L’Anuari dels Valors recull la crisi de les persones refugiades
Comparteix
L'informe també assenyala l’impacte dels atemptats terroristes i el conflicte econòmic entre Grècia i la Troica, així com els temes de més repercussió internacional als diferents mitjans durant el 2015.
L’Anuari dels Valors és un document que recull les preocupacions de la ciutadania en funció dels temes tractats a la premsa diària. Presentat per la Fundació Carulla i ESADE, durant el 2015 les tres problemàtiques internacionals amb més ressò als mitjans van ser: la crisi humanitària derivada de l’èxode de persones refugiades, l’impacte dels atemptats terroristes provocats per combatents i individus afins a l’Estat Islàmic i el conflicte polític i econòmic entre Grècia i la Troica (formada per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu).
Aquestes problemàtiques no han començat a Catalunya i, per tant, la seva resolució no s’emmarca només dins l’àmbit d’actuació del territori. Malgrat això, amb l’objectiu de contribuir a millorar la situació actual, l’Anuari dels Valors posa de manifest quins són els temes que han tingut un major impacte a la societat civil. L’estudi inclou La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui, l’Ara, El País, El Mundo, l’ABC i La Razón. En l’àmbit local, els temes que més han aparegut a les portades i als articles dels diaris són: el procés sobiranista a Catalunya, la corrupció i la crisi política i la desigualtat.
Pel que fa als mesos, durant el mes de setembre les notícies més publicades i aparicions a portada van girar al voltant del procés sobiranista. Durant els mesos d’agost i setembre la crisi humanitària de les persones refugiades també va obtenir un pic mediàtic, i pel que fa al gihadisme, el mes de novembre (coincidint amb els atemptats a París), va ser el tema més tractat pels diaris tant a portada com a l’interior.
La presentació de l’Anuari dels Valors va tenir lloc el passat dilluns dia 11 de juliol a l’Esadeforum. Moderada per Antoni Bassas, periodista i membre de l’equip directiu del diari ARA, va comptar amb les intervencions de:
- Carles Boix: titular de la Càtedra Robert Garrett de Política i Afers Públics del Departament de Ciència Política de la Woodrow Wilson School of Public and International Affairs de la Universitat Princeton.
- Francesc Mateu: director d’Oxfam Intermón Catalunya.
- Lurdes Vidal: responsable de l’Àrea de Món Àrab i Mediterrani del’IEMed.
L’acte va ser presentat per Àngel Castiñeira, director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica i professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE i per Carles Duarte, president de la Fundació Carulla.
Afegeix un nou comentari