Àmbit de la notícia
Social

8 iniciatives d'ajuda alimentària amb què pots col·laborar

Entitat redactora
Ravalnet
  • Centres de Distribució Aliments del programa d'aliments per a veïns del Raval. Imatge d'ASM
  • Joves participant al repartiment de lots
  • Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil
  • Recollida d'aliments. Imatge de la Creu Roja Catalunya
  • Cafè pendent. Imatge de la pàgina de Facebook de la iniciativa

Quan parlem de campanyes de recollida d'aliments a la majoria ens ve al cap el Gran Recapte del Banc dels Aliments. Tot i així, hi ha d'altres campanyes i entitats que lluiten pel dret a l'alimentació i amb les quals podem col·laborar.

La Federació de Bancs d'Aliments i la Creu Roja són les encarregades de desenvolupar el "Pla d'Ajuda als més desfavorits de la UE" a l'estat espanyol. Com a entitats gestores, emmagatzemen i distribueixen els aliments a les organitzacions adherides al programa, que els fan arribar a les persones en situació vulnerable. Aquest pla és el projecte de més envergadura que es desenvolupa arreu de la Unió Europea per cobrir les necessitats d'alimentació de la població més vulnerable i, només a Catalunya, arriba a més de 320.000 persones a l'any. I és que el 19% de la població catalana es troba en risc de pobresa, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

Tant els Bancs d'Aliments com la Creu Roja desenvolupen diferents campanyes per sensibilitzar la ciutadania i promoure les donacions d'aliments. La més coneguda segurament és el Gran Recapte d'Aliments, que enguany es realitzarà el 25 i 26 de novembre. Algunes persones es pregunten, però, si no hi ha la manera de col·laborar més sovint o d'una manera més constant amb l'ajuda alimentària. I la resposta és "sí!". Des de xarxanet.org us proposem altres entitats, campanyes i iniciatives que s'hi dediquen i que estaran encantades de rebre donacions i/o acollir persones voluntàries.

Servei d'Aliments de Càritas

El Servei d'Aliments de Càritas facilita aliments bàsics, en coordinació amb els serveis socials del territori, a persones i famílies que tenen dificultats econòmiques per cobrir adequadament les seves necessitats d'alimentació. Els aliments provenen de donacions particulars, donacions d'empreses i de la Fundació Banc dels Aliments. Càritas complementa aquestes donacions amb la compra dels productes bàsics necessaris, en la majoria de poblacions, amb el suport de l'administració local.

Compten amb centres Castelló, L'Escala, La Bisbal, Sant Feliu, Santa Cristina d'Aro, St A. Calonge, Anglès, Bescanó, Bonmatí, La Cellera , Amer, Llagostera, Caldes, Cassà, Santa Coloma, Riudarenes, Breda, Hostalric, Arbúcies, Sils, Vidreres, Sant Gregori, Fornells, Malgrat, Tordera, Blanes, Arenys Mar, Santa Susanna, Calella, Sant Pol, Canet, Arenys Munt i Pineda.

Centres de Distribució Aliments

Als CDA es proporcionen aliments bàsics a persones soles i famílies derivades principalment de serveis socials. És un projecte fruit d'un conveni marc entre Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona, Fundació Banc d'Aliments, Obra Social "la Caixa" i Càritas Diocesana de Girona. Als diferents municipis on es desenvolupa funciona amb la col·laboració dels ens locals i altres entitats socials del territori. Compten amb un CDA Banyoles, Figueres, Girona, Lloret de Mar, Olot-Garrotxa, Palafrugell, Roses, Salt i Torroella de Montgrí.

Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil

És una iniciativa impulsada per la Creu Roja, dirigida a tots els sectors socials, per fer front de manera col·lectiva a l'augment de la pobresa infantil a Catalunya, reforçant les actuacions per cobrir les necessitats més bàsiques dels nens i nenes en situació de vulnerabilitat.

Centres de distribució solidària DISA

Les vuit parròquies de la zona nord del districte de Nou Barris van unir forces l'any 2012 per crear un supermercat solidari. Unes 700 famílies hi acudeixen i paguen amb punts i no amb diners. Una persona voluntària acompanya cada família i els ajudar a triar els productes que es poden emportar depenent dels punts amb què comptin. Aquesta iniciativa s'ha anat replicant a diferents barris de Barcelona i a d'altres municipis creant la xarxa DISA. L'Eixample o Premià de Mar en són alguns.

Programa d'aliments per a veïns del Raval

Acció Social Montalegre (ASM) reparteix 140.000 kg d'aliments a l'any entre els veïns i veïnes del Raval. Es tracta de l'acció social de l'Esglèsia de Montalegre, antiga Casa de la Caritat de Barcelona. 400 voluntaris/àries porten els lots d'aliments a les famílies assignades i acaben tenint una relació de confiança amb elles.

Recollides a escoles, instituts i universitats

Els centres educatius col·laboren amb diferents entitats i bancs dels aliments esdevenint punts de recollida i de sensibilització per a la comunitat educativa i les famílies. Exemples n'hi ha molts, com ara, la UIC Barcelona, que col·labora amb la campanya de nadal d'Acció Social Montalegre. El millor és apropar-te als centres educatius del teu barri i informar-te de si participen en alguna campanya. Si no és així, els pots engrescar perquè se sumin a les campanyes i organitzacions de què parlem aquí.

"La fam no fa vacances"

Es tracta d'una campanya que es du a terme coordinada pels quatre Bancs d'Aliments de Catalunya, igual que el Gran Recapte. Aquesta, però, es desenvolupa durant els mesos d'estiu. Pretén motivar a la societat catalana a mobilitzar-se contra la fam més propera organitzant actes i activitats que permetin recollir aliments bàsics per omplir els magatzems de les entitats benèfiques de la seva població o poblacions més properes. Qualsevol associació pot participar a la campanya organitzant una activitat de recollida d'aliments.

Restaurants solidaris

Saps que a alguns establiments pots fer un cafè i deixar un altre pagat per a una persona que no el pugui costejar? Aquesta iniciativa, sorgida a Nàpols, s'anomena "Cafè pagat" o "Cafè pendent". El 2013 va arribar a Catalunya i és una altra manera d'aportar el teu granet de sorra. Els establiments adherits a aquesta iniciativa es poden consultar a cafespendientes.es.

La Trobada, restaurant situat al local de la colla castellera Minyons de Terrassa, utilitza una altra fórmula. Ofereix àpats a canvi de diners o a canvi de petites tasques al restaurant. L'objectiu és allunyar-se de l'assistencialisme, permetent que persones afectades per l'anomenada "nova pobresa" col·laborin voluntàriament amb la iniciativa i així sentir-se útils.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari