Àmbit de la notícia
Econòmic

L’informe anual d’Oxfam critica “l’era dels súper rics”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Oxfam Intermón denuncia que el sistema neoliberal beneficia les elits. Font: LinkedIn
  • El logotip d'Oxfam Intermón. Font: Oxfam Intermón
  • L'informe anual destaca que el PIB creix i la desigualtat social s'intensifica. Font: Oxfam Intermón

“Una economia per al 99%” analitza els desavantatges del neoliberalisme i denuncia la concentració de la riquesa, una tendència que s’ha intensificat durant la crisi econòmica.  

“Vivim en l’era dels súper rics, una segona època daurada del capitalisme en la qual la brillantor de la superfície emmascara els problemes socials i la corrupció de fons”, sentencia Oxfam a través d’“Una economia per al 99%”, l’informe que torna a posar sobre la taula la relació directa entre desigualtat social i un sistema econòmic “al servei de l’1%”.

L’informe conclou que la riquesa d’aquest 1% ha augmentat 182 vegades del 1988 al 2011, mentre que els ingressos del 10% més pobre han augmentat menys de tres dòlars l’any.

Una altra de les xifres més sorprenents de l’estudi és la que mostra que vuit homes tenen la mateixa riquesa que la meitat del món, és a dir, que 3.600 milions de persones juntes.

Oxfam assegura que aquestes dades són resultat d’un sistema econòmic qüestionat fins i tot pel mateix Fons Monetari Internacional (FMI). “En comptes de repartir creixement, algunes polítiques neoliberals han augmentat la desigualtat”, critica l’organisme mundial a l’escrit “Neoliberalisme: Sobrevalorat?”, publicat el juny del 2016.

L’ONG assegura que la manera per combatre el model neoliberal passa per confrontar les falses premisses sobre les quals es fonamenta el sistema.

Una de fal·làcies que s’enumeren a l’informe és la creença que el PIB és el principal objectiu de l’elaboració de polítiques. Oxfam no dubta a parafrasejar l’ex-fiscal general dels Estats Units, Robert Kennedy, qui va afirmar que “el PIB mesura tot excepte allò pel qual mereix la pena viure”.

Tot i que el PIB creix a l’Estat espanyol des del 2014, la desigualtat augmenta i la situació de les persones més vulnerables empitjora, fins al punt que Espanya és el segon país de la UE on més ha crescut la desigualtat des que va esclatar la crisi, segons apunta el document.

“El mercat mai s’equivoca”, “les empreses han de maximitzar beneficis sigui com sigui” i “cal minimitzar el paper del Govern” són algunes de les falses premisses en les quals es basa la visió neoliberal que ja defensava l’economista Friedrich Hayek a mitjan del segle passat.

Aquest model, denuncia Oxfam, també considera que els recursos del planeta són il·limitats i que el sistema econòmic actual és neutral des del punt de vista del gènere

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari