en processos participatius, culturals i de desenvolupament comunitari i estratègic.

Altres entitats comunitàries de la comarca: Agrupament Escolta Vall de Lord, Associació Juvenil Comparsa Mocós, Agrupament Rural d’Esplai de Llobera, Agrupament Rural d’Esplai d’Odèn, Agrupament Rural d’Esplai d’Ogern, Agrupament Rural d’Esplai de Pinell,  Agrupament Rural d’Esplai de Pinós, Agrupament Rural d’Esplai de Riner.

Cultural

És una entitat que agrupa radio afeccionats i simpatitzants per fomentar l’intercanvi d’experiències, informació i unió per assolir objectius comuns. Ajuda a aquelles persones que es volen introduir en el món de la ràdio, facilita els tràmits per obtenir la llicència i atén a aquells que necessitin preparació, realitza intercanvis amb altres entitats, manté la xarxa de repetidors i organitza una trobada anual.

És un projecte alternatiu de trobada per a les persones i les idees que vol dotar a la ciutat de Solsona d’un espai autogestionat, independent i al servei de les entitats que ho desitgin. Planteja alternatives a les actuals tendències de la societat des d’un punt de vista local i treballa per la vitalitat de la cultura, la defensa del territori, el consum responsable i altres aspectes per contribuir a la transformació social.

Aquesta entitat organitza actes lúdics i culturals per promoure la cultura i les tradicions catalanes entre els joves. Les activitats estan a obertes a la participació de tot el col·lectiu de joves de la comarca i entre elles destaca la celebració de l’Aplec Independentista del Castellvell, presentacions de llibres, xerrades socioculturals i organització de concerts alternatius.

Altres entitats culturals de la comarca: Associació de Festes del Carnaval, Agrupació de Geganters, Agrupació Sardanista de Solsona, Castellers de Solsona, Grup de Teatre Lacetània, La Xera Diables de Solsona.

Ambiental

El seu objectiu és promoure i divulgar la recerca, la difusió, l’estudi i la conservació del patrimoni natural i cultural del Solsonès i actualment treballa en quatre seccions: arqueologia, natura, història i fotografia. Participa en les diferents manifestacions de la vida cultural de la comarca i col·labora amb diferents entitats i institucions del Solsonès, editant la revista de divulgació científica i cultural Oppidum i la col·lecció Estudis i textos del Solsonès. Dins del Centre d'Estudis Lacetans trobem el Grup de Natura del Solsonès, que té com a objectiu estudiar, protegir i difondre els valors naturals de la comarca.

Principals activitats associatives del Solsonès

1. Carnaval de Solsona

Festa declarada d’interès turístic nacional que destaca per la seva originalitat. Sempre comença en dijous gras i acaba el dimecres de cendra. És una tradició amb molta personalitat que compta amb la família dels Gegants Bojos, que balla al so del Bufi (l’himne del Carnaval), el ruc que es penja del campanar, el mata-rucs d’honor i el Carnestoltes. A més, enlloc de disfresses, tots els participants llueixen bates de colors segons les diferents comparses. Al llarg del carnaval es pot gaudir del Sopar Gras, la Cursa de Boits, la Penjada del Ruc, el Mercat del Carnaval i la Sopa Escaldada.

2. Caramelles

Les cantades de Caramelles tenen lloc el diumenge i dilluns de Pasqua. A Solsona, els caramellaires surten al carrer i desfilen cantant acompanyats dels trabucaires. Als altres municipis, es celebren les Caramelles de Pagès, que recorren les parròquies del municipi cantant i dansant diferents balls com el Pla, el del Roser o el de Cascavells.

3. Festa del Corpus de Solsona

Solsona és la ciutat de Catalunya amb més bestiari popular gràcies al taller de gegants de Manel Casserras. Durant la celebració de Corpus es pot veure ballar l’àliga, els nans, els cavallets, el bou, el drac i la mulassa. La plaça Major es converteix en un gran escenari on els petits i grans gaudeixen de les danses.

4. Pessebres vivents

Durant les festes de Nadal diferents pobles celebren un pessebre vivent, com és el cas d’Ardèvol o Viladeny. En aquestes representacions ens reviuen els oficis i tradicions del segle XVIII i s’escenifiquen diferents passatges del pessebre.

5. Tractorada popular

Aprofitant la diada de l'Onze de Setembre, l'Associació d'Amics del Tractor d'Època del Solsonès organitza una tractorada popular. Els diferents tractors participants es concentren a primera hora del matí en punts determinats de la comarca del Solsonès, per arribar plegats a la capital a mig matí. Un cop a Solsona, els vehicles són beneïts pel bisbe o el rector de la diòcesi. Tot seguit els tractors, acompanyats d'una orquestra local, desfilen per una peculuar cercavila pel nucli antic. La festa segueix amb la demostració d'un ofici antic del camp i un dinar de germanor. Finalment, la jornada acaba amb un concurs de botifarra per municipis.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari